Din Bosnia și Herțegovina până în Turcia și Tadjikistan, Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă se străduiește să aibă grijă, în multe moduri, de copiii lui Dumnezeu din Europa și din aproape fiecare colț al lumii. Grija față de ceilalți este considerată una dintre responsabilitățile de bază ale fiecărui membru al Bisericii.
Numeroase proiecte umanitare desfășurate în țările din Zona Centrală, Europa i-au binecuvântat pe mulți dintre cei aproape 20 de milioane de oameni strămutați forțat care locuiesc în această zonă. Biserica a colaborat cu organizații guvernamentale și neguvernamentale pentru a ajuta la finanțarea centrelor de primire și pentru a oferi pături, așternuturi, alimente, îmbrăcăminte, adăpost, medicamente, asistență medicală, educație, salubrizare și canalizare, igienă și programe de integrare.
În data de 29 martie 2025, în orașul Arkadag, Turkmenistan, vârstnicul Paul Picard, autoritate a zonei-Cei Șaptezeci a Bisericii s-a adresat participanților la conferința internațională „Anul Păcii și Încrederii – Dezvoltarea activităților internaționale pentru binele copiilor”. Printre participanții și vorbitorii la conferință s-au numărat reprezentanți ai organizațiilor internaționale, guvernelor naționale, comunităților și sectorului privat.
În cuvântarea sa, vârstnicul Picard a spus: „În calitate de ucenici ai lui Isus Hristos, trăim potrivit învățăturilor Sale. Când Isus a fost întrebat care este cea mai mare poruncă, El a răspuns: «Să iubești pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, și cu tot cugetul tău». Apoi El a adăugat a doua cea mai mare poruncă: «Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți». Această dragoste ne motivează, iar totul începe în familia noastră”.
Dânsul a continuat: „Generația care se ridică este viitorul omenirii, iar noi avem responsabilitatea de a ne proteja, de a ne hrăni copiii și de a le oferi ce este cel mai bun”.
Unirea eforturilor pentru extinderea ariei acțiunilor umanitare
Prin eforturi comune cu organizații de implementare de încredere, Biserica își extinde aria de acțiune în Zona Centrală, Europa pentru a alina suferința și a reda demnitatea miilor de oameni aflați la nevoie. Gama de proiecte din anul 2024, a inclus:
• 108 proiecte în beneficiul femeilor și copiilor;
• 44 de proiecte legate de apă, igienă și salubrizare și canalizare;
• 112 proiecte în domeniul sănătății și al dizabilităților;
• 80 de proiecte în beneficiul refugiaților, imigranților și persoanelor strămutate intern;
• 56 de proiecte privind sistemele de educație;
• 43 de proiecte alimentare și de securitate.
Colaborare cu Muslim Aid pentru ajutorarea cetățenilor din Bosnia și Herțegovina
Aniversând cel de-al 10-lea an, programul pentru sere a oferit beneficiarilor sere complet aprovizionate și instalate, precum și programe de instruire pentru a învăța cum să gestioneze eficient o seră. Începând din anul 2014, acest proiect a dus la construirea a peste 3.000 de sere, stimulând semnificativ agricultura locală.

HumanitarianEURC_01.png
Începând din anul 2014, acest proiect a dus la construirea a peste 3.000 de sere în Bosnia și Herțegovina.2025 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.Două proiecte suplimentare — unul de apicultură și unul de distribuire de vaci gestante pentru lapte — au fost inițiate în același timp pentru a contribui la îmbunătățirea condițiilor socioeconomice ale gospodăriilor rurale. Proiectul de apicultură este un efort amplu care implică distribuirea de materiale apicole, instruire și o campanie educațională privind importanța albinelor.
Programul de distribuire de vaci gestante către familiile aflate la nevoie le-a ajutat să-și asigure necesarul nutrițional cu lapte proaspăt și le-a oferit un impuls financiar suplimentar prin vânzarea surplusului de lapte.
Donarea a trei școli în Turcia, regiunea Hatay
În data de 23 octombrie 2024, Biserica, împreună cu autoritățile turce, au inaugurat în mod oficial trei școli în regiunea Hatay, situată în sud-estul Turciei. Cutremurele puternice care au lovit Turcia în data de 6 februarie 2023 au distrus numeroase locuințe și au avariat infrastructuri esențiale, inclusiv școli. Nivelul distrugerilor în zona Hatay, situată nu departe de granița cu Siria, a fost deosebit de grav.
Biserica lui Isus Hristos a oferit ajutor în regiunile din Turcia care au fost cele mai afectate. Copiii din comunitățile învecinate nu mai trebuie să meargă pe jos sau să călătorească distanțe lungi pentru a-și continua studiile. Pe marginea acestui subiect, vârstnicul Picard a declarat în cadrul recentei conferințe internaționale din Turkmenistan: „Nu există cuvinte care să exprime bucuria de a vedea acei copii inocenți și fericiți întorcându-se la școală”.

HumanitarianEURC_02.png
Inaugurarea a trei școli noi finanțate de Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, în regiunea Hatay, Turcia, în data de 23 octombrie 2024. 2025 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.Apă potabilă pentru zonele rurale din Tadjikistan
Ca parte a efortului său mondial de a oferi oamenilor acces la apă potabilă și servicii de salubrizare și canalizare, Biserica a colaborat, pentru al treilea an consecutiv, cu organizația catolică de ajutorare Caritas Tadjikistan în zonele rurale din Tadjikistan.

HumanitarianEURC_03.png
Copiii din regiunea Șaartuz, Tadjikistan, sărbătoresc accesul la apă potabilă curată. 2025 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.Populația vulnerabilă, de aproximativ 17.000 de persoane din regiunea izolată Șaartuz, Tadjikistan, și-a îmbunătățit condițiile de trai și starea de sănătate prin creșterea accesului la surse sustenabile de apă potabilă și curată. Mai mult, modernizarea infrastructurii serviciilor de salubrizare și canalizare publică și de gestionare a deșeurilor a dus la îmbunătățirea practicilor sanitare.
Ajutor oferit la nivel mondial în anul 2024
În anul 2024, Biserica a oferit ajutor în 192 de țări și teritorii, cu cheltuieli totale de 1,45 miliarde de dolari americani. Acesta a inclus 3.836 de proiecte umanitare. Membrii Bisericii au oferit un total de 6,6 milioane de ore de voluntariat în centrele Bisericii pentru sprijinirea bunăstării și a bizuirii pe forțele proprii, în misiuni de deservire și în proiecte de slujire ale comunităților.
Anul trecut, în cadrul unui congres internațional la nivel înalt dedicat comerțului, episcopul care prezidează Gérald Caussé a declarat: „Credem că administrarea noastră asupra creațiilor lui Dumnezeu include, ca cel mai important aspect, datoria sacră de a-i iubi, respecta și îngriji pe toți oamenii cu care împărțim pământul”. Episcopatul care prezidează este un consiliu format din trei bărbați care lucrează sub îndrumarea Primei Președinții a Bisericii pentru a administra, printre altele, chestiuni precum ajutorul umanitar, programele de bunăstare, zeciuielile și darurile de post și dotările materiale. De asemenea, acești trei bărbați călătoresc frecvent pentru a păstori membrii Bisericii din întreaga lume.
„Pentru mine, unul dintre cele mai sacre aspecte ale slujirii în calitate de episcop care prezidează este responsabilitatea de a organiza ajutorul temporal pentru cei care au cea mai mare nevoie – atât din cadrul Bisericii, cât și din afara ei”, a spus episcopul Caussé.