După 175 de ani

Să ne amintim de Articolele de credinţă

Rezumatul de 13 puncte a crezurilor mormone publicat acum 175 de ani

Articolele de credinţă ale Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă au fost publicate pentru prima oară în data de 1 martie 1842. La solicitarea lui John Wentworth, proprietar şi redactor al publicaţiei săptămânale Chicago Democrat, care a acţionat la cererea unui prieten de-al său, un avocat numit George Brastow, Joseph Smith a fost de acord să scrie un rezumat al doctrinelor şi istoriei mormone. În schimb, Joseph a avut o singură cerere, aceea ca scrisoarea lui să fie publicată „în întregime, fără modificări şi fără interpretări eronate”. În cele din urmă, scrisoarea nu a fost publicată în Chicago Democrat, dar a fost publicată ca istorie a Bisericii, în ziarul Bisericii „Times and Seasons”, cu exact 175 de ani în urmă.

 

Documentul, cunoscut azi sub numele de Scrisoarea Wentworth, descrie pe scurt „ridicarea, progresul, presecuţiile şi credinţa” sfinţilor din zilele din urmă. La finalul scrisorii Joseph Smith a scris un rezumat de 13 puncte al doctrinei mormone, incluzând învăţături despre credinţa în Dumnezeu, Isus Hristos şi Duhul Sfânt, responsabilitatea personală, Biblia, Cartea lui Mormon, darurile spirituale, libertatea religioasă, căutarea fericirii şi multe altele. Ulterior aceste 13 puncte au devenit cunoscute sub denumirea de „Articolele de credinţă ale Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă".

Răposatul apostol vârstnicul L. Tom Perry (1922–2015) a spus că aceste 13 declaraţii, cunoscute azi ca Articolele de credinţă, predau „doctrine esenţiale ale Evangheliei lui Isus Hristos”[1] şi sunt „printre cele mai importante şi, cu siguranţă, cele mai concise declaraţii ale doctrinei în Biserică”[2].

Vedeţi Scrisoarea Wentworth aici.

Citiţi Articolele de Credinţă aici.

Citiţi întregul articol aici.

 

__________________________________________________________________

[1] „The Articles of Faith” (Articolele de credinţă), Conferinţa generală din aprilie 1998, https://www.lds.org/general-conference/1998/04/the-articles-of-faith?lang=eng.

[2] „Doctrinele şi principiile cuprinse în Articolele de credinţă”, Conferinţa generală din octombrie 2013, https://www.lds.org/general-conference/2013/10/the-doctrines-and-principles-contained-in-the-articles-of-faith?lang=ron.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.