Comunicat de presă

Profetul și Papa Francisc se întâlnesc la Vatican

Președintele Russell M. Nelson – președintele Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă – și Papa Francisc s-au întâlnit la Vatican sâmbătă, aceasta fiind prima întâlnire dintre un președinte sfânt din zilele din urmă și un papă.

Președintele Russell M. Nelson – președintele Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă – și Papa Francisc s-au întâlnit la Vatican sâmbătă, aceasta fiind prima întâlnire dintre un președinte sfânt din zilele din urmă și un papă. Vizita a avut loc cu o zi înainte ca președintele Nelson să dedice primul templu al Bisericii din Roma. Președintele Nelson a fost însoțit de președintele M. Russell Ballard, din Cvorumul celor Doisprezece Apostoli.

După întâlnirea de 33 de minute, președintele Nelson și președintele Ballard s-au întâlnit cu membrii mass-media. "Am avut o cea mai cordiala si de neuitat experienta.. Sfinția Sa, el a fost  plin de har, călduros și primitor", a spus președintele Nelson. El a continuat: "Ce om dulce, minunat este și cât de norocos este poporul catolic să aibă un astfel de conducător milos, preocupat, iubitor și capabil".

         

Președintele Nelson a spus: "Am vorbit despre preocuparea noastră reciprocă față de oamenii care suferă în întreaga lume și doresc să scutească suferința umană. Am vorbit despre importanța libertății religioase, importanța familiei, preocuparea noastră comună pentru tinerii Bisericii, pentru secularizarea lumii și nevoia ca oamenii să vină la Dumnezeu și să se închine Lui, să se roage Lui și să aibă stabilitatea pe care credința în Isus Hristos o va aduce în viața lor ".

 

Potrivit președintelui Ballard, aceștia au vorbit despre relațiile strânse pe care cele două credințe le au în lucrul împreună la proiectele umanitare. "Noi i-am explicat Sfinției Sale că lucrăm alături unii de ceilalti, că avem proiecte cu Cathoic Relief Services din întreaga lume, în peste 43 de țări. [Am fost] umăr la umăr ca parteneri în încercarea de a scuti suferința. A fost foarte interesat de asta ".

Vârstnicul Alessandro Dini-Ciacci, lider local la Roma, a participat, de asemenea, la întâlnire. "Cât de inspirat a fost pentru mine să vad  doi dintre liderii principalelor credințe din lume care se întâlnesc împreună și împărtășesc frăția", a spus el. "Este frumos să mărturisim și să învățăm ceva din asociația noastră cu oameni de alte credințe". Vârstnicul Massimo De Feo din cei Șaptezeci a fost prezent și a spus că intre conducători s-a creat o legatura imediat . "A fost un sentiment minunat să văd cum păreau să fie ca niște vechi prieteni după un minut. Președintele Nelson și Papa Francisc împărtășesc atâta dragoste și respect reciproc unul pentru celălalt".

Dialogul interconfesional a constituit o practică a conducătorilor sfinți din zilele din urmă încă din zilele de întemeiere a credinței . De când a devenit conducătorul Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă în anul 2018, președintele Nelson a avut contacte cu prelați ai Bisericii Romano-Catolice în mai multe ocazii din timpul slujirii sale. În luna noiembrie în Texas , dânsul l-a întâlnit pe arhiepiscopul Gustavo Garcia-Siller al arhiepiscopiei catolice San Antonio. Iar luna trecută în Arizona, dânsul a vorbit cu preasfinția sa Thomas J. Olmsted, episcop catolic de Phoenix. Președintele Nelson a avut astfel de întâlniri de multe ori în cei 35 de ani de slujire ca apostol care a călătorit în peste 130 de țări pentru a sluji sfinților din zilele din urmă și prietenilor credinței.

Președintele Nelson a fost intervievat în luna octombrie a anului 2018, în timpul unei opriri în scopul slujirii în Uruguay, de către Sergio Rubin, biograful papei Francisc. Președintele Nelson și domnul Rubin au discutat pe scurt despre Templul Roma din Italia. „Apreciem amabilitatea papei și a Vaticanului. Ne urează bun venit cu multă simpatie”, a spus profetul atunci.

Dialogul interconfesional din trecut dintre catolici și sfinții din zilele din urmă a inclus strângerea de mână dintre președintele Henry B. Eyring (consilier al fostului președinte al Bisericii, Thomas S. Monson) și Papa Francisc în timpul unei întâlniri la nivel înalt la Vatican, având ca temă căsătoria . În anul 2010, președintele Ballard  a întâlnit conducători catolici la Vatican. În anul 1995, președintele de atunci Gordon B. Hinckley a dăruit Bibliotecii Vaticanului un exemplar al Enciclopediei Mormonismului.

Conducători catolici și conducători sfinți din zilele din urmă s-au întâlnit în multe alte locuri. De exemplu, în anul 2010, fostul cardinal Francisc George (1937-2015), pe atunci conducător al Conferinței Episcopilor Catolici din Statele Unite, a vorbit la Universitatea Brigham Young și s-a întâlnit cu apostoli sfinți din zilele din urmă. Mai recent, apostolii au discutat subiecte de interes comun cu cardinalul Timothy Dolan, arhiepiscop de New York. Iar mai mulți conducători catolici au vizitat Utah. Printre aceștia au fost arhiepiscopul Joseph Kurtz de Louisville (pe atunci președinte al USCCB), care a vizitat Piața Templului în anul 2016 și arhiepiscopul Charles J. Chaput de Philadelphia, care a vorbit la Universitatea Brigham Young  de câteva ori. În anul 2015, arhiepiscopul Chaput l-a invitat pe vârstnicul D. Todd Christofferson, din Cvorumul celor Doisprezece Apostoli, să împărtășească, în cadrul Întâlnirii Mondiale a Familiilor care a avut loc în Philadelphia, principii pe care sfinții din zilele din urmă le folosesc pentru a întări familiile.

În Utah, în ultimele decenii, Biserica a cultivat o relație strânsă cu Dioceza Romano-Catolică din orașul Salt Lake. Președintele Ballard și vârstnicul Christofferson s-au alăturat catolicilor din Utah cu prilejul instalării episcopului Oscar A. Solis care, în anul 2017, a fost numit de papa Francisc la conducerea catolicilor din Utah. „Sfinții din zilele din urmă prețuiesc prietenia îndelungată pe care am dezvoltat-o cu respectiva comunitate catolică din Utah și din întreaga lume”, a spus președintele Ballard cu acea ocazie. Președintele Ballard a participat la mesa de instalarea a arhiepiscopului John C. Wester în Santa Fe, New Mexico. Arhiepiscopul Wester, predecesorul episcopului Solis, a fost episcop catolic în Utah opt ani.

Materiale suplimentare

Casă deschisă pentru Templul Roma
/Publicul este invitat sa viziteze Templul Roma

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.