Comunicat de presă

Sfinți din zilele din urmă își unesc mâinile cu alții pentru a ajuta victimele inundațiilor

Postul TV BBC a raportat „ploi record în Germania și Belgia”. Cancelarul Angela Merkel a remarcat că, în limba germană, cu greu găsești cuvinte care să descrie devastarea pe care a văzut-o dânsa. Mii de voluntari s-au grăbit spre zonele afectate de inundațiile dezastruoase din Europa. Printre cei care au ajutat la curățarea locurilor și oferirea ajutorului necesar au fost misionarii și membrii Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă.

„A fost o revărsare de bunătate, dragoste și unitate. Teama a fost îndepărtată de curaj, disperarea, de speranță”, a spus vârstnicul Erich W. Kopischke, primul consilier în președinția Zonei Europa. „Ca Biserică, suntem profund recunoscători tuturor care și-au sacrificat din timpul și resursele lor pentru a-i ajuta pe cei la nevoie. Văzându-i pe misionarii și membrii noștri slujind alături de vecini, prieteni și persoane total străine ne umple inimile de umilință și bucurie”, a adăugat dânsul.

flooding relief documentary 01
flooding relief documentary 01
Îndepărtarea mizeriei după inundațiile de proporții din Bad Neuenahr-Ahrweiler, Germania.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Străzile nu există, casele sunt distruse

„În această situație catastrofală, Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă a trimis misionari să ajute”, a explicat Manfred Gerlach, unul dintre mai mulți membri locali, desemnați să gestioneze eforturile de ajutorare. Tinere fete și tineri băieți, care slujesc în Misiunea Frankfurt, Germania, și-au întrerupt rutina în care predau și se îngrijeau de nevoile spirituale ale oamenilor pentru a acționa în zona dezastrului.

Unul dintre acești tineri misionari a fost sora Maggie Mace din Lynchburg, statul Virginia din S.U.A. „Imaginează-ți că sosești în parcarea unei fabrici împreună cu alți șapte misionari. Sari din mașină și vezi în jurul tău sute de oameni purtând cizme de cauciuc mișcându-se prin noroiul care acoperea totul”, a spus ea. „Vezi că orașul este distrus. Străzile nu există, casele sunt distruse și munți de bunuri, pline de noroi, ale oamenilor aliniate acolo unde, înainte, a fost o stradă.”

Vârstnicul Jeffrey Hilton și sora Karen Hilton, un cuplu pensionar care slujește ca voluntari în Departamentul Comunicare al Bisericii, în Frankfurt am Main, au călătorit la Bad Neuenahr-Ahrweiler din Germany pentru a oferi ajutor. „Un magazin de înghețată a fost distrus când nu una, ci două automobile mici au fost aruncate prin fațada clădirii de simpla forță a apei”, a spus vârstnicul Hilton.

flooding relief documentary 02
flooding relief documentary 02
Vârstnicul Jeffrey Hilton și sorar Karen Hilton în Bad Neuenahr-Ahrweiler, Germania.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Uniți de dorința de a-i ajuta pe alții

Vârstnicul Hildon a concluzionat: „Ce i-a unit pe voluntari a fost limbajul universal al dragostei și slujirii. Nu a contat de unde proveneau sau ce dialect vorbeau. Noi, toți, ne aflam acolo din același motiv”.

Vârstnicul Knighten Cole Worthington, un tânăr misionar din statul Utah, S.U.A., a spus că, văzând oameni venind din toată Germania pentru a ajuta și a le sluji celor aflați la nevoie a fost impresionat. Privind în urmă la experiența sa de voluntar, el a spus: „Multe experiențe din această săptămână mi-au arătat că, atunci când oamenii pierd absolut tot, ei se unesc, având umilință în inimă, și se susțin unul pe altul pas după pas”.

„Îngeri în acțiune”

Până acum, misionari și membri locali ai Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă au realizat, doar în Germania, peste 12.000 de ore de voluntariat slujind victimelor inundațiilor.

Pentru că mulți dintre ei au purtat vestele galbene cu inscripția „Mâini care ajută”, ei au fost ușor de recunoscut. După câteva zile, localnicii din Bad Neuenahr-Ahrweiler au început să-i numească pe misionari „Engel unterwegs” („îngeri în acțiune”).

flooding relief documentary 03
flooding relief documentary 03
Voluntari din cadrul Bisericii îi ajută pe cei afectați de inundațiile din Germania.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Voluntarii Bisericii au colaborat cu autoritățile locale și au răspuns nevoilor persoanelor, familiilor și companiilor. „În scurt timp, am constatat că mă aflam într-un restaurant, ajutând la scoaterea noroiului și a molozului și a bunurilor pline de noroi din subsoluri”, a spus vârstnicul Jacob Reed. „Inițial, m-am gândit că vom merge acolo, vom ajuta până când totul va fi făcut – poate trei sau patru ore – apoi, mănânc prânzul și trec la următoarea casă. Cu siguranță, planul a fost total greșit. Am cărat găleată după găleată din casă în stradă și le-am vărsat pe toate chiar pe stradă. Părea că nu se mai termină.”

Vârstnicul Kopischke a petrecut, de asemenea, o zi ca voluntar în regiunea afectată din Germania, alături de soția sa, Christiane, familie, misionari, precum și membri ai altor religii și organizații. Ei au ajutat la curățarea unei grădinițe.

flooding relief documentary 04
flooding relief documentary 04
Vârstnicul Erich W. Kopischke și soția sa, Christiane Kopischke, s-au alăturat eforturilor de curățare timp de o zi.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

„A fost o atmosferă foarte pozitivă, veselă, în pofida muncii foarte grele și epuizante și a împrejurimilor devastate. Cei care ajutau nu erau nefericiți și nu se plângeau de condiții, ci părea să le placă ce făceau”, a spus Christiane Kopischke.

flooding relief documentary 05
flooding relief documentary 05
Vârstnicul Erich W. Kopischke și soția sa, Christiane Kopischke.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

În Elveția, membrii și misionarii au ajutat, de asemenea, oamenii afectați de inundații.

Sfinții din zilele din urmă din Luxemburg au donat saci cu îmbrăcăminte Bisericii Protestante Daneze locale. De asemenea, Biserica a contactat membrii din zonele afectate, oferind pompe, alimente, sprijin și îngrijirea copiilor celor care au avut de suferit.

flooding relief documentary 06
flooding relief documentary 06
Îmbrăcăminte donată de membrii Bisericii din Luxemburg.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

La o săptămână după inundații, aproximativ 80 de membri ai Bisericii din Belgia și Olanda, precum și misionari din Misiunea Belgia-Olanda s-au adunat într-o suburbie din Liège, Belgia. După sosire, voluntarii au fost desemnați unde și cum să ajute. Aproape tuturor celor din grupul Bisericii li s-a cerut să ajute în municipalitatea Walloon din Trooz, pe malul râului Vesdre. În timpul inundațiilor, nivelul apei crescuse cu șapte metri deasupra nivelului normal. Mulți localnici au pierdut totul și vor putea să se întoarcă la casele lor doar după mai multe luni din cauza stricăciunilor. De atunci, misionarii au revenit în zona Liège în fiecare săptămână pentru a oferi ajutor.

flooding relief documentary 07
flooding relief documentary 07
Voluntari din cadrul Bisericii în Belgia.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Daryl A. Watson, președintele Misiunii Belgia-Olanda din cadrul Bisericii, a spus că eforturile de ajutorare i-au adus aminte o declarație din Cartea lui Mormon, un alt testament al lui Isus Hristos: „Când sunteți în slujba aproapelui, sunteți numai în slujba Dumnezeului vostru” (Mosia 2:17).

Ajutor a fost oferit și de misionarii din Misiunea Paris, Franța. Vârstnicul Olivier Seube și sora Bernadette Seube au sosit în Liège la doar o săptămână după inundații. Imediat, au început să organizeze proiecte de slujire pentru a îndepărta molozul din case și curți. Misionarii din Belgia, Luxemburg și estul Franței li s-au alăturat pentru a ajuta și tot așa au făcut membrii locali din Belgia și Franța. Familia Seube a comunicat și a lucrat cu agenții guvernamentale și organizații non-profit pentru a-și duce la bun sfârșit munca. Acum, sunt în plin proces de planificare a unui concert caritabil în beneficiul celor afectați.

Un grup de misionari a avut timp între două proiecte și a hotărât să se roage și să-L roage pe Dumnezeu să-i ghideze către cineva care avea nevoie de ajutor. S-au simțit îndemnați să meargă pe o anumită stradă, unde Martine Durtka a deschis ușa. Misionarii au abordat-o și ea le-a spus că avea cu adevărat nevoie de ajutor pentru a-și curăța curtea din spate care fusese acoperită de mizerie și moloz.

flooding relief documentary 08
flooding relief documentary 08
Misionarii care au ajutat-o pe Martine Durtka să-și curețe curtea din spate a casei.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Ei au ajutat-o întreaga după-amiază și i-au trimis o fotografie pe care o făcuseră. „Bună ziua, surorile mele, Prezența, bunătatea, ajutorul, zâmbetele, bunăvoința voastră mi-au dat tărie și aripi. M-ați impresionat profund. Vă mulțumesc pentru fotografie, noi, toți, am făcut un lucru măreț împreună. Vă mulțumesc din adâncul inimii mele”, a răspuns dânsa.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.