Subiect

Corul Tabernacolului Mormon

Corul Tabernacolului Mormon, unul dintre cele mai vechi şi mai mari coruri din lume, a cântat în faţa unora dintre preşedinţii Statelor Unite, a vândut milioane de discuri, a câştigat nenumărate premii şi a încântat auditorii din zeci de ţări.

Corul îşi are sediul în oraşul Salt Lake, Utah, unde îşi are sediul central şi Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă.

Corul este format din 360 de cântăreţi voluntari cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani, membri ai Bisericii. Ei repetă şi au spectacole săptămânal şi sunt acompaniaţi frecvent de Orchestra din Piaţa Templului.

Corul Tabernacolului Mormon s-a format la jumătatea secolului al XIX-lea. Un cor mic a cântat, la început, în cadrul unei conferinţe a Bisericii, la data de 22 august 1847, la doar 29 de zile după ce primii pionieri au sosit pentru a se stabili în Valea Salt Lake.

La vest de templul din Salt Lake se află istoricul Tabernacol Mormon care găzduieşte corul. Corul Tabernacolului Mormon şi-a primit numele de la clădirea respectivă.

Corul este acompaniat în sala cea mare de către orga tabernacolului ce are 11.623 de tuburi, aurite şi confecţionate din buşteni din Utah, ciopliţi manual. Zece tuburi din orga originală, construită în anul 1867, funcţionează şi în ziua de astăzi.

Corul este cunoscut cel mai bine datorită emisiunii sale duminicale Muzică şi cuvânt spiritual, a cărei transmisiune se face din Piaţa Templului, din oraşul Salt Lake. Acest program este cel mai vechi program din ţară care continuă să fie transmis din America.

Ronald Reagan, preşedintele Statelor Unite în perioada 1981-1989, a numit Corul Tabernacolului Mormon „Corul Americii”, în anul 1981, când corul a cântat la începerea oficială a mandatului său de preşedinte.

Turneele avute de-a lungul anilor au dus corul în marile săli de concerte din America de Nord şi de Sud, din Europa, Asia şi din Pacific.

În timpul Jocurilor olimpice de iarnă găzduite de oraşul Salt Lake – 8-24 februarie 2002 – corul a cântat în cadrul ceremoniei de închidere a Jocurilor.

Înregistrările corului au câştigat două discuri de platină şi cinci de aur, care au inclus o versiune a cântecului „Battle Hymn of the Republic” care a câştigat Premiul Grammy. Corul a făcut înregistrări alături de unele dintre cele mai mari orchestre din lume, inclusiv cu Orchestra Philadelphia, Orchestra filarmonică din New York şi cu Orchestra simfonică din Ierusalim.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.