Comunicat de presă

Conducători seniori ai Bisericii vorbesc în cadrul Forumului interconfesional al G20 din Italia

Vârstnicul Ronald A. Rasband vorbește despre libertatea religioasă; sora Eubank vorbește despre impactul foametei asupra sărăciei în rândul copiilor

Organizatorii Forumului interconfesional al G20 (desfășurat în Italia între 12 și 14 septembrie) au invitat conducători ai Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă pentru a vorbi despre libertatea religioasă și impactul acesteia asupra religiilor minoritare.

Interfaith forum 01
Interfaith forum 01
Vârstnicul Jack N. Gerard (mijloc), sora Sharon Eubank (stânga) și vârstnicul Ronald A. Rasband (dreapta), se îndreaptă spre o întâlnire în cadrul Forumului interconfesional al G20.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Și despre aceasta a vorbit vârstnicul Ronald A. Rasband, din Cvorumul celor Doisprezece Apostoli. În cuvântarea sa, rostită în data de 13 septembrie în fața conducătorilor religioși din întreaga lume, în cadrul sesiunii forumului privind libertatea religioasă și credințele minoritare, apostolul a vorbit despre începuturile Bisericii – care a fost cândva o minoritate. De la începuturile ei umile din secolul al XIX-lea în New York și după vremurile agitate din Ohio, Missouri și Illinois, Biserica este acum o credință mondială cu aproape 17 milioane de membri.

„Când religiei i se oferă libertatea de a prospera, credincioșii de pretutindeni înfăptuiesc acte de slujire simple și, uneori, eroice”, a spus vârstnicul Rasband. „Suntem umăr la umăr în slujire cu mulți dintre dumneavoastră.”

Apostolul a prezentat slujirea pe care Biserica a înfăptuit-o alături de alții în timpul pandemiei de COVID-19. Numai în anul 2021, a spus dânsul, acest lucru include contribuții pentru COVAX pentru a furniza aproape 1,5 miliarde de vaccinuri împotriva COVID-19, 26 de milioane de porții de mâncare oferite celor flămânzi și 294 de proiecte de slujire pentru refugiați în 50 de țări.

„Sper că bunătatea universală inspirată de tradițiile religioase va fi onorată și admirată”, a declarat vârstnicul Rasband în cadrul forumului. „Oameni din întreaga lume sunt binecuvântați când îi ridicăm și îi încurajăm pe alții prin intermediul ajutorului care salvează vieți. Fie ca noi să fim recunoscători pentru ocazia de a aduce o schimbare. În aceste moduri, împlinim și răspândim adevărul [că] «Dumnezeu îi iubește pe toți copiii Săi din fiecare națiune a lumii» - chiar și pe cei din cadrul celei mai mici minorități dintre noi”.

Mai târziu, în acea zi, după cuvântarea sa, vârstnicul Rasband s-a întâlnit cu Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Bisericii Ortodoxe din Grecia. Este pentru prima dată când un apostol al Bisericii lui Isus Hristos se întâlnește cu conducătorul ortodox grec.

Interfaith forum 02
Interfaith forum 02
Vârstnicul Ronald A. Rasband (stânga), se întâlnește cu Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Bisericii Ortodoxe din Grecia la Forumul interconfesional al G20.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

„A fost o întâlnire minunată”, a spus vârstnicul Rasband. „Dânsul și-a exprimat dorința ca cele două credinței să aibă o relație bună și speră că vor exista mult mai multe ocazii de a avea întâlniri și a discuta în viitor.”

În timpul forumului desfășurat pe parcursul a trei zile, vârstnicul Rasband și cei care l-au însoțit (vârstnicul Jack N. Gerard, din cei Șaptezeci, și sora Sharon Eubank, prima consilieră în cadrul Președinției generale a Societății de Alinare) s-au întâlnit cu mulți alți conducători religioși și ai societății civice din alte țări. Citiți, mai jos, mai multe despre unele dintre aceste vizite.

Libertatea religioasă și importanța relațiilor

În cuvântarea sa din cadrul forumului, vârstnicul Rasband a împărtășit două învățături ale lui Joseph Smith care subliniază rolul cheie al libertății religioase în Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă.

Prima, canonizată în Articolele de credință ale Bisericii, afirmă: „Noi afirmăm că avem dreptul de a-L preaslăvi pe Dumnezeu Cel Atotputernic, așa cum ne îndeamnă propria conștiință, și recunoaștem tuturor oamenilor același drept de a preaslăvi cum doresc, unde doresc sau ceea ce doresc”.

A doua este un comentariu pe care profetul l-a făcut în anul 1843:

„Dacă s-a demonstrat că am fost gata să mor pentru un [sfânt din zilele din urmă], îndrăznesc să declar înaintea Cerului că sunt la fel de pregătit să mor apărând drepturile unui prezbiterian, baptist sau ale unui om bun de orice altă confesiune; pentru că același principiu care ar călca în picioare drepturile sfinților ar călca în picioare drepturile romano-catolicilor sau ale oricărei alte confesiuni care ar putea fi nepopulară și prea slabă pentru a se apăra singură. Dragostea față de libertate este cea care-mi inspiră sufletul − libertatea civică și religioasă a întregii umanități”.

„Libertatea religioasă este tratată cu mare seriozitate, chiar și în cele mai înalte consilii ale Bisericii Domnului”, a spus vârstnicul Rasband într-un interviu acordat redacției de știri. „Acum putem fi mai mult decât un singur glas, iar catolicii pot fi mai mult decât un singur glas, iar ortodocșii din Grecia pot fi mai mult decât o singur glas. Și, în loc să fim soliști în diferite părți ale lumii, putem fi un cor și putem lăsa deoparte diferențele dintre principiile noastre. Și, avem diferențe, bineînțeles. Dar, sunt unele lucruri asupra cărora suntem total de acord și pe acestea ne vom concentra alături de alții.”

Sesiunea în cadrul căreia a luat cuvântul vârstnicul Rasband a abordat și alte subiecte care afectează credințele minoritare, inclusiv necesitatea de a proteja împotriva discursului instigator la ură și intoleranței.

Vârstnicul Gerard a declarat reprezentanților media ai Bisericii că dezvoltarea relațiilor cu cei care sunt diferiți este crucială pentru a crea un sol fertil de respect reciproc.

„Relațiile duc la adevărata înțelegere”, a spus vârstnicul Gerard. „Trebuie să ne ridicăm deasupra polarizării pe care o vedem astăzi în lume. Și trebuie să conducem pentru a le aminti propriilor noștri membri să dea dovadă, fiind un exemplu, în toată lumea, că, în tradițiile noastre religioase, Salvatorul Însuși a fost un Mare Vindecător. El ne-a adus împreună și i-a încurajat pe ceilalți să nu se judece unii pe alții, ci să fie temperați, să fie cumpătați în modul în care se privesc unii pe alții. Putem să ne unim și să ne ridicăm deasupra unora dintre [lucrurile care] sunt permise în tehnica modernă și să ne regăsim într-un loc mai bun, după ce am vindecat cu adevărat inimile și sufletele întregii omeniri, indiferent dacă au o tradiție religioasă sau nu.”

Vârstnicul Rasband a spus că este optimist în ceea ce privește viitorul omenirii, deoarece „vindecarea poate avea loc dacă oamenii se vor umili și se vor apropia de [Dumnezeu]. Dumnezeu Tatăl este Tatăl nostru, al tuturor, iar Isus Hristos, Fiul Său, este Cel pe Care Îl știm că este”.

Forumul interconfesional al G20, care în acest an a inclus remarci din partea Papei Francisc și a altor persoane din întreaga lume, este un eveniment anual care are loc înainte de summitul G20, desfășurat la scară mai largă. Anul acesta, acest summit desfășurat la scară mai largă va avea loc în data de 30-31 octombrie la Roma. G20 cuprinde națiunile care alcătuiesc cele mai mari 20 de economii ale lumii.

Cum abordează Latter-day Saint Charities foametea și malnutriția

Sora Eubank, care este și președinta organizației Latter-day Saint Charities, a vorbit marți, 14 septembrie, despre efectul foametei și al malnutriției asupra sărăciei în rândul copiilor.

Foametea mondială a crescut din anul 2014, a spus dânsa, iar COVID-19 a intensificat problema. În anul 2019, 135 de milioane de persoane au suferit de foamete acută. Astăzi, a spus dânsa, acest număr a crescut la 272 de milioane – cu încă 9,3 milioane de copii care vor avea probabil o scădere a masei musculare până în anul 2022.

Latter-day Saint Charities și multe alte organizații pot distribui alimente celor aflați la nevoie. Mai important, a spus sora Eubank, este să ne concentrăm resursele pe dezvoltarea producției alimentelor.

Interfaith forum 03
Interfaith forum 03
Vârstnicul Ronald A. Rasband (mijloc), sora Sharon Eubank (stânga) și vârstnicul Jack N. Gerard (dreapta) se întâlnesc cu Audrey Kitagawa, președinte și fondator al Academiei Internaționale pentru Cooperare Multiculturală, în cadrul Forumului interconfesional al G20.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

„Este o acțiune mult mai complexă faptul de a schimba cultura privind alimentele, dieta, nutriția și agricultura”, a spus dânsa. „În cele din urmă, schimbarea nu poate fi realizată decât prin relații personale de încredere… Abordările vechi nu funcționează întotdeauna. La fel ca fenomenele meteorologice extreme, crizele sunt din ce în ce mai mari și mai lungi și pot fi abordate doar colaborând.”

Dânsa a remarcat infuzia de fonduri din partea Bisericii către World Food Programme (WFP) pentru a distribui alimente de primă necesitate în timpul pandemiei.

„[WFP are] trei centre mondiale, cinci centre regionale. Și 45.000 de tone de provizii medicale și alimente au trecut prin aceste centre doar în ultimele câteva luni”, a spus sora Eubank. „Acest lucru este esențial, deoarece lanțurile de aprovizionare au fost perturbate, la nivel mondial, de pandemie la un nivel nemaiîntâlnit până acum. [Această] rețea este deschisă pentru multe organizații umanitare. Aceasta crește eficiența, reduce duplicarea, accelerează timpul de răspuns și se concentrează pe achizițiile locale, ceea ce consolidează comunitățile.”

Sora Eubank a spus că Latter-day Saint Charities a colaborat, de asemenea, cu International Development Enterprises (iDE) pentru a ajuta femeile să devină conducătoare în sectorul agricol. Femeile sunt puse în legătură cu femei fermiere, cu furnizori de semințe la prețuri accesibile și cu piețe stabile, astfel încât acestea să își îmbunătățească grădinile și să își crească veniturile. Când a lovit pandemia, femeile au fost instruite de către funcționari ai Ministerului Sănătății din Zambia cu privire la modul în care să sporească conștientizarea în rândul clienților fermieri cu privire la COVID-19 și cum să prevină răspândirea acestuia.

În plus, Latter-day Saint Charities a început să sprijine consiliile de acțiune ale comunității în unele dintre zonele în care malnutriția este cea mai răspândită. De exemplu, în Franța și în Filipine, aceste consilii reușesc deoarece împărtășesc părinților lecții simple, dezvoltate la nivel local, despre sănătate și nutriție, a spus sora Eubank. De asemenea, aceștia ajută familiile să planteze grădini sau să crească animale mici pentru a suplimenta hrana.

„Familiile devin mai puternice când dobândesc cunoaștere”, a spus sora Eubank. „Acestea sunt, în cea mai mare parte, proceduri cu costuri reduse, care nu implică multă tehnologie, dar care aduc un beneficiu uriaș.”

Să ne împrietenim cu conducătorii religioși din întreaga lume

Pe lângă întâlnirea cu Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, vârstnicul Rasband, vârstnicul Gerard și sora Eubank s-au întâlnit cu mulți conducători religioși din alte țări pe parcursul forumului.

Sâmbătă, ei s-au întâlnit cu Haji Allahshukur Hummat Pashazade, Șeyh-ul Islam și marele mufti al Caucazului.

„A fost o ocazie extraordinară de a ne întâlni și, la cererea dânșilor, de a ne face prieteni noi”, a spus vârstnicul Rasband. „Avem membri ai Bisericii care trăiesc în țara dânșilor. Primul comentariu de astăzi al dânșilor [în cadrul forumului G20] a fost o invitație pentru conducătorii Bisericii noastre să meargă în capitala lor și să se întâlnească cu președintele lor și cu ai lor conducători religioși.”

Invitațiile de a ne vizita au venit din ambele părți, a adăugat vârstnicul Rasband. Dânsul a menționat că unii conducători din Azerbaidjan au vizitat deja orașul Salt Lake și au plecat cu impresii favorabile.

Duminică, conducătorii Bisericii au luat legătura cu Nasr-Eddin Mofarih, ministrul cultelor din Sudan.

Mofarih cunoaște Biserica. În luna mai a anului 2021, dânsul l-a vizitat pe președintele Bisericii, Russell M. Nelson, în Piața Templului. Și în luna martie a anului 2020, dânsul a fost vizitat în Sudan de către vârstnicul David A. Bednar, din Cvorumul celor Doisprezece Apostoli.

Mofarih a spus că Latter-day Saint Charities și guvernul sudanez conlucrează la mai multe proiecte umanitare. Printre acestea se numără centre de dializă renală, inițiative pentru scaune cu rotile, îngrijire neonatală și proiecte de bizuire pe forțele proprii care îi ajută pe studenți să primească educație prin intermediul Universității Brigham Young.

„Există multe asemănări însemnate între islam și Biserica lui Isus Hristos în ceea ce privește credința lor profundă în Dumnezeu și importanța familiei în cadrul bisericii”, a spus Mofarih. „Ei se îndepărtează de fapte imorale și invită oamenii să fie cinstiți și omenoși. Și aceasta este ceea ce islamul ne invită să facem. [Acestea] sunt marile valori pe care mesagerii și profeții le-au adus. Obiectivele sunt aceleași.”

Conducătorii Bisericii au avut, de asemenea, conversații benefice cu episcopul vicar catolic de Bagdad, episcopul Robert Jarjis, cu Tiguhan Tagay Tadele, secretarul general al Consiliului Interreligios al Etiopiei, și cu secretarul său adjunct, Messaud Adem.

În cadrul întâlnirii cu delegația din Etiopia, subiectele de discuție au inclus modalități prin care Biserica poate continua să ofere sprijin în situații de urgență Etiopiei. Biserica are o legătură specială cu această țară. În data de 27 ianuarie 1985, sfinții din zilele din urmă din întreaga lume au postit și au strâns fonduri pentru a ajuta victimele foametei din Etiopia. Acest lucru a marcat începutul a ceea ce este acum cunoscut sub numele de Latter-day Saint Charities.

„Aceștia sunt prieteni adevărați”, a spus vârstnicul Gerard despre delegația din Etiopia. „Ne cunoșteau destul de bine, la fel ca ceilalți. Vorbesc foarte frumos despre Biserică… Ei ne invită să mergem în țara lor pentru a continua să lucrăm nu doar la eforturile umanitare, așa cum am făcut acolo, ci și pentru a continua să clădim o relație adevărată de încredere și înțelegere reciprocă.”

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.