Subiect

Bunăstarea şi bizuirea pe forţele proprii

Obiectivul programului de bunăstare al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă este de a se îngriji de cei nevoiaşi în timp ce-i învaţă principiile care-i vor ajuta să ajungă să se bizuie pe forţele proprii şi să-şi păstreze respectul de sine. De asemenea, programul le oferă tuturor celorlalţi membri ai Bisericii ocazii de a sluji – îndeplinind porunca lui Isus Hristos de a-l hrăni pe cel flămând, de a-i potoli setea celui însetat, de a-l găzdui pe cel străin, de a-l îmbrăca pe cel gol şi de a-l vizita pe cel bolnav.

La scurt timp după organizarea Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, în anul 1830, conducătorii ei au organizat magazii ale episcopilor, locuri în care cereale şi alte bunuri oferite de către membri sub forma donaţiilor făcute de bunăvoie erau înmagazinate şi distribuite pentru a-i ajuta pe membrii nevoiaşi. În luna aprilie a anului 1936, Biserica a organizat oficial un program de bunăstare pentru a-i ajuta pe membrii Bisericii care sufereau din cauza efectelor devastatoare ale Marii crize economice. În prezent, acel program de bunăstare s-a extins în toate colţurile lumii şi îi ajută pe oamenii de toate credinţele.
  • Finanţarea programului de bunăstare este asigurată de donaţiile membrilor Bisericii. O duminică pe lună, membrii Bisericii nu mănâncă timp de două mese consecutive şi donează Bisericii contravaloarea meselor pe care le-ar fi servit.
  • Oamenii nevoiaşi sunt identificaţi de către conducătorul congregaţiei locale (episcop), care este ajutat de preşedinta Societăţii de Alinare – o femeie din congregaţie care slujeşte în calitate de conducătoare a organizaţiei pentru femei. Mărimea congregaţiei este menţinută în limita a câteva sute de oameni pentru ca respectivii conducători locali să-şi poată cunoaşte oamenii.
  • În unele locuri în care sunt foarte mulţi membri ai Bisericii, dotările materiale destinate producerii şi distribuirii bunurilor pot fi substanţiale. Piaţa Bunăstării din vecinătatea sediului central al Bisericii din oraşul Salt Lake, Utah, este locul în care se găsesc cele mai multe clădiri folosite pentru acest scop. Printre clădirile din piaţă se numără o fabrică de conserve, o fabrică de procesare a laptelui, o magazie a episcopilor, un magazin second-hand, un centru de angajare şi silozuri în care sunt depozitate grâu şi alte cereale.
  • Magaziile episcopilor au fost, adesea, comparate cu magazine fără case de marcat. Alimente şi obiecte de gospodărie sunt puse la dispoziţia celor care nu şi le permit şi care aduc o solicitare scrisă semnată de către episcopul lor local. Celor care primesc bunuri le sunt oferite ocazii de a munci pentru ceea ce primesc, în măsura abilităţilor lor. În lume, sunt 129 de magazii ale episcopilor.
  • Centrele care oferă resurse pentru angajare oferă un loc unde oamenii pot avea parte de cursuri profesionale, unde îşi pot îmbunătăţi CV-ul şi unde pot afla despre oferte de muncă. În lume, există 259 de astfel de centre.
  • Deseret Industries este o organizaţie nonprofit care funcţionează atât ca oficiu în care se fac cursuri profesionale, cât şi sub forma de magazine second-hand. Magazinele second-hand sunt deschise publicului.
  • Servicii pentru familii SZU este o organizaţie privată, nonprofit care oferă consiliere, servicii privind adopţia, programe pentru recuperarea consumatorului dependent şi resurse pentru greutăţi sociale, emoţionale şi spirituale.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.