Comunicat de presă

Șase luni mai târziu – Misionari reflectă asupra acțiunilor de ajutorare în urma cutremurului din Croația

În data de 29 decembrie 2020, la 12:20 p.m., ora locală, un cutremur cu magnitudinea de 6,4 a lovit centrul Croației, în apropierea orașului Petrinja. Potrivit celor relatate de primarul din Petrinja, Darinko Dumbovic, cutremurul a distrus aproximativ jumătate din oraș, provocând moartea a șapte persoane și rănirea a altor 36. Datorită experienței anterioare de a ajuta în cazul unor catastrofe asemănătoare, misionari și voluntari din Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă care trăiesc în zonă s-au mobilizat rapid pentru a da o mână de ajutor.

Earthquake02.jpg
Earthquake02.jpg
În data de 29 decembrie 2020, la ora 12:20 p.m., ora locală, un cutremur cu magnitudinea de 6,4 a lovit centrul Croației, în apropierea orașului Petrinja. În cele din urmă, cutremurul a ucis 7 persoane și a rănit alte 36.2021 by Intellectual Reserve, Inc. Alle Rechte vorbehalten.
Download Photo

În zilele de după cutremur, locuitorii s-au confruntat cu mari suferințe din cauza distrugerii a aproximativ 4.000 de case, închiderii școlilor și condițiilor nefavorabile de iarnă. A existat o nevoie critică de provizii, cum ar fi alimente, apă și combustibil pentru încălzire. A fost făcut un apel pentru împlinirea acestor nevoi, precum și pentru procurarea de containere de transport maritim și rulote care să fie folosite ca locuințe temporare. Din fericire, s-a răspuns rapid la acele apeluri.

Pe măsură ce vestea despre cutremur s-a răspândit, Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă a donat cantități mari de alimente, apă, îmbrăcăminte și echipamente Croației și altor țări învecinate și a ajutat armata locală în acțiunea logistică de distribuire a acestor bunuri.

Biserica are 12 misionari care predau, precum și un birou al misiunii la Zagreb, unde cutremurul s-a simțit puternic. Datorită proximității, Biserica a putut lua imediat legătura cu directorul Crucii Roșii din Croația (HCK - Hrvatski Crveni Križ) pentru a oferi sprijin.

Voluntari ai Bisericii au fost desemnați rapid unei unități CRC (HCK) din Sisak, un oraș situat la marginea zonei afectate de cutremur. Voluntarii și misionarii au lucrat sub îndrumarea directorului local al CRC, Sanja Tomašinec.

„A fost o perioadă foarte dificilă pentru noi”, a spus Tomašinec. „Sute de voluntari au venit din toate părțile Croației și, într-o zi, au venit la mine tineri misionari care doreau să ajute. În acel moment, eram destul de pierduți în tot ceea ce se întâmpla, iar eu le-am oferit [însărcinarea] de a ajuta la colectarea ajutoarelor primite și la distribuirea acestora celor care suferiseră pagube sau pierderi. Le-am făcut cunoștință cu tineri voluntari din orașul nostru, Sisak, și i-am încurajat să conlucreze.”

Până în data de 2 ianuarie, la doar patru zile după primul cutremur, misionarii împachetau și transportau, cu duba misiunii, cutii pline cu provizii de care era nevoie urgent în zonele afectate.

Earthquake01.jpg
Earthquake01.jpg
Misionari transportă cutii pline cu provizii de strictă necesitate în duba misiunii către satele afectate de cutremur.2021 by Intellectual Reserve, Inc. Alle Rechte vorbehalten.
Download Photo

În săptămâna următoare, misionarii au fost trimiși la centrul CRC din Petrinja, orașul cel mai apropiat de epicentru, sub îndrumarea continuă a lui Sanja Tomašinec.

Când misionarii care reprezentau organizația Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă au auzit de cutremur, au dorit să afle nevoile și să ajute. Ei au contactat unul dintre partenerii lor de încredere – Croatia Baptist Aid (Ajutor din partea Bisericii Baptiste din Croația, APBBC) – care dorea să ofere alimente, dar nu avea fonduri.

APBBC a solicitat ajutorul organizației Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă pentru a achiziționa și distribui alimente pentru 400 de familii care au fost strămutate sau afectate în alte moduri. Cutiile de alimente au inclus nuci, fructe uscate, fasole, biscuiți, pâine prăjită, ciocolată tartinabilă, conserve de carne, conserve de ton, supă, paste, lapte, sare, zahăr, orez și ulei.  Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă a oferit finanțare, iar APBBC s-a ocupat de achiziționarea, ambalarea și distribuirea produselor.

Alți 42 de misionari cu timp deplin au fost carantinați temporar la Zagreb, în drum spre misiunea lor în Germania și Slovacia. După ce au terminat cele șapte zile de carantină obligatorie, au avut la dispoziție aproximativ o săptămână înainte de a pleca cu avionul, ceea ce le-a oferit ocazia de a ajuta APBBC la împachetarea și distribuirea alimentelor.

Misionarii care slujesc în diferite orașe din Croația au petrecut până la șase ore pe zi, patru zile pe săptămână, ajutând la centrul de distribuire al CRC. Acești misionari au făcut prin rotație ture, câte patru-șase pe tură, pentru a contribui la acțiunile de ajutorare. În total, peste 60 de misionari au participat în lunile de după cutremur.

Când i s-a cerut să descrie lucrul cu tinerii misionari, Tomašinec a spus: „Tinerii misionari m-au impresionat atât pe mine, cât și pe ceilalți tineri voluntari… Sunt foarte bine crescuți și educați.  Au comunicat foarte bine în limba croată, ceea ce, după cum știm, nu este deloc ușor. Tinerii misionari s-au dovedit a fi foarte harnici, de încredere, comunicativi și ne-au insuflat putere, un spirit de cooperare și bucurie în timpul celor mai dificile momente prin care am trecut. Am fost foarte fericiți că au venit la noi din cealaltă parte a lumii, într-un oraș mic, în ruine, care nici măcar nu se află pe hărți.”

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.