S-au produs schimbări în programul zilnic al misionarilor cu timp deplin ai Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă. Anunţul a fost făcut miercuri, 25 ianuarie 2017, după aprobarea Primei Preşedinţii şi a Cvorumului celor Doisprezece Apostoli. Misionarii din întreaga lume se vor sfătui cu preşedinţii lor de misiune pentru a-şi personaliza programul din motive de siguranţă, culturale, de sănătate, de productivitate şi de altă natură.
„Cea mai însemnată schimbare din program oferă misionarilor, precum şi preşedinţilor de misiune, libertatea de a lua deciziile şi de a face modificările necesare în munca zilnică a misionarului”, a spus vârstnicul Dallin H. Oaks, din Cvorumul celor Doisprezece Apostoli.
De regulă, misionarii sfinţi din zilele din urmă se trezesc la 6:30 a.m. pentru a face exerciţii fizice, duş, a servi micul dejun şi a studia, înainte de începe munca de prozelitism din timpul zilei. Ei se întorc la domiciliul lor la 9:00 p.m. Începând de acum, acele intervale vor fi mai flexibile, în funcţie de cultura ţării în care slujesc misionarii.
De exemplu, este posibil ca misionarii din America Latină să se trezească şi să se întoarcă la domiciliul lor mai târziu. Cultura din unele naţiuni africane îi poate obliga pe misionari să iasă din apartamentele lor şi să se întoarcă în ele mai devreme.
Ziua de pregătire a misionarilor a fost, de asemenea, modificată pentru a avea mai multă flexibilitate şi timp pentru rufe, cumpărături, comunicare cu familia şi preşedintele de misiune, exerciţii fizice şi activităţi recreative.
„Ceea ce îmi place la acest nou program este că le permite misionarilor să-şi exercite libertatea de a alege pentru a decide cum să-şi folosească timpul în cel mai bun mod”, a spus Bonnie L. Oscarson, preşedinta generală a Tinerelor Fete şi membră a Consiliului executiv pentru misionari. „Schimbarea arată faptul că Domnul are încredere în ei să-şi folosească timpul în mod înţelept.”
„Cred că un alt lucru uimitor este că aceasta este o Biserică mondială şi, de aceea, poate o procedură nu este general valabilă”, a explicat vârstnicul David A. Bednar, din Cvorumul celor Doisprezece Apostoli. „Aşadar, cred că posibilitatea de a face modificări în zonele şi misiunile noastre este de o mare însemnătate.”
Conducătorii Bisericii cred că schimbarea regulilor va îmbunătăţi sănătatea şi productivitatea misionarilor şi, de asemenea, va aduce beneficii în viaţa de după misiune.
„Îi va ajuta pe misionari ca, după misiune, să facă această tranziţie treptată la celelalte lucruri din viaţa lor şi să-şi păstreze aceeaşi flexibilitate în timp ce au aceleaşi obiective de a continua să se roage, să citească din scripturi şi să rămână aproape de Domnul”, a spus vârstnicul Brent H. Nielsen, director executiv al Departamentului Misionari din cadrul Bisericii.
Biserica simplifică, de asemenea, informaţiile pe care le raportează misionarii cu privire la cei cărora le propovăduiesc. Aceşti „indicatori cheie” includ numărul persoanelor pe care le găsesc pentru a le propovădui, al simpatizanţilor care participă la adunările Bisericii, al celor cărora li se propovăduieşte şi care au o dată stabilită pentru botez, şi al celor care sunt botezaţi şi confirmaţi membri ai Bisericii.
În prezent, mai mult de 71.000 de misionari slujesc în 422 de misiuni din întreaga lume.