Cinci tineri români, membri ai Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă din Misiunea România-Republica Moldova au absolvit în data de 20 august 2015 Royal Business Academy, în Velke Mezirici, Cehia, un program intensiv de formare şi perfecţionare a antreprenorilor tineri.
Programul a fot înfiinţat de Patrick şi Allyse Sedivy şi Spencer Rogers, oameni de afecere de succes din Statele Unite ale Americii, cu un trecut bogat în fondarea, conducerea şi administrarea mai multor afaceri mici şi mari, cât şi o experienţă vastă în predarea acestor principii. Toţi profesorii de la Academie au aceste lucruri în comun.
Deşi taxa de şcolarizare ar ajunge la 9000$, toţi tinerii au participat la cursuri în mod gratuit. Dar de ce? „Pentru că vrem să oferim acest program TUTUROR tinerilor şi tinerelor, cu caracter şi abilitate profesională, care doresc să devină conducători excepţionali ai propriilor comunităţi”, răspund cei de la Academie.
Tineirii Andrei Popa, Cătălin Viţel, Elena Alexandroaia şi Radu Stoica din România şi Maxim Bucanov din Republica Moldova, au aflat despre această ocazie printr-o pagină de socializare a tinerilor din Biserică şi toţi s-au înscris pentru că vor ceva mai mult de la viaţă. Au plecat cu speranţe mari, neştiind exact la ce să se aştepte, dar s-au întors motivaţi şi plini zel, aşteptările lor fiind cu mult depăşite.
„M-am înscris la acest program din dorinţa de a dobândi o educaţie mai bună” n-a spus Elena Alexandroaia din Bucureşti. „Consider că este foarte important să încercăm să ne folosim de toate mijloacele pe care le avem să ne atingem adevăratul potenţial. Acest program a fost o imensă binecuvântare în viata mea. Nu numai că mi-a oferit cunoştinţele necesare pentru a mă putea gândi la posibilitatea de a-mi deschide o afacere, dar m-a ajutat să mă cunosc mai bine, să îmi dau seama ce vreau de la viaţă şi să ştiu cum pot să-mi ating acel potential. RBA mi-a oferit o perspectivă mai bună asupra muncii şi a banului şi, de asemenea, m-a învăţat cum să-mi organizez timpul în mod înţelept. Acolo am dezvoltat abilităţi de comunicare şi învăţare, am învăţat cum să relaţionez cu oamenii şi, de asemena, să înteleg nevoile clienţilor sau a angajaţilor.”
„De mult timp mă gândesc să îmi deschid propria afacere, iar când am auzit de Royal Business Academy mi-am zis că aceasta este ocazia perfectă să învăţ despre ceea ce înseamnă să ai o afacere şi să validez dacă viaţa de antreprenor este ceva ce îmi doresc.” ne-a împărătşit Radu Stoica, din Iaşi. „Royal Business Academy este un program excelent, care m-a ajutat să îmi stabilesc nişte ţeluri importante în viaţă, să învăt cum pot să am o afacere de succes. Am avut şansa să interacţionez cu nişte oameni extraordinari, oameni integri, care au reuşit pe plan profesional şi familial prin sârguinţă şi alte principii de bază, pe care le-au şi împărtăşit cu noi. Deşi nu este deloc uşor să fii antreprenor, îmi doresc să merg în această direcţie. Am văzut cât de mult bine poţi să faci şi cât de multe vieţi poţi să atingi, iar acest lucru mă motivează. Ajuns acasă îmi voi continua studiile în cadrul Universitaţii Tehnice din Iaşi, implicându-mă în acelaşi timp în procesul de comercializare a invenţiilor provenite din universităţi şi instituţii de cercetare. Cu timpul, voi încerca să dezvolt afaceri în domeniul educaţiei şi al mediului.”
„Spre sfârşitul misiunii mele m-am gândit la ce vreau să fac cu viaţa mea” ne-a povestit Maxim Bucanov, din Repubilca Moldova. „M-am gândit la o afacere. După ce m-am întors acasă am auzit de Royal Business Academy şi am simţit că trebuie să mă prezint. Şi am fost acceptat. RBA a fost o experienţă minunată pentru mine. Mi-a schimbat viaţa. Acum ştiu cu siguranţă ce vreau să fac în viaţa mea şi ştiu cine vreau să devin. Datorită RBA acum am cunoştinţele necesare pentru a avea o afacere de succes. Am învăţat că voi avea multe încercări, dar niciodata nu trebuie să renunţ. Dacă doriţi să ştiţi mai multe despre afaceri, dacă vreţi să aflaţi cum să aveţi success in viaţă şi dacă doriţi să faceţi cunoştinţă cu oamenii care au avut mult success în afaceri şi să învăţaţi de la ei, trebuie să veniti la RBA.”
„Un lucru pe care îl iubesc în legatură cu RBA este calitatea orelor de curs şi diversitatea mentorilor care se străduiesc constant să ofere clase interanctive şi pline de învăţături preţioase. Acolo am învăţat cât de important este să avem piloni pe care să ne clădim viaţa. Am cunoscut mentori cu principii sănătoase şi tocmai acele principii i-au ajutat să aiba succesul de care se bucură acum. Am învăţat să-mi stabilesc piloni fermi ai integritaţii şi corectitudinii, ai sârguinţei şi respectului faţă de muncă, piloni ai modestiei şi umilinţei şi, de asemenea, piloni ai dragostei şi generozităţii. Îmi doresc să iau acasă toate aceste obiceiuri bune pe care le-am format, de a învăţa continuu şi de a progresa. Îmi doresc să am constant în vedere planul meu de afaceri pe care l-am dezvoltat acolo şi să îl văd împlinit. ” a adăugat Elena.
„Eu m-am înscris la Royal Business Academy pentru că am văzut-o ca pe o ocazie unică de a învăţa lucruri noi”, ne-a împărtăşit Cătălin Viţel, din Constanţa. „De mic am fost pasionat de afaceri si am vrut să învăţ mai multe de la persoane care au experienţă în domeniu. Am mers cu aşteptarea ca eu să ştiu cum să creez un plan de afaceri până la sfârşitul academiei. Nu doar că am învăţat paşi importanţi în această privinţă, dar chiar am putut să-mi creez propriul meu plan. Experienţa RBA a fost cu mult peste aşteptările mele. Patrick Sedivy, fondatorul RBA este, de asemenea, preşedintele companiei RBA Technologies, iar eu împreuna cu Radu de acum înainte lucrăm pentru această companie în domeniul transferurilor tehnologice. Sperăm să colaborăm cu multe universităţi din România, de unde să putem să omologăm tehnologii pe care apoi să le comercializăm. Am venit acasă cu mai multă încredere, încredere că pot să îmi deschid propria afacere. De nepreţuit sunt, de asemenea, relaţiile de prietenie pe care le-am câştigat în cadrul academiei: mentorii care sunt disponibili să ne ajute cu afacerile noastre chiar şi după încheierea programului de studiu. Am în plan deschiderea propriei mele afaceri.”
Andrei Popa, din Ploieşti, un tânăr care se va căsători în curând cu o fată din Statele Unite ale Americii, a ales să nu plece din ţară, aşa cum ar face majoritatea tinerilor în speranţa unei vieţi mai bune în ţara tuturor posibilităţilor, ci să rămână, ba mai mult să-şi aducă soţia americancă aici şi să facă din România propria lor ţară a tuturor posibilităţilor. El ne-a împărtăşit: „Ne vom stabili în România deoarece amândoi avem dorinţa să fim instrumente în mâinile lui Dumnezeu şi să fim folosiţi pentru binele Bisericii. Eu personal am o dorinţa de a ajuta România să atingă un nivel înalt de conducere. Nu pot să spun că eu am convins-o pe viitoarea mea soţie să se mute în România. Ea din totdeauna a dorit să se mute undeva în Europa, pentru a ajuta Biserica. Planurile noastre s-au întâlnit. Această hotărâre am luat-o amândoi cu câteva luni în urmă. Royal Business Academy a purtat un rol foarte important în a mă ajuta să îmi îndeplinesc visul de a rămâne în ţară şi de a fi de succes aici!”
Unul dintre obiectivele Zonei Europa pentru acest an este bizuirea pe forţele proprii. Un plan şi un curs prin care putem învăţa cum să ne bizuim pe forţele proprii ni s-au pus la dispoziţie. Preşedintele Clark Ivory, preşedintele Misiunii România-Rep. Moldova, vede în instruirea primită de aceşti tineri la Royal Business Academy o şansă extraordinară pentru ca ei să atingă acest obiectiv. „Le sunt recunoscător lui Spencer Rogers şi Patrick Sedivy pentru eforturile lor de a aduce o contribuţie substanţială în vieţile acestor tineri. Dânşii nu s-au angajat doar să le predea despre antreprenoriat, dar sunt dornici şi să le fie mentori în perioada în care aceşti tineri îşi vor începe propria afacere. Sfaturile practice vor face diferenţa.”
„Sunt de părere că trebuie să profităm de toate ocaziile pe care le avem să învăţăm lucruri noi. Căutând o educaţie mai buna, vom vedea cum multe uşi încep să se deschidă. Aş recomanda fiecărui tânăr (şi nu numai tinerilor) să participe la Royal Business Academy. Această academie m-a ajutat să gândesc diferit”, ne îndeamnă Cătălin.
În data de 27 august a avut loc o întâlnire cu cei doi fondatori ai RBA, la Bucureşti, unde s-au adunat oameni atât din, cât şi dinafara Bisericii. Discuţia a fost una antrenantă şi plină de informaţii valoroase. „Suntem norocoşi să avem doi oameni de afaceri de succes, cu o pasiune pentru Europa de Est, care vor să ofere asemenea slujire minunată tinerilor noştrii aspiranţi. Succesul acestor oamnei de afaceri în devenire îi va ajuta să devină conducători care pot oferi timpul şi resursele lor pentru a clădi Biserica în România şi Moldova”, a concluzionat preşedintele Ivory.
Totul începe cu doriţa şi voinţa de a acţiona. Aceşti tineri şi-au luat soarta în mână şi ne-au arătat că se poate. Suntem mândrii de ei şi vrem să vă încurajăm pe toţi: Dacă ei au putut şi voi puteţi!