Comunicat de presă

Vârstnicul Bednar s-a întâlnit cu pionierii din Europa

Apostolul încheie o vizită în cinci țări din Europa Centrală

„Socializăm cu sfinți care pun bazele Bisericii, care vor dăinui timp de generații”, a spus vârstnicul David A. Bednar, din Cvorumul celor Doisprezece Apostoli al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, când a călătorit în Europa Centrală în cadrul unui turneu de păstorire în luna octombrie. Vârstnicul Bednar a fost însoțit de soția dânsului, Susan, dar și de alți conducători seniori pentru a vizita cinci țări: Elveția, Albania, Austria, Ungaria și România.

Călătoria a început în Geneva, Elveția, sâmbătă, 8 octombrie 2022, în cadrul unei întâlniri la nivel înalt cu diplomați de la Națiunile Unite și cu reprezentați ai unor organizații mondiale care colaborează cu Biserica în cadrul unor proiecte umanitare. S-a încheiat duminică, 16 octombrie, la București, în cadrul unei adunări de preaslăvire speciale pentru sfinții din zilele din urmă din România.

Vârstnicul Bednar a spus: „Am simțit că era momentul să venim din nou aici și să ne înălțăm glasurile pentru a lăuda credința și dedicarea acestor oameni și a le depune mărturiile noastre”.

Pionierii din Albania

Sfinții din zilele din urmă pionieri din Albania au așteptat câțiva ani pentru ca un apostol să le viziteze țara. „Cred că, în mod obișnuit, noi măsurăm creșterea folosind cifre. Cifrele de aici nu sunt mari, dar putem simți tăria sfinților loiali din Albania. A fost cu adevărat o încercare să nu se poată aduna în timpul pandemiei COVID și acum ei se pot aduna împreună”, a explicat vârstnicul Bednar în timpul vizitei sale la Tirana, capitala și cel mai mare oraș al Albaniei.

„Nu trebuie să împingi un cărucior ca să fii pionier”, a spus sora Bednar. „Trebuie să ai o mare credință, mai ales într-o zonă ca aceasta, unde nu sunt foarte mulți membri ai Bisericii.”

Marți, 11 octombrie 2022, a avut loc o adunare specială în Tirana pentru misionarii care slujesc în Albania, Cipru, Grecia, Kosovo și Macedonia de Nord, iar membrii au umplut o sală de conferințe în cadrul unei adunări de devoțiune desfășurată seara.

Jetmir Hysi, președinte al Țărușului Tirana, Albania, a spus că Biserica va marca o piatră de hotar anul acesta. Misionarii au ajuns pentru prima dată în țară în luna iunie a anului 1992.

„Biserica se află aici timp de aproximativ 30 de ani. Avem tineri băieți și tinere fete care acum se căsătoresc și, știți, tocmai își întemeiază propriile familii. Și, astfel, începem să avem a doua generație în Biserică”, a spus președintele Hysi.

Dorjana și Erald Veliu au fost primul cuplu de tineri albanezi care s-au căsătorit în templu. Ei au călătorit la Frankfurt, Germania, unde s-au căsătorit în data de 3 august 2005. Astăzi, ei își cresc cei doi copii în Biserică.

„Nu ni se pare că este atât de important faptul că suntem pionieri, deoarece sunt multe alte persoane care au făcut mult mai multe decât noi și au fost mult mai implicați în Biserică decât noi”, a spus Erald Veliu, care slujește în calitate de consilier în președinția țărușului. „Când oamenii ne întreabă ce înseamnă să fim membri ai Bisericii, noi spunem că încercăm să fim acel far, aceea lumină mică care îi va îndruma pe alții către linia de sosire.”

S-au făcut planuri pentru ca, în anul 2023, să se sărbătorească organizarea Bisericii în Albania.

„Cred că viitorul este luminos aici. Pe această temelie a credinței în Salvator, va continua să se construiască o structură foarte puternică”, a spus vârstnicul Bednar.

Concentrarea asupra „generației care se ridică”

Conducătorii seniori și-au concentrat eforturile de păstorire asupra tinerilor și tinerilor adulți, la care deseori se face referire ca fiind „generația care se ridică”, pe măsură ce Biserica se maturizează în continuare în Europa Centrală.

În Viena, Austria, vârstnicul Bednar a discutat despre noua broșură „Pentru întărirea tineretului” în cadrul unei adunări speciale pentru tineri și conducătorii lor.

„Ce am auzit astăzi a fost faptul că Isus și Dumnezeu sunt acolo pentru noi de fiecare dată când avem nevoie de Ei”, a spus Jakob Husz, un tânăr din Austria.

Sora Bednar a spus că a fost un moment interesant să viziteze Viena, dat fiind anunțul construirii unui templu nou în oraș.

Studenții de la Academia Cumorah, o școală din Cehia, au participat la o altă adunare în cadrul căreia tinerii adulți au putut să-i adreseze întrebări apostolului.

„Tinerii Bisericii sunt viitorul Bisericii. Și, într-o lume care devine tot mai haotică și confuză, simțim că este necesar să-i ajutăm pe tineri să aibă o temelie solidă pe stânca lui Hristos”, a spus vârstnicul Bednar.

Temple în Europa Centrală

Pe măsură ce sfinții din zilele din urmă din Europa Centrală își clădesc credința, planuri de a construi temple în Austria și Ungaria sunt în desfășurare.

„Sfatul nostru despre templu este să nu-l vedeți doar ca pe o clădire, oricât de frumos este, oricât de magnific este. Nu este vorba despre clădire. Este despre Domnul Isus Hristos și despre cum, prin legămintele și rânduielile administrate în templu, noi putem fi înjugați alături de El și cu El”, a propovăduit vârstnicul Bednar.

„Biserica se află încă la început aici. Majoritatea dintre noi suntem prima generație de membri… Deoarece suntem puțini, cred că acest lucru ne face mai puternici, ne face să apreciem toate binecuvântările Evangheliei, inclusiv templul, întrucât noi încă nu avem un templu aici”, a spus Radu Stoica, un sfânt din zilele din urmă pionier din România, care slujește în calitate de președinte de district în Brașov.

Sunt aproximativ 3000 de sfinți din zilele din urmă care trăiesc în România, o țară plină de tradiții ortodoxe.

„Oamenii au credință în Dumnezeu. Ei au fost crescuți având credință în Dumnezeu, dar uneori este dificil să facă anumite schimbări”, a spus președintele Stoica, care s-a alăturat Bisericii lui Isus Hristos când avea 9 ani.

Vârstnicul Bednar și-a încheiat călătoria vizitând Budapesta, Ungaria, și București, România, unde s-a întâlnit cu misionarii și membrii congregațiilor locale înainte de a se întoarce în Utah.

„Bucuria Evangheliei, dragostea și înfrățirea sunt evidente pe chipurile lor în moduri puternice”, a spus în încheiere vârstnicul Bednar.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.