gc-april-1.jpg
Comunicat de presă

Președintele Thomas S. Monson a decedat la vârsta de 90 de ani

Cu profundă tristețe, anunțăm faptul că Thomas S. Monson, președintele și profetul Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, a încetat din viață astăzi la ora 7:01 dimineața, ora României, acasă, din cauze naturale fiind în vârstă de 90 de ani.

Președintele Monson, care a slujit în calitate de președinte al Bisericii din luna februarie a anului 2008, lasă în urmă o moștenire de slujire și fapte bune. Cvorumul celor Doisprezece Apostoli al Bisericii nu va alege în mod oficial un succesor până după înmormântarea președintelui Monson.

 

Pentru peste 16 milioane de membri ai Bisericii din întrega lume, președintele Monson a fost un exemplu în ceea ce privește faptul de a-L urma pe Isus Hristos. De-a lungul vieții sale, în timp ce a slujit în chemări importante de conducere în cadrul Bisericii, dânsul s-a îngrijit, de asemenea, în mod discret, de mii de persoane în cămine, spitale și aziluri. „Nu lăsați niciodată o problemă care trebuie rezolvată să devină mai importantă decât o persoană care are nevoie să fie iubită”, ne-a învățat președintele Monson.

În timp ce a fost președinte, numărul membrilor Bisericii din întreaga lume a crescut de la 13 milioane la peste 16 milioane și au fost anunțate și dedicate zeci de temple noi în întreaga lume. În luna octombrie a anului 2012, președintele Monson a anunțat o schimbare cu privire la vârsta minimă pentru misionari, ceea ce a dus la creșterea numărului acestora cu zeci de mii, influențând viețile a milioane de oameni.

Președintele Monson și-a dedicat viața slujirii în cadrul Bisericii. Dânsul a devenit al 16-lea președinte al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă în data de 3 februarie 2008, după moartea președintelui Gordon B. Hinkley. Înainte de aceasta, dânsul a slujit în calitate de consilier în Prima Președinție sub îndrumarea a trei președinți ai Bisericii, timp de peste 22 de ani.

„Când Thomas S. Monson a fost chemat în cadrul Primei Președinții, sau când a devenit profet, nu cred că s-a schimbat câtuși de puțin în ceea ce privește faptul de a ajuta oamenii în mod individual”, a spus vârstnicul Jeffrey R. Holland, din Cvorumul celor Doisprezece Apostoli. „Și-a păstrat stilul și felul lui de a fi; întreaga viață a fost așa.”

Thomas S. Monson a fost susținut ca membru al Cvorumului celor Doisprezece Apostoli în data de 4 octombrie 1963 și rânduit ca apostol în data de 10 octombrie 1963, la vârsta de 36 de ani. Dânsul a slujit, de asemenea, în calitate de președinte al Misiunii Canada a Bisericii, misiune cu sediul în Toronto, Ontario, din anul 1959 până în anul 1962. Înainte de acea perioadă, dânsul a slujit în președinția Țărușului Temple View din orașul Salt Lake, Utah, și în calitate de episcop al Episcopiei a Șasea-a Șaptea a acelui țăruș.

Thomas S. Monson s-a născut în orașul Salt Lake în data de 21 august 1927 în familia lui G. Spencer și Gladys Condie Monson. A frecventat mai multe școli de stat și a absolvit cum laude Universitatea din Utah în anul 1948 cu o diplomă în managementul afacerilor. A absolvit, lucrat și slujit în calitate de membru al Facultății de Afaceri din cadrul Universității din Utah. Mai târziu, a făcut masteratul la Universitatea Brigham Young. În luna aprilie a anului 1981, Universitatea Brigham Young i-a conferit președintelui Monson titlul de doctor în drept, honoris causa. A primit titlul onorific de doctor în litere din partea Salt Lake Community College, în luna iunie a anului 1996, și un titlu onorific de doctor în afaceri din partea Universității din Utah, în luna mai a anului 2007.

Președintele Monson a slujit în cadrul Forțelor Maritime Militare ale Statelor Unite aproape de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. S-a căsătorit cu Frances Beverly Johnson în data de 7 octombrie 1948 în Templul Salt Lake. Dânșii sunt părinții a trei copii, având opt nepoți și unsprezece strănepoți. Frances Monson a decedat în data de 20 mai 2013. Legat de moartea dânsei, președintele Monson a spus mai târziu: „Ea a fost dragostea vieții mele, confidenta mea de încredere și cea mai apropiată prietenă. Nu pot exprima în cuvinte cât de dor îmi este de ea”.

Din punct de vedere profesional, președintele Monson a avut o carieră însemnată în publicare și tipărire. În anul 1948, a devenit asociat al Deseret News, unde a fost director al departamentului de publicitate al acelui ziar și al Corporației Newspaper Agency. Mai târziu, a fost numit manager în vânzări al Deseret News Press, una dintre cele mai mari companii tipografice din vest, avansând până la poziția de director general, poziție pe care a deținut-o când a fost chemat în Cvorumul celor Doisprezece, în anul 1963. Dânsul a slujit mulți ani în calitate de președinte al consiliului de administrație al companiei Deseret News Publishing Co. Președintele Monson a fost președinte al Printing Industry din Utah și fost membru al consiliului de administrație al Printing Industries din America.

Începând din anul 1969, președintele Monson a slujit în calitate de membru al Consiliului Executiv Național al Cercetașilor Americii.

Președintele Monson a fost membru al Asociației Directorilor de Vânzări Utah, al Clubului de Publicitate Salt Lake și al Clubului de Schimb Salt Lake.

Timp de mulți ani, președintele Monson a slujit în calitate de membru al Consiliului Regenților al Universității Statului Utah, care guvernează educația universitară din statul Utah. A slujit, de asemenea, în Asociația foștilor studenți ai Universității din Utah.

În luna decembrie a anului 1981, președintele Monson a fost numit de președintele Ronald Reagan să slujească în grupul operativ al președintelui în ceea ce privește inițiativele din sectorul privat. În acest rol, a slujit până în luna decembrie a anului 1982, când sarcina grupului operativ s-a încheiat.

Președintele Monson a primit premiul de Fost Student Distins al Universității din Utah în anul 1966. A primit, de asemenea, premiul Castorul de Argint al Cercetașilor Americii (1971), premiul Bizonul de Argint (1978) și cel mai mare premiu la nivel internațional al Cercetașilor, Lupul de Bronz (1993). În anul 1997, a primit premiul Om-gata-pentru-orice din partea Gărzii naționale Utah, precum și premiul de Bărbat exemplar din partea Universității Brigham Young. În anul 1998, dânsul și sora Monson au primit fiecare premiul Grijă umanitară neîntreruptă din partea instituției filantropice Sisters of Charity din St. Joseph Villa.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.