Comunicat de presă

Biserica îşi extinde resursele de prevenire a suicidului

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la fiecare 40 de secunde, undeva în lume, o persoană moare din cauza suicidului iar, în fiecare an, mai mult de 800.000 de oameni mor din aceeaşi cauză. Este o problemă dureroasă care afectează persoane din toate categoriile sociale.

         

Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă şi-a extins resursele de prevenire a suicidului pentru conducători şi membri, astfel încât să coincidă cu Luna Prevenirii Suicidului în S.U.A. şi, de asemenea, cu 10 septembrie, care este Ziua Mondială a Prevenirii Suicidului.

Conducătorilor Bisericii le-a fost trimisă o notificare pentru a le face cunoscute noile resurse de prevenire a suicidului, care includ lansarea preventingsuicide.lds.org.

Noul site oferă informaţii şi resurse pentru persoanele care se luptă cu gânduri de suicid, familiile şi prietenii care sunt preocupaţi de cineva aflat în pericol şi cei care au pierdut pe cineva din cauza suicidului. Acesta include, de asemenea, link-uri către alte site-uri care listează semnale de avertizare şi link-uri către liniile de asistenţă a situaţiilor de criză din întreaga lume.

De asemenea, pe noul site puteţi găsi prezentarea video „Sitting on the Bench: Thoughts on Suicide Prevention (Stând pe bancă: gânduri despre prevenirea sinuciderii)”, pe care Biserica a lansat-o în decembrie 2014. În prezentarea video, un tânăr pe nume Seth împărtăşeşte ceea ce a dus la încercarea sa de suicid şi modul în care, mai târziu, el a găsit speranţă prin dragostea şi aprobarea familiei sale şi a Domnului.

Un alt site care abordează probleme serioase referitoare la sănătatea publică, mentalhealth.lds.org, a fost lansat în luna iunie. National Alliance on Mental Illness (Alianţa Naţională pentru Boli Psihice) (NAMI) estimează că 90 la sută din persoanele care mor din cauza suicidului aveau, de asemenea, boli psihice.

O pagină din secţiunea Gospel Topics a LDS.org, în care se vorbeşte despre suicid, a fost, de asemenea, actualizată.

De asemenea, în publicaţiile actuale ale Bisericii apar articole despre prevenirea suicidului. Un articol intitulat „Choosing to Live: Overcoming Suicidal Thoughts (Alege să trăieşti: depăşirea gândurilor de suicid)” apare în publicaţiile din septembrie ale revistelor Ensign şi Liahona. „Understanding Suicide (Înţelegerea suicidului)” a fost publicat în New Era pentru tineri, iar în Friend a fost publicat un articol pentru copii intitulat „Don’t Give Up! (Nu renunţa!)”.

Vârstnicul M. Russell Ballard, din Cvorumul celor Doisprezece Apostoli a spus într-un articol din Ensign: „Desigur, noi nu cunoaştem toate circumstanţele din jurul fiecărui suicid. Numai Domnul ştie toate detaliile, iar el este cel care va judeca faptele pe care le-am făcut aici, pe pământ”.

Experţii spun că suicidul poate fi prevenit, dar necesită mai multă conştientizare şi acţiune. Aceasta include familiarizarea cu semnalele de avertizare pentru a începe să vorbiţi cu cei aflaţi în pericol şi a fi un prieten pentru cei care trec prin momente grele. Vizitaţi Befrienders Worldwide sau Mayo Clinic pentru a afla mai multe despre semnalele de avertizare. National Suicide Prevention Lifeline oferă sfaturi despre ce să spuneţi.

În România, suicidul este o problemă naţională. Raportul statistic din 2014 ne situează peste media generală europeană. Pagini în limba română care se ocupă şi oferă ajutor în ceea ce priveşte suicidul şi bolile mintale, precum depresia şi anxietatea care pot duce la gândurile sinucigaşe, sunt Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului (ARPS), o organizaţie a cărui scop este prevenirea suicidului, care pune la dispoziţie şi un număr SOS telverde antisuicid 0800 801 200, apelabil gratuit din orice reţea între orele 19:00-7:00; Alege să trăieşti, care oferă mai multe modalităţi de contact tip HelpLine (on-line, telefon şi e-mail) pentru cei care au nevoie de ajutor, Helpline-ul putând fi apelat de către persoane din toate categoriile de vârstă (copii, adolescenţi, tineri, adulţi, vârstnici) şi din toate categoriile sociale; şi Depresiv, unde puteţi afla mai multe despre aceste subiecte şi puteţi adresa întrebări despre ele.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.