Comunicat de presă

Conferinţa internaţională a Tinerilor Adulţi Necăsătoriţi 2016 Ungaria

O conferinţă a tinerilor adulţi necăsătoriţi est europeni, între vârstele 18-30 de ani, a avut loc în perioada de 8-12 august la Hotel Walden, Dobogókő, Ungaria. Printre cei 110 participanţi au fost şi tineri din România (17) şi Moldova (6). Alte ţări prezente au fost Ungaria (40), Cehia (21), Polonia (11), Slovenia (3), Slovacia (2), Serbia (3), Bosnia (1) şi Muntenegru (1), dar şi tineri din Austria (2), Germania (1), SUA (1) şi Marea Britanie (1).

Printre invitaţii speciali s-au numărat Axel Leimer, Autoritatea Zonei – Cei Şaptezeci şi Christopher Southwick, preşedintele ţăruşului Budapesta, Ungaria.

Dar ce este o conferinţă internaţională a tinerilor adulţi necăsătoriţi? Este un eveniment organizat de Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, pe durata a 5 zile, care li se adresează atât membrilor cât şi prietenilor Bisericii care trăiesc în zona acoperită de conferinţa respectivă. Tinerii necăsătoriţi între 18 şi 30 de ani se adună pentru a cunoaşte alţi tineri care provin din culturi şi popoare diferite, pentru a se distra, dar şi pentru a fi edificaţi şi întăriţi spiritual. Pentru durata conferinţei toţi participanţii îşi iau angajamentul de a onora standardele Bisericii, ceea ce are ca scop exact această întărire spirituală.

Tema conferinţei a fost „Drapelul adevărului a fost ridicat”, care provine dintr-un citat din scrisoarea Wentworth, scrisă de Joseph Smith la cererea jurnalului Chicago Democrat în data de 1 martie 1842: „Drapelul adevărului a fost ridicat; nicio mână nesfinţită nu poate să oprească lucrarea din progres; persecuţiile se pot dezlănţui, gloatele se pot uni, armatele se pot aduna, calomnia poate să defăimeze, dar adevărul lui Dumnezeu va merge înainte fără teamă, nobil şi liber, până când va pătrunde pe fiecare continent, va vizita fiecare regiune, va trece peste fiecare ţară şi va răsuna în fie-care ureche, până când scopurile lui Dumnezeu vor fi realizate şi Marele Iehova va spune că lucrarea este terminată. ”. În strâânsă legătură cu această temă, tinerii din fiecare ţară participantă au avut ocazia să-şi prezinte istoria şi istoria Bisericii din ţara lor. Acest progarm,intitulat „Moştenirea voastră”, a fost punctul culminant al conferinţei, în opinia tinerilor.

Zoltán Kozma din Ungaria a spus: „La această conferinţă a fost vorba de multe lucruri, dar mai presus de toate, a fost vorba despre noi! În fiecare an tinerii adulţi necăsătoriţi se adună pentru a găsi o comunitate în care pot simţi bine, unde pot simţi unitate. La fel a fost şi în acest an. Programul „Moştenirea voastră” ne-a dat şansa să cunoaştem mai bine istoria Bisericii atât din ţara noastră cât şi din celelalte ţări participante. Învăţătorii ne-au dat sfaturi bune despre cum putem să ne organizăm mai bine vieţile şi cum putem să atingem ţelurile noastre. În afară de partea spirituală au fost nenumărate ocazii de distracţie. Am făcut drumeţii prin pădure, am participat la un show de talente extraordinar, am adresat întrebări la discuţia la masa rotundă, am participat la un proiect de slujire, am participat la o activitate distractivă de speed dating, iar seara am dansat! Ce conferinţă minunată a fost!”

„Conferinţa din Ungaria pentru tineri adulţi necăsătoriţi a fost cu adevărat una specială. Am reuşit să primesc răspunsuri la întrebările mele și am simţit că au existat mai multe cuvântări, lecţii şi ateliere care au abordat acelaşi subiect şi mi-au vorbit mie. Am cunoscut oameni noi şi am putut învăţa mai multe din exemplul lor. Mi-a plăcut foarte mult mediul și faptul că eram în mijlocul altor sfinţi din zilele din urmă care aveau aceleaşi standarde ca şi mine. Toate aceste lucruri şi multe altele m-au ajutat să mă simt ca în familie printre tinerii care au participat.” - ne-a împărtăşit Cătălina Brânză din Ploieşti.

„Un lucru la care m-am gândit, când vine vorba de aceste activităţi internaţionale,- ne spune Gabriel Petcu din Constanţa - este faptul că Biserica devine în ochii tinerilor una internaţională, ceea ce le permite să se simtă bineveniţi şi în alte ţări decât cea natală. Îmi plac astfel de conferinţe, pentru că te poţi simţi în largul tău alături de alţi tineri care îţi împărtăşesc valorile.”

„Conferinţa a fost distractivă din punct de vedere spiritual şi obositoare din punct de vedere fizic. Nu a existat nici un moment plictisitor. A fost prima mea conferinţă şi sunt recunoscătoare prietenilor vechi şi noi că au făcut ca această săptămână să pară a fi o mare reuniune de familie”, a împărtăşit Szilvia Bíró, din Ungaria.

Sevghi Savran din Moldova a exprimatŞ„La această conferinţă a tinerilor adulţi necăsătoriţi am învăţat că noi ne întărim mărturiile atunci când le împărtăşim. Rugăciunile noastre pot fi diferite, putem să ne exprimăm sentimentele în mod diferit, discuţia cu Tatăl Ceresc e diferită pentru fiecare individ în parte. Încercările ne întăresc şi sunt primordiale în vieţile noastre. Ele sunt perioadele în care cel mai mult trebuie să privim către Dumnezeu. Suferinţa vine atunci când îl ignorăm pe El. Pocăinţa nu este doar pentru cei păcătoşi ci şi pentru al cunoaste pe Salvator”.

„Pe lângă faptul că acestă conferinţă urma să fie ţinută în Ungaria, nu m-a prea atras nimic la ea. Dar nu a trecut mult timp până mi-am dat seama că situaţia era mult mai plăcută decât m-am aşteptat. Dobogókő îţi taie respiraţia, literalmente, iar organizatorii ne-au aşteptat de parcă am fi fost membri familiei pe care nu i-au văzut de mult.” Eszter Krisztián – UK

Ács Flóra, una dintre organizatoarele din Ungaria a spus „Conferinţa din acest an a fost cea de-a treia conferinţă la care am participat. Am aşteptat-o cu nerăbdare, bazându-mă pe succesul celorlalte două, şi nici acum nu am fost dezamăgită. Sunt recunoscătoare celor care ne-au vorbit, celor care s-au pregătit cu teme care ne interesează pe noi, tinerii şi prin acesta ne-au ajutat în diferitele arii ale vieţii. Nu degeaba este acesta cel mai important eveniment al tinerilor adulţi necăsătoriţi! Aici e locul tuturor tinerilor între 18 şi 30 de ani! :)

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.