Comentarii

O punte între cei puternici şi cei slabi

Despre libertatea religioasă pe plan internaţional

Pentru cine este libertatea religioasă?

Societăţile sunt compuse din majorităţi şi minorităţi. Fie prin alegere, fie prin naştere, oamenii aparţin unor grupuri. Noi ne trăim viaţa şi ne exprimăm scopul prin intermediul comunităţilor religioase, rasiale, politice sau culturale. Toate acestea sunt diferite. Toate au locul lor. Dar nu toate au o putere egală. Unele sunt mai mari, mai vechi, mai bogate şi mai bine conectate decât altele. Acest dezechilibru adânceşte diferenţele dintre credinţe care le fac să fie unele împotriva altora, dar o societate paşnică îi pune pe cei puternici şi pe cei slabi pe picior de egalitate. 

 

Uneori, această tensiune duce la situaţii dramatice.

Open Doors, o organizaţie care urmăreşte persecuţia religioasă, raportează că „suferinţele creştinilor, datorate pur şi simplu credinţei lor, au loc pe o scară incredibilă”. În cele mai stricte 50 de ţări, peste 200 de milioane de creştini suferă mari persecuţii. „Bilanţul trist al creştinilor ucişi”, spune raportul, continuă „în mai multe ţări decât a fost vreodată înainte”. Creştinii sunt alungaţi din comunităţile lor străvechi din Orientul Mijlociu, asasinaţi în Nigeria şi marginalizaţi de un naţionalism religios care este în creştere în Asia. Toate acestea accentuează criza refugiaţilor din lume. „Niciodată până acum, nu s-au mutat atât de mulţi creştini dintr-un loc în altul.”[1]

Şi nu doar creştinii sunt persecutaţi. În ţările din Orientul Mijlociu, musulmanii au fost omorâţi şi persecutaţi de militanţi islamici. Minorităţi vulnerabile au fost alungate din casele lor de către despoţi şi terorişti. Conflictele dintre secte a declanşat un ciclu de răpiri, hărţuiri şi strămutări.[2] Potrivit celor relatate de Asociaţia Open Doors, „persecuţia religioasă este un factor important al migraţiei globale forţate”[3]. În mijlocul acestui haos, refugiaţii musulmani fug să-şi salveze vieţile. În Myanmar, majoritatea budistă a luat măsuri severe împotriva micii comunităţi musulmane Rohingya.[4] Violența împotriva musulmanilor a crescut în Statele Unite[5] şi poziţia faţă de musulmani a devenit mult mai negativă în Europa.[6]

Poate mai mult decât oricare alt popor din istorie, evreii au avut parte de persecuţii enorme ca minoritate împrăştiată în întreaga lume. Anti-semitismul este încă o problemă astăzi. Un raport a relatat că, în anul 2014, au avut loc 1.883 de atacuri împotriva evreilor, sinagogilor şi cimitirelor evreieşti din Canada, Statele Unite ale Americii şi 44 de ţări din Europa şi Asia Centrală.[7]

Minorităţile nu au o viaţă uşoară.

Dar libertatea religiei sau a credinţei poate ajuta. Valoarea unui drept se găseşte în capacitatea sa de a proteja atât majoritatea, cât şi minoritatea. Această libertate funcţionează pe două fronturi. Ca lege, ea asigură exercitarea liberă a religiei; ca normă socială ea cultivă respect pentru diferenţe şi dezacorduri. În această privinţă nicio ţară nu este perfectă. Dar, conferind demnitate convingerilor noastre, libertatea religioasă ne leagă împreună, inclusiv cu cei care declară că nu au nicio credinţă.

Să luăm în considerare un exemplu din Camerun, situat în vestul Africii. Sub ameninţarea atacurilor teroriste, crongregaţiile creştine şi musulmane se apărau, pe rând. În zilele de vineri, creştinii păzeau moscheile în timpul rugăciunii comunităţii, iar duminica musulmanii păzeau bisericile în timpul serviciilor de preaslăvire.[8] O astfel de reciprocitate este vitală, deoarece majoritatea şi minoritatea, deseori, îşi schimbă locurile. Ceea ce este popular la un moment dat devine nepopular în alt moment. Fiecare religie suferă fluctuaţii de evidenţiere şi de obscuritate. Grupul cultural care se bucură astăzi de privilegiu, mâine l-ar putea pierde. Puterea nu este permanentă. Astfel, o libertate religioasă care protejează o comunitate mai puţin importantă este, de asemenea, cea mai bună garanţie pentru o comunitate importantă. Siguranţa nu este dată de număr; siguranţa este dată de dreptate.

Există consecinţe ale reprimării credinţelor, practicilor şi aspiraţiilor minorităţilor. Dezechilibrul provoacă instabilitate, generează resentimente şi intensifică dezbinările. Înstrăinarea creează străini, iar acei străini se răspândesc în lume în căutare de sprijin. Codul de ospitalitate găsit în Biblie ne face răspunzători până la cel mai mic dintre noi. Şi, din moment ce suntem toţi venetici într-o ţară străină, dacă ne împrietenim cu un străin putem descoperi „îngeri, fără să [ştim]”[9].

În realitate, libertatea religioasă doar pentru unii nu reprezintă libertate religioasă pentru nimeni.

 

__________________________

[1] Vezi Open Doors World Watch Report 2017, „The Persecution of Christians and Global Displacement”, p. 3-5.

[2] Vezi Katayoun Kishi and Angelina E. Theodorou, „ Facts about Religious Hostilities in the Middle East and North Africa”, Pew Research Center, 7 iulie 2016.

[3] Vezi Open Doors World Watch Report 2017, „The Persecution of Christians and Global Displacement”, p. 3.

[4] Human Rights Watch, „Burma: New Wave of Destruction in Rohingya Villages”, 21 nov. 2016.

[5] Katayoun Kishi, „Anti-Muslim Assaults Reach 9/11-era Levels, FBI Data Show”, Pew Research Center, 21 nov. 2016.

[6] Vezi, Richard Wike, Bruce Stokes and Katie Simmons, „Europeans Fear Wave of Refugees Will Mean More Terrorism, Fewer Jobs”, Pew Research Center, 11 iulie 2016.

[7] Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Raportarea crimelor motivate de ură, Anti-semitism, raport din anul 2015.

[8] Terry Turner, „Christians Protect Mosques on Fri., Muslims Guard Churches on Sunday” Good News Network, 29 ian. 2016.

[9] Evrei 13:2.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.