În data de 25 februarie 2015, la Buxelles, dr. Brian Grim, preşedintele fundaţiei Libertatea în lumea afacerilor şi libertatea religioasă, a prezentat o nouă abordare interconfesională în vederea contracarării radicalizării în cadrul comunităţilor care prezintă acest risc. Evenimentul a fost găzduit de Biroul pentru Uniunea Europeană al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă şi a adus laolaltă reprezentanţi ai comunităților religioase, ai ONG-urilor şi ai organizaţiilor societăţilor civile. Prezentarea a fost condusă de vârstnicul Tomothy Dyches, al doilea consilier în preşedinţia Zonei Europa a Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă.
Dr. Brian Grim prezintă, în cadrul unui eveniment găzduit de Biroul pentru Uniunea Europeană al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, o nouă abordare interconfesională în vederea contracarării radicalizării (fotografie folosită prin amabilitatea lui Marietta Sagal).
Brian Grim şi-a început prezentarea împărtăşind experienţe personale pe care le-a avut în China, în Europa, în Arabia Saudită şi în Emiratele Arabe Unite. Dânsul a descris cum s-a dezvoltat perspectiva sa după atacul din anul 1979 împotriva ambasadei S.U.A. de la Teheran. La acea vreme, studenţii iranieni din S.U.A. au avut parte de ostilităţi pentru ceva pe care nu făcuseră, iar dânsul şi-a dat seama că singurul răspuns radical la radicalism şi ură este „dragostea radicală”.
Dânsul a împărtăşit unele dintre rezultatele cercetărilor sale sociologice arătând, de exemplu, că peste opt persoane din zece, din întreaga lume, aparţin unei religii şi, că dintre cei 16% care nu se încadrează în această categorie, mulţi au anumite crezuri religioase sau se implică în anumite practici religioase. Potrivit studiilor efectuate de Pew Research, libertatea religioasă este restricţionată în două moduri principale: prin reprimare guvernamentală şi prin ostilităţi sociale.
Abordând detaliile acestor iniţiative, dr. Grim a explicat că radicalizarea, în mod deosebit în rândul tinerilor crescuţi în spiritul democraţiilor vestice, este adesea provocată de marginalizare, sărăcie, lipsa unui loc de muncă, lipsa unei viziuni şi lipsa educaţiei. La baza iniţiativei doctorului Grim se află cooperarea grupurilor interconfesionale majore, unităţilor de învăţământ din domeniul afacerilor şi a instituţiilor educaţionale astfel încât acestea să adapteze „programa bizuirii pe forţele proprii” a sfinţilor din zilele din urmă sub forma unui set de bază, în vederea utilizării şi punerii în practică la nivel interconfesional.
Programa ar urma să promoveze bizuirea pe forţele proprii ca stil de viaţă şi i-ar ajuta pe oameni să depună un efort conştient şi activ pentru a asigura cele necesare pentru ei înşişi şi pentru membrii familiei lor. Programul ar cuprinde şase subiecte cu privire la o viaţă echilibrată, care sunt prezentate în „programa bizuirii pe forţele proprii”: educaţia, sănătatea, obţinerea unui loc de muncă, producerea celor necesare şi administrarea în cadrul căminului, finanţele familiei şi tăria spirituală. Echipele de instruire interconfesionale formate din voluntari proveniţi atât din mediul local de afaceri, cât şi din comunităţile religioase vor reprezenta motorul acestei iniţiative. Prezenţa amândurora reprezintă o componentă unică şi esenţială a programului, deoarece implicarea oamenilor care au cunoştinţe reale în domeniul afacerilor şi a oamenilor de diferite religii şi crezuri ajută la oferirea de alternative reale iniţiativelor radicale care iau naştere ca urmare a izolării şi disperării.
Vârstnicul Timothy Dyches împărtăşeşte valorile fundamentale ale setului de bază referitor la bizuirea pe forţele proprii dezvoltat de Biserică (© 2015 Intellectual Reserve, Inc. Toate drepturile rezervate.)
Prezentarea doctorului Grim a fost precedată de o cuvântare a vârstnicului Timothy Dyches, care a împărtăşit valorile fundamentale ale setului de bază referitor la bizuirea pe forţele proprii dezvoltat de Biserică, ceea ce stă la baza iniţiativei doctorului Grim. Setul este folosit în întreaga lume de profesionişti şi de voluntari sfinţi din zilele din urmă pentru a-i ajuta pe cei care întâmpină probleme financiare sau care nu au un loc de muncă să ajungă să se bizuie pe forţele proprii şi să poată asigura cele necesare pentru ei înşişi şi pentru membrii familiei lor. Dânsul a spus: „Programul a fost într-adevăr creat pentru a le oferi oamenilor speranţă şi dorinţa de a trăi şi de a progresa. Le este mult mai uşor să fie cooptaţi la radicalism dacă nu reuşesc. Dorim ca ei să aibă o alternativă mai bună, să le oferim şansa de a avea speranţă şi dorinţa de a progresa şi de a se susţine singuri şi de a-şi susţine membrii familiei”.
Cei interesaţi să afle mai multe despre această iniţiativă pot să contacteze Biroul pentru Uniunea Europeană al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă la EUOffice@ldschurch.org.
Biroul pentru Uniunea Europeană al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă din Bruxelles conlucrează cu părţi interesate din UE şi încurajează dialogul dintre acestea, incluzând lideri de opinie, conducători ştiinţifici, religioşi şi politici implicaţi în libertatea religioasă sau cea a crezului, în asistenţă umanitară, voluntariat şi în aspecte legate de tineret. Acesta este, de asemenea, membru al Platformei Europene pentru Combaterea Intoleranţei Religioase şi a Discriminării (PECIRD), o reţea formată din organizaţii ale societăţii civile, inclusiv din asociaţii religioase şi non-religioase, care doreşte să contribuie la promovarea şi protecţia colectivă a dreptului la libertate religioasă în lume, aşa cum este definit de Articolul 18 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
European Union Office of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints
Avenue des Arts 19, 1210 Brussels, Belgium
Office: +32 2 21420 91
Mobile: +32 478 936 171
Fax: +32 2 21420 99