Articol de ştiri

Valoarea muncii

La mulţi ani de Ziua Muncii! Azi, 1 mai, cea mai mare parte a lumii sărbătoreşte Ziua Muncii.

Președintele David O. McKay (1873-1970), al nouălea preşedinte al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă a spus: „Trebuie să conştientizăm că privilegiul de a munci este un dar, că puterea de a munci este o binecuvântare, că dragostea de muncă înseamnă succes”.

De la începuturile lumii, omului i s-a spus: „În sudoarea feţei tale să-ţi mănânci pâinea” (Genesa 3:19). Aşa este şi acum.

În Biserică, am fost îndemnaţi mereu să învăţăm valoarea muncii de când suntem mici şi, când vremea va veni, să ne ajutăm şi copiii să înveţe valoare muncii. În cadrul familiei, fiecare membru are o responsabilitate, oricât de mică ar fi ea. Adunarea şi punerea la loc a jucăriilor este responsabilitatea, adică munca, unui copil. Să studieze este, de asemenea, munca lui, preum şi îndeplinirea responsabilităţilor din casă, care îi sunt desemnate. Astfel, el va învăţa ce înseamnă să ai o responsabilitate şi să fii responsabil pentru ea, va învăţa că munca are valoare doar dacă o faci bine şi va deveni o parte însemnată a societăţii.

„Munca înnobilează”, spune un proverb vechi. Şi chiar aşa este. „Munca vă face cinste. Dezvoltarea capacităţii de a munci vă va ajuta să vă aduceţi contribuţia în lumea în care trăiţi. Vă va mări respectul de sine. Vă va binecuvânta pe dumneavostră şi pe membrii familiei dumneavoastră, atât acum, cât şi în viitor”, citim în manualul Femeia sfântă din zilele din urmă.

Există multe tipuri de muncă: munca de zi cu zi la locul nostru de muncă, munca părinţior de a-şi creşte copiii, munca în şi în jurul casei, munca de slujire a altora. Toate acestea, dacă sunt făcute cum trebuie, vor duce la succes emoţional, spiritual, în cadrul familiei şi profesional.

„Un ingredient pe care îl au în comun oamenii de succes este înţelegerea a ceea ce înseamnă «să faci tot ce-ţi stă în putinţă», adică să lucrezi din greu, cu integritate, pentru a-ţi atinge obiectivul”, a spus F. David Stanley, din Cei Şaptezeci.

Președintele Brigham Young, al doilea preşedinte al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, a spus: „Toată viaţa mea am crezut că, dacă un lucru merită făcut, atunci cu siguranţă merită făcut bine şi am considerat la fel de mult, ca parte a religiei mele, să ofer angajatorilor mei o muncă cinstită, una pe care se pot baza, una care va dăinui, precum faptul de a participa la adunările de preaslăvire a lui Dumnezeu în ziua de sabat”.

Iar preşedintele Thomas S. Monson, actualul preşedinte al Bisericii, ne-a învăţat în cadrul conferinţei generale din luna aprilie a anului 2002: „Fie ca noi toţi să cultivăm o dorinţă de a munci”.

Sărbătoriţi munca, nu vă fie ruşine de ea! „Fiecare îşi va da seama că fericirea în această lume depinde în cea mai mare parte de munca pe care o face și de felul în care o face”, a spus Președintele Brigham Young. Oricare ar fi ocupaţia dumneavoastră, fie că sunteţi mamă care stă acasă având grijă de copii, fie că sunteţi angajat şi salariat, fie că salubrizaţi oraşul, fie că sunteţi directorul unei companii multinaţionale, dacă vă faceţi munca în mod cinstit şi cu dăruire totală, ea vă va aduce cinste.

 

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.