Articol de fond

16 noi preşedinţi de misiune preiau frâiele

La data de 1 iulie, 16 cupluri şi, în unele cazuri, şi copiii acestora vor părăsi casele, afacerile, prietenii şi familiile lor, iar în multe cazuri ţara lor pentru a primi un post neplătit de supraveghere şi instruire a tinerilor băieţi şi fete, şi de asemenea, a cuplurilor misionare din ţările desemnate din toată Europa. Nici măcar nu s-au înscris pentru acest post; atunci, de ce o fac?

Aceşti şaisprezece bărbaţi au primit chemarea de a fi preşedinţi de misiune pentru Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă din zona Europa. Unii dintre aceşti viitori preşedinţi de misiune au puţină experienţă în ceea ce priveşte limba sau cultura ţării în care au fost desemnaţi să slujească. Alţii au slujit în acea ţară ca  tineri misionari, dar pentru cei mai mulţi dintre ei, asumarea rolului de a îndruma un grup de misionari poate părea copleşitor.

Vârstnicul Peter Berkhahn, nativ german care slujeşte în prezent cu sora Ilona Berkhahn în calitate de cuplu misionar, şi-a părăsit căminul acum douăzeci de ani pentru a sluji ca preşedinte de misiune împreună cu soţia sa în Calgary, Canada. Deşi recunosc că a fost dificil să fie într-o ţară străină, ei spun că, dacă ar fi rugaţi să accepte acea chemare încă o dată, ar răspunde cu un răsunător „Absolut!”. Pentru ei şi pentru mulţi preşedinţi de misiune şi familiile lor, ceea ce face ca toate acestea să merite este relaţia pe care o clădesc cu tinerii băieţi şi tinerele fete care slujesc ca misionari. Este un privilegiu, au spus vârstnicul şi sora Berkhahn, de a-i sprijini pe aceşti misionari în timp ce fac sacrificii pentru a le sluji oamenilor cărora le predau – şi pentru a vedea aceste sacrificii îmbogăţind vieţile tuturor celor implicaţi.

Cu toate acestea, acest grup nou de preşedinţi de misiune are parte de un avantaj pe care vârstnicul şi sora Berkhahn nu l-au avut: tehnologia. Christian Hans, pe care cei din România îl cunosc foarte bine, el fiind desemnat ca Autoritate a Zonei Cei Şaptezeci care s-a ocupat de România până la chemarea sa ca preşedinte de misiune, şi soţia dânsului Sibylle Evelyn Ketzinger Fingerle, fac parte din grupul de noi preşedinţi şi soţii. Ei vor sluji în Misunea Berlin, Germania. Pentru ei, lunile între acceptarea chemării şi mutarea propriu-zisă în zona misiunii lor sunt pline de muncă de pregătire – citirea fragmentelor desemnate din Predaţi Evanghelia Mea – un ghid pentru slujirea misionară, Îndrumarul preşedintelui de misiune şi din scripturi; vizionarea online a materialelor video şi chiar participarea la conferinţe video, săptămânale, de pregătire alături de alte cupluri care se pregătesc să slujească. Ei au propriul portal online cu câteva lecţii care trebuie completate înainte de a urca în avion.

„Soţia mea a dorit mereu să slujească într-o misiune; acum m-a depăşit în ceea ce priveşte îndeplinirea sarcinilor”, spune zâmbind vârstnicul Fingerle. Acest lucru dovedeşte că aceste femei care slujesc alături de soţii lor nu sunt chemate pentru a fi bucătărese şi casnice. Autorităţile Bisericii afirmă că soţia unui preşedinte de misiune trebuie să predea şi să îndrume alături de soţul ei într-un efort comun de a-i ajuta pe misionarii lor să-i aducă pe alţii la Hristos.

În timp ce aceste 16 cupluri vor face tot posibilul pentru a instrui, proteja şi conduce aceşti misionari, ele recunosc că reprezintă doar un mijloc pentru un scop mai mare. „Aceasta este munca Domnului. El supraveghează tot ceea ce se întâmplă aici”, spune preşedinte de misiune al Ungariei, Lowell V. Smith, care îşi încheie azi misiunea. Dânsul va fi urmat de către József Szabadkai, alături de soţia dânsului Adrienn Szabadkai, care sunt primul cuplu local care slujesc în calitate de preşedinte de misiune şi soţie în Misiunea Budapesta Ungaria. Având această convingere spirituală puternică, preşedinţii de misiune îşi pot ajuta în mod eficient misionarii şi oamenii cărora le slujesc, indiferent de obstacolele şi dificultăţile cu care se pot confrunta.

Fiecare dintre cei peste 400 de preşedinţi de misiune ai Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă din întreaga lume supraveghează şi instruieşte câteva sute dintre cei peste 80.000 misionari desemnaţi unei anumite regiuni geografice. Cei mai mulţi dintre preşedinţii de misiune şi soţiile lor slujesc trei ani consecutiv.

Noii preşedinţi de misiune pentru Zona Europa, începând cu data de 1 iulie 2015, sunt următorii:

Daniel Roger O’Bryant – Copenhaga, Danemarca; Christian Hans Fingerle – Berlin, Germania; Joni Luiz Koch – Porto, Portugalia; George Ronald Stuart Donaldson – Scoţia/Irlanda; József Szabadkai – Budapesta, Ungaria; Todd DarVel Andersen – Malaga, Spania; Bill Orr Heder – Atena, Grecia; Victor Emanuel Engelhardt Tavares – Lisabona, Portugalia; Mark Woodrow Stevens – Londra, Anglia; Ronald Kjar Gubler – Londra Sud, Anglia; Robert Lee Bunnell – Belgia/Olanda; Tracy Arnold Hill – Oslo, Norvegia; Mark Anthony John Leppard – Birmingham, Anglia; Scott Douglas Brown – Lyon, Franţa; Merril Taylor Dayton – Barcelona, Spania; Kevin Blair Pack – Madrid, Spania.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.