În luna aprilie, 2015, LDS Charities (Ajutor caritabil oferit de SZU), organizaţia umanitară a Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, a organizat şi sponsorizat un proiect numit „Grija pentru mamă şi nou-născut”. Acest proiect constituie o continuare a proiectului care a inceput în urmă cu cinci ani şi se desfăşoară anual.
Doctorul George Bennett, medic anestezist pensionat din Kayenta, Utah, a fost conducătorul echipei de medici din SUA care a predat cursuri de resuscitare neonatală unui număr mare de medici şi asistente din România. Dânsul împreună cu soţia dânsului, Marsha, petrec aproximativ 20 de săptămâni în fiecare an în diferite părţi ale lumii, învăţându-i pe alţii cum să menţină nou-născuţii în viaţă. Acesta a fost cel de-al cincilea program de instruire pe care l-au desfăşurat în România.
Dr. George Bennett a fost însoţit de Dr. Carolyn Denson, medic neonatolog din Ogden, Utah. Pentru dânsa, a fost a doua vizită în România.
- Programul „Grija pentru mamă şi nou-născut” în România
- Programul „Grija pentru mamă şi nou-născut” în România
- Programul „Grija pentru mamă şi nou-născut” în România
- Programul „Grija pentru mamă şi nou-născut” în România
1 / 2 |
Aceşti doi medici din Statele Unite au prezentat cele două sesiuni de instruire care au avut loc în Baia Mare, în 21 şi 22 aprilie şi în Suceava, în 24 şi 25 aprilie. În cadrul acestora, un număr de aproximativ 100 de medici şi asistente locali de la 45 de spitale de nivel II şi III din apropiere au fost instruiţi în cele mai noi tehnologii de “Asistenţa la naştere a nou-născutului”.
Cei doi medici străini au fost ajutaţi de membrii unei echipe de medici români cu experienţă, care au condus unele sesiuni de instruire. Aceştia i-au învăţat pe cei prezenţi cum să se asigure că un nou-născu respiră în cel mai scurt timp pentru a putea supravieţui şi pentru a nu dezvolta probleme la nivelul creierului.
Programul de instruire s-a desfăşurat cu sprijinul Asociaţiei Române de Neonatologie (condusă de Prof. Dr. Silvia Stoicescu) şi Fundaţia CRED (al cărei conducător este dl. Nicu Fota). Instructorii locali au fost învăţaţi îndemânări pentru ca, mai apoi, ei să îi înveţe pe alţii, astfel programul să se perpetueze prin metoda “instruieşte instructorul”, pe care au iniţiat-o Dr. Bennett şi Dr. Denson. În plus, sălile de naştere din cele 45 de spitale au fost dotate cu echipamente necesare instruirii şi implementării tehnicilor învăţate de medici şi asistente.
Fiecare profeisonist instruit în cadrul acestui program a fost rugat să instruiască minimum alte 8 persoane de la locul lor de muncă, pentru a oferi ocazia cât mai multor profesionişti să beneficieze de aceste cunoştinţe preţioase. Au fost, de asemenea, rugaţi, să desfăşoare cu regularitate exerciţii de punere în practică a acestor îndemânări, în cadrul spitalelor în care lucrează.
Instruirea şi sprijinul acordat au fost posibile datorită donaţiilor generoase în bani şi materiale ale membrilor Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă. Vârstnicul şi sora Dodge sunt misionarii umanitari ai Bisericii care au coordonat programele de instruire şi i-au însoţit pe medicii străini.