Comunicat de presă

Praznovanje desete obletnice sodelovanja z Muslim Aid pri pomoči državljanom v Bosni in Hercegovini

Kako so rastlinjaki, čebelarstvo in breje telice spremenile življenja tisočev

V petek, 28. junija 2024, se je v Sarajevu zbralo več kot sto posameznikov različnih veroizpovedi in izvora, da bi obeležili in praznovali desetletje sodelovanja med Cerkvijo Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni in Muslim Aid, ki je zagotovilo človekoljubno pomoč osemdesetim občinam in mestom v Bosni in Hercegovini. Med njimi so bili predstavniki obeh organizacij kot tudi prejemniki pomoči in uradniki državne in lokalne vlade.

»V svetu, ki nas razdvaja, nas ta prizadevanja po sodelovanju ponovno združujejo,« je na dogodku povedala Sharon Eubank, direktorica cerkvenega človekoljubnega služenja. Zahvalila se je Muslim Aid in lokalnim občinam za veliko let skupnega služenja, da bi ljudje v Bosni in Hercegovini živeli bolje. Še bolj pa je izrazila hvaležnost navzočim prejemnikom. »Vi ste zvezde, to je za vas,« je pojasnila. »Eno je prejeti brejo telico ali nekaj čebelnjakov, drugo pa je za te vire skrbeti in te pobude spremeniti v uspeh.«

Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni in Muslim Aid sta začela več projektov, tudi rastlinjake, čebelarstvo in breje telice, da bi podprla državljane Bosne in Hercegovine, ki so prej živeli pod pragom revščine.V zadnjem desetletju so ti projekti pomagali več kot trinajst tisoč posameznikom v osemdesetih različnih občinah.

Mustafa Faruqi, predsednik upravnega odbora Muslim Aid, je te projekte imenoval »izjemen primer tega, kako skupnosti, ki temeljijo na veri, lahko razvijejo preobražajočo moč«. Dodal je: »Kljub temu imamo še vedno veliko dela in veselim se trdnejšega partnerstva.«

»Močni posamezniki ustvarijo močne družine in močne družine ustvarjajo uspešne skupnosti,« je dodala Edina Šehić-Saliji, izvršna direktorica Zveze Muslim Aid v Bosni in Hercegovini.

Kenan Šašić, predstavnik mestne občine Jablanica, se je sodelujočim zahvalil za dano pomoč in izrazil upanje, da se bodo ta prizadevanja nadaljevala.

Muslim Aid in Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni sta se v desetletnem sodelovanju osredotočali bolj na trajnostne rešitve kot na začasno pomoč. »Imamo krasno partnerstvo. Čudovito je izkoristiti njihovo znanje agronomije ter njihovo razumevanje lokalne kulture. Ne bi si mogli želeti boljšega partnerja pri projektih, ki jih izvajamo tukaj,« je zaključil Eric Rottermann, vodja človekoljubnega služenja za Cerkev v srednjeevropskem področju.

Pobuda za rastlinjak je prejemnikom zagotovila popolnoma založene in nameščene rastlinjake, skupaj s programi usposabljanja, da se naučijo, kako uspešno voditi rastlinjak. Od leta 2014 je ta projekt vodil do izgradnje več kot tri tisoč rastlinjakov, kar je znatno spodbudilo lokalno kmetijstvo.

Drugi projekt, čebelarska pobuda, je celosten projekt, ki vključuje razdeljevanje čebelarskega materiala, učno podporo in izobraževalno kampanjo o pomembnosti čebel. Ta projekt je izboljšal socialno-ekonomske razmere podeželskih gospodinjstev in okrepil lokalna podjetja v Bosni in Hercegovini.

Maja 2023 se je z zadnjim projektom družinam v stiski začelo razdeljevati breje telice. Ta pobuda je družinam pomagala poskrbeti za njihove prehranske potrebe s svežim mlekom in omogočila finančno spodbudo s prodajo presežkov mleka.

Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni ostaja zavezana človekoljubnim prizadevanjem, saj je samo v letu 2023 sodelovala pri 4.119 projektih. Za člane Cerkve pomoč ljudem v stiski in spodbujanje samozavesti ni le plemenito prizadevanje, ampak sveta odgovornost. Sodelovanje z drugimi verstvi in ​​organizacijami, kot je Muslim Aid, ni koristno samo za spodbujanje enotnosti in krepitev vpliva, ampak pomeni tudi privilegij sodelovati z drugimi, da bi stvari spremenili na bolje. V zadnjem desetletju sta se Cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni in Muslim Aid združili za večje dobro, krepili moč državljanov v Bosni in Hercegovini za samozavest in gospodarsko stabilnost, en rastlinjak, en set čebeljih panjev ali eno kravo posebej.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.