Cu ocazia Zilei Mondiale a Părinților, Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă își reafirmă angajamentul de a sprijini familiile din întreaga lume. În cadrul unui eveniment recent organizat la Bruxelles, în data de 13 mai, Biroul Bisericii la Uniunea Europeană și pentru Relații Internaționale din Bruxelles a găzduit Conferința Europeană pentru politici de familie și Premiul pentru valorile familiei europene. Evenimentul a reunit conducători și organizații diverse, uniți în efortul lor de a promova bunăstarea familiei în întreaga Europă.
- FVA2025new_01.jpg
- FVA2025new_02.jpg
- FVA2025new_06.jpg
- FVA2025new_07.jpg
- FVA2025new_09.jpg
- FVA2025new_10.jpg
- FVA2025new_18.jpg
- FVA2025new_26.jpg
- FVA2025new_27.jpg
Temple Square is always beautiful in the springtime. Gardeners work to prepare the ground for General Conference. © 2012 Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved. | 1 / 2 |
În acea zi, factori de decizie politică, cadre universitare, jurnaliști, conducători religioși și susținători ai familiei din întreaga Europă și America de Nord s-au reunit pentru a purta discuții semnificative despre familie și pentru a recunoaște exemple remarcabile de conducere în întărirea familiei ca unitate fundamentală a societății.
Evenimentele fac parte din inițiativa „Întărirea familiilor”, organizată în parteneriat cu Sutherland Institute, un centru de cercetare din Utah. Întâlnirea din acest an a marcat totodată 30 de ani de la apariția documentului „Familia: Proclamație către lume”, o declarație doctrinară emisă de Prima Președinție și Cvorumul celor Doisprezece Apostoli ai Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, care afirmă rolul central al familiei în planul lui Dumnezeu.
Ziua a început cu cinci sesiuni dinamice în cadrul Conferinței Europene pentru Politici de Familie, oferind participanților cercetări actuale, experiență legislativă și perspective din viața reală cu privire la provocările și ocaziile pe care familiile le întâmpină astăzi. Antonella Sberna, vicepreședintă al Parlamentului European responsabilă pentru Dialogul Articolului 17 cu bisericile și organizațiile neconfesionale, a deschis evenimentul. Într-un mesaj video, dânsa a făcut un apel pentru un „Pact European pentru familie” și a îndemnat factorii de decizie politică să pună familia în centrul viitorului Europei, subliniind rolul ei esențial în coeziunea socială și în viața civică. Dânsa a declarat că „Familia nu este o idee teoretică și nici nu ar trebui privită astfel, ci o realitate trăită.”
Prima sesiune a explorat tema structurii familiale și bunăstării copilului. Dr. Vincenzo Bassi, președinte al FAFCE, a afirmat că, din perspectivă istorică, „familia a introdus civilizația în rândul omenirii”, iar căsătoria a fost primul legământ care a pus interesul celuilalt mai presus de propriul interes. Profesoara Jenet Erickson, cercetătoare în cadrul Wheatley Institute al Universității UBY, a subliniat importanța unei familii cu doi părinți, numind-o „factorul de diviziune între clase”. Dânsa a spus că studiile arată că acei copii care cresc în astfel de familii sunt cei cu adevărat privilegiați. Matteo Rizzolli, profesor de politici economice la Universitatea LUMSA din Roma, a adăugat: „Nu e vorba să facem copiii mai ieftini, ci familiile mai valoroase”, sugerând că punerea familiei în centrul politicilor publice este la fel de importantă ca stimulentele financiare.
A doua sesiune a evidențiat nevoia unei reflecții mai profunde în ceea ce privește politicile familiale. José Luis Bazan, din partea COMECE, a oferit o prezentare generală a resurselor catolice disponibile pentru familii și tineri. Rick Larsen, președinte și director executiv al Sutherland Institute, a declarat: „Uităm că familia este cea care contribuie la funcționarea unei societăți”.
A treia sesiune a adus în prim-plan vocile tinerilor din domeniul cercetării și al activității de susținere. Maja Jesmanowicz din Polonia, manager de proiect în cadrul Confederației Europene a Familiilor Numeroase din Spania, a afirmat: „Tinerii încă își doresc să aibă copii — o doresc cu inima, dar nu și cu mintea”, subliniind că frica și incertitudinile au un rol major în procesul de luare a deciziilor. Emma Howlett, studentă și cercetătoare la Universitatea Brigham Young, a evidențiat puterea exemplului: „Prețuim atât de mult viața de familie, încât ne este teamă să ne întemeiem una dacă nu va fi perfectă”. Ea a menționat că tinerii sunt, în general, reticenți față de instituții și caută autenticitate și încredere în sursele lor de informare.
A patra sesiune s-a concentrat pe conducerea legislativă. Todd Weiler, senator în statul Utah, și reprezentanta Candice Pierucci au prezentat inițiative legislative axate pe familie în domeniul educației, al politicilor fiscale și al protecției digitale pentru copii. Lisa Perkins, membră a Parlamentului din Danemarca, a vorbit despre sistemele de politici familiale: „Am creat un stat al bunăstării atât de complex, încât acum concurează cu familia”. Marco La Marca, membru în cabinetul comisarei europene Dubravka Šuica (Comisia pentru Mediterană), a subliniat valoarea economică a mamelor care stau acasă: „Trebuie să analizăm modul în care privim datele PIB-ului, pentru că nu ia în considerare munca lor”.
Conferința s-a încheiat cu o sesiune plenară care a sintetizat ideile-cheie ale zilei. Vorbitatorii au fost de acord asupra necesității unei abordări pe termen lung, ghidate de principii solide. „Poate că suntem prea concentrați pe detalii”, a remarcat profesorul Rizzolli. „Care este planul nostru mai larg” în contextul valorilor familiei în societate?
La închiderea conferinței, Francesco Di Lillo, directorul Biroului la UE și pentru Relații Internaționale, a făcut referire la Proclamația despre familie și a lansat un apel către „cetățenii responsabili și funcționarii guvernamentali de pretutindeni să promoveze acele măsuri menite să mențină și să consolideze familia ca unitate fundamentală a societății”.
După conferință, oaspeții s-au reunit pentru programul de seară și cina festivă, în cadrul căreia a avut loc decernarea Premiului European pentru Valorile Familiei – ediția 2025, alături de un moment muzical susținut de Aaron McInnis (tenor) și Marie Datcharry (pian).
Laureata Premiului pentru Valorile Familiei din 2025 a fost Merete Riisager, fosta ministră daneză pentru Copii și Educație. Apărătoare de-o viață a drepturilor părinților și a libertății educației, influența lui Riisager se extinde atât pe plan național, cât și european. Activitatea dânsei a modelat legislația, dialogul public și discursul intelectual.
În discursul său de acceptare, Riisager a împărtășit povestea bunicilor dânsei, care au construit atât o casă, cât și o afacere în Danemarca postbelică. Dânsa a vorbit despre o cultură de familie întemeiată pe slujire, umilință și bucurie. „Ne-au învățat că viața îți poate oferi un început plăcut sau unul dificil, dar ceea ce faci cu ea este responsabilitatea ta,” a spus dânsa. „Nu am venit în această viață ca să facem pe plac statului sau unui șef de la serviciu. Suntem aici ca să onorăm viața în sine și să ne împlinim rolul cât de bine putem”.
Deși surprinsă de recunoaștere, Riisager a spus că premiul confirmă un adevăr tăcut despre munca dânsei: „Nu m-am văzut niciodată ca cineva care luptă pentru familie, dar privind în urmă, văd că exact asta am făcut”.
Pe măsură ce seara s-a încheiat, oaspeții și-au exprimat aprecierea pentru ocazia de a medita, a crea legături și a-și reînnoi angajamentul față de responsabilitatea comună de a întări familia. Atât conferința, cât și premiul, au transmis un mesaj clar din Proclamația despre familie, și anume că aceasta este partea centrală în planul Creatorului privind destinul etern al copiilor Săi.