Subiect

Brigham Young

Brigham Young este, uneori, numit Moise din America sau Marele Colonizator. El s-a numărat printre primii conducători ai Bisericii care au condus mii de refugiaţi religioşi în teritoriile vestice sălbatice ale Statelor Unite. El i-a dus într-un ţinut arid, l-au irigat şi cultivat şi au întemeiat multe aşezări care s-au dezvoltat foarte mult. Când primul grup de pionieri mormonia ajuns în Valea Salt Lake, în anul 1847, după o călătorie de 2.100 de kilometri de-a lungul Marilor Câmpii, Brigham Young a privit ceea ce era atunci un deşert pustiu, steril şi a declarat: „Acesta este locul potrivit”.

Născut la data de 1 iunie 1801, Brigham Young a crescut în statul Vermont, într-o aşezare de frontieră şi a avut parte de doar 11 zile de educaţie şcolară oficială. El a fost tâmplar, dulgher, vopsitor şi geamgiu foarte bun.

Convertirea lui la Biserică nu a avut loc imediat. Timp de doi ani, el a studiat cu mare atenţie Cartea lui Mormonşi s-a alăturat Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă doar după ce s-a convins de veridicitatea acesteia. Ulterior, el a condus Biserica în calitate de al doilea preşedinteal ei, timp de 30 de ani.

Brigham Young a coordonat călătoria de traversare a câmpiilor a unui număr de aproximativ 70.000 de pioniericătre Valea Salt Lake din Illinoisşi funcţionarea altor tabere temporare, cum ar fi cele din Iowaşi Missouri, a întemeiat 350 până la 400 de aşezări în Utah, Arizona, California, Idaho, Nevadaşi Wyomingşi a stabilit un sistem de punere în posesie a terenurilor ce a fost ratificat, ulterior, de către Congres.

La doar patru zile după ce primul grup de pioneri mormoni a sosit în arida Vale Salt Lake, Brigham Young şi-a înfipt bastonul în pământ exact în locul unde se află acum templul din Salt Lakeşi a declarat: „Aici va fi templul Dumnezeului nostru”.

În anul 1849, preşedintele Young a întemeiat Fondul permanent pentru emigrare pentru a-i ajuta pe sfinţii din zilele din urmă imigranţi care erau săraci. Fondul a ajutat aproximativ 30.000 de imigranţi din Insulele Britanice, Scandinavia, Elveţia, Germania şi Olanda să ajungă în America – mai mult de o treime din numărul total de imigranţi sfinţi din zilele din urmă din Europa din acea vreme.

Brigham Young a slujit, de asemenea, timp de două mandate în calitate de prim guvernator teritorial al statului Utah şi ca prim reprezentant al relaţiilor cu indienii din ţinutul Utah. Pe lângă aceasta, el a semnat contracte şi a ajutat la construirea liniilor de telegraf şi ale celor de cale ferată, a dezvoltat o gamă largă de ramuri ale economiei şi ale domeniului de afaceri – inclusiv primul magazin universal din America, Zions Cooperative Mercantile Institution – şi a susţinut acordarea dreptului de a vota femeilor.

Deşi nu a avut parte de foarte multă educaţie şcolară, Brigham Young a fost un susţinător al educaţiei. El a întemeiat instituţiile care, ulterior, au devenit Universitatea Brigham Young, în Provo, Utah, şi Universitatea statului Utah, în oraşul Salt Lake.

Brigham Young a fost, de asemenea, cunoscut ca practicant al căsătoriei pluraliste. El s-a căsătorit cu cel puţin 20 de femei, 16 dintre acestea născându-i 57 de copii. Ulterior, Biserica a abrogat căsătoria pluralistă şi nu a mai aprobat-o de peste 100 de ani. În prezent, practicarea poligamiei este pedepsită cu excomunicarea.

Brigham Young a murit de boală, la data de 29 august 1877, în casa sa din oraşul Salt Lake. Era în vârstă de 76 de ani.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.