Comunicat de presă

Orașul Gdansk din Polonia este vizitat pentru prima oară de un apostol

Călătoria de 11 zile a vârstnicului Uchtdorf a inclus, de asemenea, Londra, Frankfurt, Moscova și Kaliningrad

Pretutindeni unde ajung, apostolii sfinți din zilele din urmă caută să slujească în modul în care a slujit Isus Hristos – pe „unul câte unul”.

      

Într-o credință în care există 16 milioane de membri și doar 15 apostoli, aceasta este o provocare considerabilă. Așa cum omologii dânșilor din timpurile străvechi au fost trimiși să „[facă] ucenici din toate neamurile” (Matei 28:19), apostolii sfinți din zilele din urmă străbat lumea pentru a-i întări și încuraja pe membrii Bisericii, pentru a organiza congregații noi și a conduce treburile Bisericii. Vârstnicul Dieter F. Uchtdorf, din Cvorumul celor Doisprezece Apostoli al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, a avut ocazia deosebită să întreprindă o astfel de slujire pe parcursul a 11 zile, în luna septembrie, când dânsul a vizitat congregații din Polonia, Rusia, Germania și Marea Britanie.

„Când împărtășim mesajul… nu contează că o facem pentru mulți sau pentru puțini, pentru că noi ne concentrăm asupra fiecăruia”, a spus vârstnicul Uchtdorf. „Îmi place traducerea în limba rusă a cuvântului ministering (slujire), care este «slujire cu grijă».

Sper ca în polonă să fie la fel”, a adăugat dânsul. În portul polonez Gdansk (fostul Danzig, Germania), locuiesc numai 50 de sfinți din zilele din urmă. Biserica este prezentă acolo din anul 1900. Dar prima vizită a unui membru al Cvorumului celor Doisprezece Apostoli în acest oraș cu peste 450.000 de locuitori, aflat pe litoralul Mării Baltice, a avut loc abia în data de 17 septembrie 2018. „Este prima oară după cel de-al Doilea Război Mondial când un apostol al Domnului se întoarce în aceste locuri. Acestea sunt locuri dragi mie. M-am născut în această zonă.

 

Am fost refugiat de două ori”, a spus vârstnicul Uchtdorf. Zola Radel este o sfântă din zilele din urmă care trăiește în Gdansk și a participat la adunarea de devoțiune desfășurată de vârstnicul Uchtdorf. „Am fost entuziasmată și fericită datorită faptului că Domnul… își trimite apostolii cu un mesaj foarte important, entuziasmată că pot împărtăși acest lucru familiei mele și celor apropiați mie și că pot să văd un apostol în viață.” Deși misionarii au început să propovăduiască în Danzig în anul 1900 și congregația din oraș ajunsese la 200 de membri până în anul 1930, cel de-al Doilea Război Mondial a avut efecte devastatoare asupra Bisericii locale.

Focuri de artilerie și bombardamente au distrus căminele multor membri și unii sfinți din zilele din urmă au murit de foame. Se crede că, până în anul 1946, toți membrii din Ramura Danzig fuseseră evacuați și ramura fusese închisă. Ramura Gdansk, Polonia, cum este cunoscută astăzi, a fost creată în anul 2000. Kaliningrad Oblast, o exclavă rusă cu o populație de 941.000 de locuitori, aflată între Polonia și Lituania, este căminul unui număr de aproximativ 200 de sfinți din zilele din urmă.

Vârstnicul Uchtdorf i-a întâlnit pe membrii de acolo în ziua de 16 septembrie. „Membrii sunt minunați”, a spus vârstnicul Uchtdorf. „Sunt profund impresionat de spiritul lor, de bunătatea lor, de dragostea lor pentru Domnul și pentru oameni. Este multă speranță aici.” „Sunt foarte bucuroasă că am hotărât să vin aici”, a spus Natalia Chernova, care și-a anulat planul de a călători spre o altă destinație când a aflat că vârstnicul Uchtdorf avea să viziteze congregația ei. Descriind modul în care arăta casa de întruniri în timpul adunării de devoțiune, ea a spus că era plină de un „spirit luminos, strălucitor”. „A atins inima fiecărei persoane prezente la adunare”, a adăugat dânsa. Misionarii sfinți din zilele din urmă au predicat, prima oară în Kaliningrad (cunoscut pe atunci, sub numele de Königsberg, Germania) în anul 1899.

Până în anul 1939, se aflau 465 de membri ai Bisericii în oraș. Precum Biserica din Danzig, Biserica din Königsberg a primit o lovitură puternică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În anul 1944, Partidul Socialist Național a confiscat camerele de întrunire ale congregației. Până în anul 1946, toți membrii din cinci dintre cele șase ramuri ale Districtului Königsberg au părăsit regiunea – cu excepția acelora cărora li s-a cerut să rămână și să apere orașul. Istoricii au identificat 57 de membri ai Districtului Königsberg, care nu au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial. Ramura Kaliningrad, Rusia, a fost creată în anul 1995.

Vârstnicul Uchtdorf a vorbit congregației despre suferințele pe care populația din zonă le-a îndurat „în timpul acestui teribil război început de Germania [nazistă]. Dânsul a spus în continuare că era emoționant să fii martor al „dezvoltării Bisericii… să vezi, ca apostol al lui Isus Hristos, în special ca etnic german, cum Evanghelia lui Isus Hristos unește oamenii [și] aduce pace fiecărei națiuni [care] îmbrățișează Evanghelia”. În perioada 7-14 septembrie, vârstnicul Uchtdorf s-a oprit la Londra (căminul a 8.184 de membri), Frankfurt (4.244 de membri) și Moscova (3.554 de membri).

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.