Comunicat de presă

Sfinții din zilele din urmă din Europa găsesc moduri noi de a le sluji refugiaților

Eforturile de ajutorare continuă în întreaga Europă

În timp ce fluxul de refugiați din Europa de Est crește, Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă continuă să aibă un rol activ în cadrul eforturilor de ajutorare care se fac în întreaga Europă. Aceste eforturi includ întemeierea de structuri oficiale (cum este Comitetul de ajutorare în situații de urgență descris mai jos) și rețele neoficiale cu alte organizații umanitare întemeiate pentru a le sluji celor afectați de conflictul în desfășurare.

„Noi încercăm să facem ce ar dori Isus să facem, să-i înălțăm pe cei oprimați. Astfel, noi dorim ca proviziile corespunzătoare, sprijinul financiar și oamenii să meargă unde este cea mai mare nevoie – și cât de repede posibil”, a spus vârstnicul Massimo De Feo, președinte în cadrul Președinției Zonei Europa.

Această grijă a condus la crearea sau reactivarea de consilii și structuri de ajutorare în întreaga zonă, unde conducătorii locali ai preoției și conducătoarele surorilor din Biserică coordonează lucrarea în strânsă legătură și sub îndrumarea și conducerea Președinției Zonei Europa.

Președinția Zonei Europa este organul de conducere al Bisericii în cele 38 de țări europene și supraveghează răspunsul umanitar și finanțarea din fondul Bisericii pentru ajutorarea refugiaților

Vârstnicul Rubén V. Alliaud, al doilea consilier în Președinția Zonei Europa, a adăugat că „anticipând evenimentele actuale, în cadrul președinției, noi am fost pregătiți să implementăm imediat un Comitet pentru răspunsuri în situații de urgență, pentru a coordona toate eforturile de ajutorare din zonă”.

Acest efort este condus pe linia preoției și este sprijinit de cei care lucrează în cadrul biroului Zonei Europa, în Frankfurt am Main. Comitetul coordonează ajutorul inițial prin conducătorii locali, reprezentați de autoritățile zonei-Cei Șaptezeci și președinții de misiuni din țările afectate. Peste 600 de membri ucraineni ai Bisericii refugiați au fost ajutați în mod direct. Vârstnicul Alliaud a spus că „este aproape copleșitor să vezi bunătatea și dorința de a sluji a atâtor de mulți oameni”.

O inițiativă concretă care a fost dezvoltată în aceste consilii conduse de către preoție este Sistemul ramurilor partenere care a fost conceput pentru a sprijini congregațiile Bisericii aflate la granița Ucrainei și a organiza eforturile umanitare mai eficient. Sistemul pune în parteneriat 19 țăruși din Germania, Elveția și Austria cu 24 de congregații din țările din Zona Europa care au o graniță cu Ucraina. Un țăruș este un grup de congregații dintr-o zonă geografică.

Acest Sistem al ramurilor partenere creează o linie directă de comunicare și un sistem de sprijin între acele congregații aflate în linia întâi care au nevoie de ajutor și grupurile partenere cu care se află în echipă și care oferă sprijinul. Peter Huber, un membru al Consiliului pentru răspunsuri în situații de urgență din Zona Europa care lucrează la proiect, a remarcat că „este extrem de greu să îndeplinești nevoile refugiaților care trec granița de 2.000 de kilometri a Ucrainei. De exemplu, oamenii din nord au nevoi diferite de oamenii din sud”. Huber a adăugat: „Membrii nu doresc doar să completeze un cec. Ei doresc să se implice emoțional”.

Greg Pawlik, un coordonator al refugiaților voluntar al Bisericii din Polonia, a spus, vorbind despre rolul său: „În sfârșit, pot să trăiesc conform principiilor religiei mele”. Julie Wondra, o sfătuitoare a organizației la nivel de zonă pentru Europa de Est a spus: „Dragostea și dorința de a ajuta este copleșitor de privit. Inimile oamenilor sunt atrase una către cealaltă”.

Între timp, Biserica a anunțat o nouă donație de 4 milioane de dolari americani pentru a ajuta refugiații din Europa. Donația a fost oferită Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați și Programului World Food pentru a-i ajuta pe cei strămutați de criza umanitară din Ucraina.

Mai jos sunt câteva exemple actuale ale modului în care Biserica din Europa ajută în criza în desfășurare. Pentru exemple anterioare, apăsați aici și aici.

Polonia

Cracovia este în prima linie a fluxului de refugiați din Ucraina. Agata Tudor Hart, conducătoarea organizației femeilor care slujesc din congregația locală, este coordonatoarea temporară a refugiaților într-o nouă rețea neoficială a refugiaților. Ea l-a trimis pe voluntarul Bisericii Eric Schroedter la stația de tren Cracovia – plină de refugiați – pentru a găsi o femeie pe nume Marina. „După 90 de minute în care am cercetat fețe necunoscute, o femeie m-a prins de mână, văzând ecusonul meu de misionar.” Schroedter a spus: „Marina?”, ea a încuviințat entuziasmată cu un zâmbet larg. „În acea zi, Dumnezeu nu numai că a răspuns la rugăciunile noastre, ci și la ale ei.”

„În Varșovia, nimeni nu spune: «Nu pot»”, a spus Agnieszka Mazurowska, coordonatoarea din capitala Poloniei. „Nu facem mai mult decât oricine altcineva din Polonia. Chiar și prietenii noștri de departe ne ajută.” Unii foști membri ai congregației au intrat on-line din străinătate pentru a cumpăra mâncare la conservă pentru refugiații din Varșovia. Mazurowska a împărtășit, de asemenea, povestea unei mame și a fiicei ei adolescente însărcinată. Fiica tulburată, care s-a căsătorit cu doar trei luni în urmă, a trebuit să-și părăsească tatăl și soțul în Ucraina (majoritatea ucrainenilor bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani trebuie să rămână). Mazurowska a spus: „Nu am putut s-o înveselesc, era imposibil. Am încercat, totuși, să-i fac reduc tristețea”.

Yulia, părinții ei și fiul ei în vârstă de 12 ani au plecat din Kiev, lăsându-l în urmă pe soțul ei. Când grupul lor de compatrioți refugiați a crescut de la 25 de persoane la 66, Yulia a devenit conducătoarea lor, conducându-i în rugăciune și numindu-i „o asociație de ucraineni cu o inimă unită”. Ea a împărtășit cu propriile cuvinte experiența de la templu care a susținut-o în călătoria ei. „Este o tradiție să mergem la templu când copiii noștri împlinesc 12 ani. Am mers în ziua în care fiul nostru a împlinit vârsta de 12 ani, cu o zi înainte să înceapă conflictul. Toți membrii familiei mele au fost la templu. Am fost în cel mai frumos, sigur și sacru loc din lume. Am simțit dragostea lui Dumnezeu.” Yulia și familia ei sunt acum în Cracovia, Polonia, pregătindu-se să călătorească spre Germania pentru a locui cu rudele.

Familia Mariiei a fost dezbinată în ultimele săptămâni. Tatăl ei, mama și un frate rămân în urmă în Ucraina, în timp ce ea și sora ei se duc spre vest, încercând să se alăture, acolo, fratelui ei. În timp ce căminul ei era în Donețk, în partea de est a Ucrainei, ea era la o conferință a tinerilor adulți necăsătoriți în vestul Ucrainei, când a început conflictul. Nu a putut să se întoarcă acasă. Ea și sora ei au hotărât să nu meargă acasă și s-au îndreptat, în schimb, spre Lviv, Ucraina, împreună cu alți 20 de membri care au fost la conferință.

Acolo, au întâlnit încă 16 și grupul mare s-a îndreptat spre Cracovia. Ea folosea un program Facebook sponsorizat de Biserică pentru a găsi ajutor concret pentru situația ei. Oprindu-se doar pentru o zi în Cracovia, în pofida zarvei, ea a spus: „Știu că Dumnezeu mă iubește, că știe cine sunt și că are un plan pentru mine. Am văzut multe miracole. Știu că Tatăl Ceresc vede ce fac”. 

Greg Pawlik, un membru al Bisericii din ramura Cracovia, a adus cu mașina un om din zona graniței și au discutat ce putea face pentru a-l ajuta. Pawlik a întrebat, în limba ucraineană, dacă vorbea limba engleză. El a răspuns în ucraineană: „În engleză știu doar o propoziție: «Sunt membru al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă!»”.

Pawlik a vorbit, de asemenea, cu familia unui alt membru al Bisericii, care fugea, de asemenea, din Ucraina. Ei au împărtășit ultima lor fotografie de familie, făcută în fața Templului Kiev la începutul lunii februarie, de către fiica lor. La puțin timp după ce ostilitățile au început, Templul Kiev a fost închis și familia este acum separată. Mama și cei doi copii ai ei au trebuit să-l lase pe cel care le este tată și soț în urmă. Ei sunt găzduiți și hrăniți de congregația din Gdańsk, care numără doar 10 membri. Ea ține această fotografie dragă inimii ei, fără să știe dacă vor fi împreună din nou.

Italia

Țărușii Est și Vest din Milano, Italia, s-au alăturat Consulatului General din Italia al Ucrainei pentru a strânge bunuri esențiale pentru oamenii din Ucraina. Tineri cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani au distribuit în oraș liste de materiale de care este nevoie și copiii au făcut desene pe care să le trimită cu pachetele. Membri, misionari și prieteni ai Bisericii au donat personal și au adunat tot ce era cerut de Consulat. Zeci de oameni au sortat, au pus în cutii și au încărcat 25 de paleți cu 551 de cutii cu pături, haine, alimente, provizii medicale și produse de igienă personală în camioane oferite de Consulat, pentru a fi duse în Ucraina. Pentru a afla mai multe despre acest proiect de slujire, vedeți acest articol, în Redacția de știri Italia.

Luxemburg

Conducătorii și membrii Bisericii din Luxemburg au început să strângă articole necesare pentru a sprijini refugiații care intră în Polonia, România și Slovacia. Ei au intrat în parteneriat cu organizația care are baza în România, Asociația MGM, care asigură sprijin la frontieră. Membrii din Luxemburg se alătură, de asemenea, asociației L’Ukraine, care sprijină deja eforturile depuse din Luxemburg pentru regiunea Donețk a Ucrainei. Sute de cutii cu donații au fost colectate, sortate și transportate în regiuni cheie, cu aflux de refugiați. Organizația episcopiei numită Tinerele Fete a început un proiect în școlile locale pentru a aduna mai multe provizii și a petrecut o seară din săptămâna următoare sortându-le și împachetându-le.

Prin contribuții locale, proviziile au fost livrate de către conducerea congregației către o congregație locală din Varșovia. La întâlnirea conducerii Bisericii de acolo, zeci de saltele gonflabile, saci de dormit, kit-uri de prim ajutor, provizii medicale, pături și perne și alte bunuri au fost oferite pentru a fi adăugate la eforturile Bisericii din acea parte a Europei.

Suedia

În primele zile ale crizei, doi frați din congregații ale Bisericii din Suedia au condus până la Varșovia transportând, printre alte lucruri, 100 de saci de dormit, care au fost foarte folositori deoarece în Polonia s-au vândut toți. Frații au dorit doar să ajute și acesta a fost cel mai rapid mod pe care l-au găsit la îndemână. Membri și prieteni ai Bisericii sunt acum rugați să-și coordoneze eforturile, în primul rând cu membrii conducerii locale din congregația lor sau cu organizațiile caritabile sau de ajutorare locale.

Franța

În Franța, conducătorul Bisericii Christophe Mortier din Mulhouse s-a alăturat organizației Restos du Cœur, o organizație de ajutorare slovacă, pentru a strânge și transporta lucruri de bază necesare la granița slovacă. Aceste bunuri au fost livrate câteva zile mai târziu. Grupul s-a întors cu o familie de șase persoane, care se îndrepta spre Luxemburg, care a fost ajutată de asociația L'Ukraine, care întâmpină oameni strămutați. Un emigrant ucrainean care conduce una dintre congregațiile din Paris a organizat o colectă similară, în urma cărora s-au făcut încă trei drumuri.

Conducătorul congregației Mulhouse, în parteneriat cu asociația APPUIS, a călătorit în țară și a adus înapoi cinci familii strămutate de ucraineni. În regiunea Lille, cinci tone de mâncare au fost strânse de la congregații de către SDJ Solidarité, în parteneriat cu Secours Populaire de Lomme. Transportul alimentelor pe front a fost asigurat de către Confort Luxe din Belgia. Mai multe despre munca lor puteți găsi în acest articol publicat de Redacția de știri din Franța.

Danemarca

O congregație din Allerød a Bisericii a anunțat că o familie de membri din Ucraina a sosit și a participat la adunările de duminica din cadrul Bisericii. Singurele lucruri pe care le aveau erau hainele de pe ei. Congregația asigură adăpost și strânge mai multe haine, mâncare și lucruri necesare pentru a-i ajuta. Conducătorii au anunțat că familia este foarte recunoscătoare și se simte binevenită. Diferitele episcopii (congregații mai mari) din Danemarca au strâns mâncare și haine pentru a le trimite în taberele de refugiați. De asemenea, ei fac parte dintr-un proiect danez, strângând bani pentru diferite organizații care ajută în Ucraina. Ei plănuiesc să țină mai multe posturi pentru cetățenii Ucrainei. În primele câteva zile ale crizei, conducerea Bisericii din Europa a invitat toți membrii să se abțină timp de o zi de la a consuma mâncare sau apă și să doneze acele fonduri pentru programele umanitare ale Bisericii.

Germania

În Friedrichsdorf, tinerii congregației locale au sortat și împăturit îmbrăcăminte pentru refugiații ucraineni. Celia Diez, conducătoarea lor adultă, a folosit Comunitatea Just Serve, o platformă on-line sponsorizată de Biserică, pentru a aduna îmbrăcăminte. În 24 de ore, aveau destulă îmbrăcăminte cât să umple 60 de saci mari. Ei au umplut camionul și l-au trimis la Centrul pentru Refugiați din Frankfurt, unde 150 de refugiați afgani, găzduiți anterior în Ucraina, au trebuit să se mute din nou în Frankfurt.

Austria

În Austria, Biserica a organizat echipe de criză pentru a coordona ajutorul acordat ucrainenilor aflați la nevoie. În câteva zile, membrii au strâns bunuri donate și le-au oferit organizațiilor de ajutorare. Cooperând cu grupul de ajutorare a refugiaților Train of Hope din Viena, Biserica ajută înlesnind adaptarea pe termen scurt și mediu, precum și asigurând traducători. Voluntarii ajută oferind bunuri și medicamente necesare și pregătind mese pentru peste 50 de refugiați într-un hotel închiriat destinat familiilor. Descoperiți mai multe în acest articol publicat în Redacția de știri din Austria.

În întreaga țară, membrii contribuie la acțiunile și proiectele de ajutorare ale Bisericii prin acte de caritate pe care le fac în comunitățile lor. Echipa de criză a Bisericii din Austria, în cooperare cu membrii din conducerea Bisericii din Ucraina, adună bunuri necesare, cum ar fi medicamente. Și ei au organizat o echipă de transport pentru a duce aceste medicamente la membri și, dacă este nevoie, transportă membri în cămine sigure din Austria sau din alte părți.

Un lucru comun exprimat de cei ale căror povești sunt relatate în acest articol îl reprezintă recunoștința profundă față de toți cei care și-au sacrificat timpul, confortul și resursele pentru a colecta și distribui alimente, provizii și îmbrăcăminte. Acești refugiați își exprimă credința în Dumnezeu și speranța pentru viitor prin Isus Hristos.

Cei care doresc să ajute sau care au nevoie de ajutor pot apela la această pagină cu resurse creată de Biserica Lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă din Europa.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.