Comunicat de presă

O moștenire vie – Cum este păstrată vie moștenirea lui Gail Halvorsen, „pilotul bombardierului cu dulciuri”, în Germania

O povestire despre mântuire, credință și influența generațiilor

Pentru lume, Gail Halvorsen este cunoscut drept „pilotul bombardierului cu dulciuri”, comandant, aviator, inginer de nave spațiale și erudit. Dar, pentru Denise Williams, el a fost „tata”. De la decesul tatălui ei, din anul 2022, Williams și frații ei s-au confruntat cu responsabilitatea de a păstra și duce mai departe moștenirea. În calitate de membru credincios al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, Gail Halvorsen a fost dedicat slujirii țării sale și împărtășirii „lecțiilor de viață învățate” celor din jurul său.

LivingLegacy_01.jpeg
LivingLegacy_01.jpeg
Denise Williams și regretatul ei tată Gail Halvorsen.2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

După cel de-al Doilea Război Mondial, Germania a rămas în ruine și sentimentele de animozitate față de germani era larg răspândită. În mijlocul acestei neîncrederi, Uniunea Sovietică a impus o blocada împotriva Berlinului în iunie 1948. Aceasta a determinat Regatul Unit și Statele Unite să inițieze transporturi aeriene în Berlin pentru a asigura resurse celor 2,5 milioane de berlinezi care mureau de foame. 

Mulți soldați aliați simțeau mânie față de germani, inclusiv Gail Halvorsen, care pierduse un prieten în război. Nesigur de cum avea să răspundă la vederea bărbaților germani cu ocazia primului său transport, el a fost surprins când a fost primit cu mâini întinse și lacrimi de recunoștință. Williams își amintește cuvintele tatălui ei: „În acel moment am renunțat în inima mea la toată mânia pe care o avusesem înainte. De ce s-a întâmplat acest lucru? Cum a fost posibil? S-a întâmplat pentru că aveam aceeași misiune de a ajuta la salvarea oamenilor”. Pentru Halvorsen, actul unirii în slujirea celor aflați la nevoie i-a făcut pe oamenii din Germania oameni din nou. Această interacțiune a inspirat conversația care a dus la faimoasa inițiativă de aruncare de dulciuri, pentru care este atât de cunoscut.

Când au fost întrebați despre ce au învățat din povestirea tatălui ei, soții Williams au explicat că „este o povestire depre iertare”; povestirea lui Halvorsen „este o povestire despre Evanghelie, nu doar o povestire despre un erou de război”. David Williams a adăugat că Halvorsen „a fost un om al lui Hristos, un om cu credință și el a reflectat lumina lui Hristos în viața altor oameni”. Faptul de a ne înfrunta sentimentelor contradictorii cu un scop mai înalt, de dragoste și compasiune, reprezintă doar o mică parte din ceea ce putem învăța din viața lui Gail Halvorsen și din principiile pe care le-a predat.

LivingLegacy_02.jpeg
LivingLegacy_02.jpeg
Vârstnicul și sora Williams într-o capelă locală a sfinților din zilele din urmă în Hannover, Germania.2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

În Cartea lui Mormon, o carte de scripturi folosită de sfinții din zilele din urmă pe lângă Biblie, un conducător numit regele Beniamin a oferit o predică poporului său și a adresat întrebarea: „Nu suntem cu toții cerșetori?”. Deseori, societarea prezintă o imagine a perfecțiunii și așteptărilor nerealiste, dar, în cele din urmă, este în firea umană să dorești să fii văzut și sprijinit când te confrunți cu probleme. În prima sa interacțiune cu poporul german în timpul transporturilor aeriene în Berlin, Halvorsen i-a văzut pe germani ca persoane pe care le putea ajuta și binecuvânta, și nu ca pe foști dușmani. Această perspectivă plină de compasiune și slujire este temelia moștenirii lăste de Halvorsen – o moștenire pe care Denise și David Williams și-au luat angajamentul să o păstreze vie.

LivingLegacy_03.jpeg
LivingLegacy_03.jpeg
Casa de întruniri a tinerilor adulți, unde familia Williams slujește în Hannover, Germania.2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Numind-o „responsabilitatea sa sacră”, Denise Williams și-a luat angajamentul de a organiza și distribui documente și obiecte care i-au aparținut lui Halvorsen diferitelor organizații care se ocupă de păstrarea istoriei. De asemenea, ea participă la conferințe și evenimente la care tatăl ei a vorbit în trecut, împărtășind istoria lui și, mai important, moștenirea lui de credință și slujire asemănătoare celei a lui Hristos. În prezent, soții Williams slujesc în calitate de misionari ai Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă în Misiunea Hamburg, Germania. Datorită noii lor calități de misionari, ei folosesc acum titlul de vârstnic și soră din respect față de chemarea lor. Stabiliți în Hannover, soții Williams sunt dedicați slujirii tinerilor adulți și ajutării congregației locale, continuând misiunea de slujire și compasiune începută de Halvorsen.

Într-o lume individualistă și concentrată asupra propriei persoane, faptul de a transmite lecțiile primite de la cei care au trăit înainte este din ce în ce mai important. Pentru vârstnicul și sora Williams, a ajuta poporul german nu reprezintă doar un capitol din istoria familiei, ci este o continuare a influenței de durată a lui Halvorsen.  Asemenea lui Isus Hristos, Gail Halvorsen a umblat în viața sa făcând bine și slujindu-le altora. Moștenirea sa de durată acționează ca un memento puternic de a privi dincolo de etichete, a vedea și a iubi oamenii ca persoane și de a ne aminti întrebarea: „Nu suntem cu toții cerșetori?”.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.