Articol de ştiri

Un oaspete special la concertul anual de binefacere al Orchestrei Medicilor

Reprezentaţia unui oaspete special în cadrul concertului de binefacere anual are parte de aplauze generoase. 

Rebecca Gee, misionară cu timp deplin a Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, a fost invitată de Dr. Şerban Nichifor, renumit violoncelist, profesor universitar şi membru al Bisericii, să se alăture Orchestrei Medicilor şi să interpreteze „Noapte sfântă”, pe un aranjament al dânsului, la Ateneul Român, în seara zilei de 28 decembrie 2014, în faţa unei săli arhipline.

Cu şaizeci de ani în urmă, Dr. Ermil Nichifor a avut un vis. În calitate de medic practicant în Bucureşti, dânsul a dorit să-şi împărtăşească şi dragostea faţă de muzică. Cunoştea alţi medici care aveau aceeaşi pasiune şi, astfel, s-a născut ideea.  Ei s-au unit şi au creat Orchestra Medicilor, o orchestră formată din medici.  

Primul lor spectacol a fost oferit ca dar pentru comunitate şi a avut loc în data de  19 ianuarie 1955, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Erau aproximativ 40 de interpreţi la instrumente cu coardă, care au cântat în faţa unui public compus din aproximativ 500 de medici şi asistente medicale din cadrul Sindicatului Sănătatea. Dr. Nichifor a cântat la timpan, iar cunoscutul muzician Mircea Cristescu (dirijorul principal al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti) a dirijat orchestra. Spectacolul a fost un mare succes şi au fost încurajaţi să continue.

Din anul 1964 şi până la moartea sa, Dr. Ermil Nichifor a fost singurul dirijor. 

Această tradiţie a continuat neîntrerupt în fiecare an, în pofida ravagiilor de pe urma războaielor şi a răsturnărilor de guverne, dovedind că arta poate oferi hrană intelectuală şi spirituală care transcende politica şi clasa privilegiată.  

La moartea lui Ermil, fiul său, Şerban, de asemenea medic şi muzician şi compozitor de succes, a decis să continue concertele. Dânsul a dirijat orchestra pentru următorii doi ani şi a continuat ca membru al orchestrei şi compozitor al multelor numere muzicale care au fost interpretate de-a lungul anilor. Dr. Mircea Penescu, medic renumit şi un muzician excepţional a preluat conducerea orchestrei după moartera lui Ermil.

Deşi structura orchestrei s-a schimbat pentru a include mai mulţi muzicieni profesionişti, concertul anual a devenit o tradiţie foarte apreciată de oamenii din Bucureşti.

Se întâmplă rar ca cineva să fie invitat să cânte, dar Dr. Nichifor a dorit să împărtăşească talentele Rebeccăi, pe care a auzit-o cântând cu câteva săptămâni mai devreme.  Ea a fost invitată să se alăture la sfârşitul concertului unor solişti profesionişti care au cântat câteva colinde, de asemenea, sub aranjamentul dânsului.

 

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.