Comunicat de presă

Să ne unim prin credință

Pe măsură ce Covid-19 s-a răspândit în lume, societatea a început să se închidă. Evenimente au fost anulate, afaceri au fost închise și chiar s-a renunțat la sărbători tradiționale. Adunările religioase au fost puse în așteptare. Cu toate acestea, în Sabadell, Spania, un grup interconfesional și-a continuat eforturile online.

Grupul pentru dialog interconfesional din Sabadell (GDIS) se întâlnește lunar pentru a discuta o gamă largă de subiecte. Potrivit celor relatate de Cristina Villar Rey, membră a Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, „grupul este susținut de consiliul orașului și are ca scop promovarea cunoașterii reciproce și respectul reciproc între diferite confesiuni religioase prezente în municipiu”.

Reprezentanți sfinți din zilele din urmă, catolici, baptiști, anglicani, brahma kumari, bahá'í, evrei și evanghelici hotărăsc un subiect anual. În fiecare lună, unul dintre reprezentanți împărtășește învățăturile credinței sale cu privire la subiectul respectiv. Pot fi, de asemenea, invitați vorbitori, din când în când, pentru a împărtăși cunoștințe de specialitate din legislație, sănătate și alte domenii.

După multe luni de conferințe video, prima adunare GDIS în persoană s-a desfășurat recent. Grupul s-a întrunit într-o mică pădure, pe terenul clădirii bisericii sfinților din zilele din urmă. S-a hotărât ca o ceremonie să se desfășoare în luna septembrie, în omagiul tuturor celor care au murit în timpul pandemiei. Membrii consiliului orașului Sabadell se va alătura evenimentului.

Interfaith01
Interfaith01
Câțiva membri ai Grupului după adunarea din luna mai2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

În mod asemănător, grupul de lucru portughez pentru dialog interconfesional s-a întâlnit recent în format hibrid, la un an și jumătate după începerea pandemiei. Reprezentanți a 15 confesiuni existente în Portugalia s-au întâlnit marți, 22 iunie. Din cauza restricțiilor impuse de guvern, permițând o ocupare de doar 30 la sută a capacității sălii de conferințe, unii au participat în persoană, iar restul au participat online.

Interfaith02
Interfaith02
Sesiunea desfășurată în direct a Grupului de lucru portughez pentru dialog interconfesional2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Vorbitorii au fost aleși dintre reprezentanții religioși ai grupului. Dr. Joaquim Moreira, din Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, a vorbit despre „Dimensiunea socială a bisericilor din Portugalia în ceea ce privește ajutorul umanitar”. În afară de conducători ecleziastici, au participat mulți conducători din cadrul guvernului și din afara acestuia.

Interfaith03
Interfaith03
Dr. Moreira vorbind2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Potrivit celor relatate de dr. Moreira, grupul desfășoară, „cu regularitate, adunări religioase lunare, în cadrul cărora dezbatem probleme cu relevanță religioasă și cum pot religiile să contribuie pozitiv în societatea portugheză”. Țelul lor este armonia între religii, cu respect față de diferențele doctrinare ale fiecăreia, dar unite în scopuri comune.

Dintre subiectele recente pe care le-au discutat, face parte respectarea legilor țării privind sănătatea care au legătură cu pandemia. Acestea includ răspândirea înștiințărilor referitoare la vaccin și ajutorul acordat migranților pentru a fi vaccinați fără teama de a fi expulzați din țară. Pe lângă acestea, ei ajută refugiații să se integreze în societatea portugheză.

Grupul urmărește să existe drepturi egale pentru toate religiile. Una dintre realizările lor a fost aceea de a legaliza prozelitismul în Portugalia. Ei caută să obțină un echilibru între concepțiile laice și cele religioase, care le sunt predate tinerilor din sistemul educațional portughez. În această lumină, ei lucrează pentru a transforma materia „Educație catolică morală și religioasă” în „Istoria religiilor”. Mai mult, ei se străduiesc să doboare miturile diferitelor religii, existente printre tinerii adulți, și să „semene semințele stabilirii păcii religioase în Portugalia”.

Înțelegere, respect, prietenie și dragoste. Acestea sunt lucruri pentru care se străduiesc oamenii din toate religiile. Faptul de a lucra împreună în acest spirit permite acestor grupuri să caute să realizeze speranțele de pace și unitate, să elimine stereotipurile, să îndepărteze concepțiile greșite și să evite sentimentul de înstrăinare. Dându-și seama de lucrurile pe care le au în comun și nu de diferențe, ei sunt solidari pentru a ajuta la protejarea libertăților religioase.

Vârstnicul David A Bednar, un apostol al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, a spus că „o înțelegere corectă a grupurilor religioase și respectul față de acestea poate aduce beneficii importante pentru întreaga comunitate”.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.