Articol de ştiri

Apostol mormon se adresează grupului parlamentar format din reprezentanţi ai tuturor partidelor, în Camera Lorzilor a Parlamentului Regatului Unit

Vârstnicul Jeffery R. Holland discută despre rolul ajutorului umanitar şi al religiei în rezolvarea conflictelor

În situaţia în care conflictele religioase se înmulţesc în întreaga lume, vârstnicul Jeffrey R. Holland, apostol al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, s-a adresat grupului parlamentar format din reprezentaţi ai tuturor partidelor (GPRTP) [All-Party Parliamentary Group (APPG)], grup care răspunde de afaceri externe, în Cameral Lorzilor a Parlamentului Regatului Unit, în ziua de miercuri, 10 iunie 2015, vorbind despre contribuţia pe care o poate avea ajutorul umanitar.

Dânsul a luat cuvântul după ce Dr. Rowsch Shaways, adjunct al prim-ministrului Irakului, împreună cu Dr. Ali Nasser Muthanna, din partea AMAR International, şi Sharon Eubank, directoarea Serviciilor Umanitare ale Bisericii, s-au adresat celor prezenţi.

„Tânjim cu toţii după ziua în care săbiile vor fi transformate în sape de plug şi suliţele în instrumente de toaletare a copacilor, dar, din nefericire, pe măsură ce înaintăm în secolul al XXI-lea, violenţa religioasă este în creştere, nu în descreştere”, le-a spus vârstnicul Holland celor prezenţi, inclusiv membri ai Parlamentului. „Aceste conflicte au dus la crize umanitare de dimensiuni uluitoare în toată lumea. Nevoia de ajutor continuă să fie colosală.”  

APPG pentru Afaceri Externe, un grup neoficial în care membri ai Parlamentului şi conducători religioşi ai organizaţiilor caritabile şi corporaţiilor examinează probleme legate de politica externă, desfăşoară adunări ca cea de astăzi pentru a stimula discuţii cu privire la politică mai ample între parlamentari. Este o onoare să iei cuvântul în astfel de adunări, deoarece aceste persoane joacă un rol cheie în hotărârile guvernului britanic.  

 „L-am invitat astăzi pe vârstnicul Holland la Camera Lorzilor pentru a se întâlni cu câţiva dintre colegii mei – membri ai Camerei Lorzilor”, a spus preşedinta APPG al Afacerilor Externe, baroneasa Emma Nicholson, într-un interviu. „Vreau să ne împărtăşească izvorul de cunoaştere şi înţelegere pe care îl are – sufletul, mintea şi înţelepciunea lui. Colegii mei de aici, din toate partidele Camerei, lucrează din greu pentru a-i ajuta pe oameni şi caută mereu cunoaştere şi modalităţi de a face mai mult bine.”

Vorbind despre suferinţele cauzate de conflicte, vârstnicul Holland a spus: „Deoarece o mare parte dintre aceste situaţii este cauzată de cei care îmbrăţişează un crez religios sau altul (oricât de greşit pus în practică ar putea fi acesta), pare un lucru corect ca alţii, care au aceeaşi convingere, dar mai constructivă, să ajute la remedierea acestor situaţii şi la îndreptarea lucrurilor. Aceasta este perspectiva din care Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă priveşte eforturile sale.”

Vârstnicul Holland a enumerat avantajele pe care le au grupările religioase în oferirea de sprijin în aceste situaţii, incluzând sensul şi mângâierea pe care le găsesc persoanele în practicile religioase pe care le adoptă şi capacitatea organizaţiilor religioase de a stabili încredere şi comunicare şi de a depăşi graniţele naţionale şi a uni entităţi cu totul diferite. Organizaţiile religioase pot avea o contribuţie considerabilă în ce priveşte susţinerea toleranţei, pluralismului şi gestionarea conflictelor şi pot întări oamenii oferindu-le sprijin teologic împotriva nedreptăţii, a explicat dânsul.

„Făcând apel la valorile cele mai profunde ale unei persoane, religiile şi organizaţiile religioase au o capacitate unică de a motiva oamenii şi, în acelaşi timp, cultivă iertarea, împăcarea şi dorinţa de căuta idealul în viaţa personală şi în societate. Pierderea acestei influenţe pozitive a religiei în locurile în care există conflicte ar însemna o pierderea mare – aş spune, prea mare”, a subliniat vârstnicul Holland. „Datorită convingerilor noastre religioase – convingeri clădite pe porunca de a-L iubi pe Dumnezeu şi a-i iubi pe semenii noştri ca pe noi înşine – noi sponsorizăm programe de ajutor umanitar.”

„Ajutorul caritabil oferit de SZU este extraordinar”, a spus baroneasa  Nicholson. „Nu vă pot spune cât de mult admir acest sistem masiv care a fost pus în funcţiune prin pură caritate. Ambele organizaţii îşi au originea în exact acelaşi izvor nesecat al binelui comun şi în dorinţa profundă de a da fiecăruia şansa de a avea grijă de propriile probleme – nu doar pentru a supravieţui, ci şi pentru a avea un viitor. De aceea sunt foarte mulţumită de acest parteneriat.”

În calitate de fondator şi preşedinte AMAR, o organizaţie caritabilă internaţională care ajută comunităţile din Orientul Mijlociu afectate de conflicte, baroneasa Nicholson a dezvoltat o relaţie apropiată cu departamentul umanitar al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, Ajutor caritabil oferit de SZU.

 „Sunt atâtea de făcut, există atât de multă suferinţă, încât e imposibil ca o singură organizaţie să facă totul”, a spus Sharon Eubank într-un interviu. 

Întâlnirea le-a oferit oficialilor Bisericii prilejul de a-şi împărtăşi ideile şi cunoaşterea dobândite prin administrarea eforturilor de a reduce suferinţa în lumea întreagă. A fost prima oară când un conducător al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă a luat cuvântul într-o adunare din Camerele Parlamentului. În cadrul adunării, baroneasa Nicholson i-a mulţumit vârstnicului Holland pentru „discursul său excepţional”.

Vârstnicul Holland a declarat într-un interviu: „Aceşti membri ai Parlamentului, îndeosebi cei din Camera Lorzilor, sunt interesaţi de ceea ce facem. Ei fac multe lucruri pe care le facem şi noi şi cred că, acum, ei văd în noi un partener însemnat, un colaborator important iar eu cred că ei doresc să întărească această relaţie.

Mesajul pe care am dorit să-l transmit a fost că noi, în calitate de organizaţie religioasă, de Biserică, avem un avantaj distinctiv, deoarece credem ceea ce credem despre calitatea de tată a lui Dumnezeu şi de fraţi şi surori a bărbaţilor şi femeilor. Iar noi, în Evanghelia lui Isus Hristos, nu doar că suntem obligaţi să ne întindem braţele, să purtăm de grijă celor săraci, să-i îmbrăcăm pe cei goi, să-i hrănim pe cei flămânzi, ci şi împuterniciţi să facem aceasta.”

Pentru a afla mai multe despre Ajutor caritabil oferit de SZU şi programele sale, accesaţi MormonNewsroom.org.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.