Comunicat de presă

Nou-născuții primesc îngrijire specializată în Muntenegru

O echipă medicală alcătuită din voluntari, membri ai Bisericii lui Isus Hristos, instruiește asistente medicale și medici locali

Peste 65 de asistenți medicali și medici care acordă îngrijire mamelor și nou-născuților în țara balcanică Muntenegru sunt mai bine echipați să aibă grijă de nou-născuți după o conferință de instruire cu durata de două săptămâni, gratuită, sponsorizată de Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă și susținută de o echipă de specialiști medicali voluntari. Participanții sunt acum instruiți să ofere grijă mai eficientă nou-născuților și să recunoască și să trateze bebeluși cu probleme de respirație, cea mai mare cauză de mortalitate la nou-născuți în întreaga lume.

 În timp ce personalul din secția de neonatologie a unui spital era instruit în privința echipamentului specializat pentru bebeluși cu probleme respiratorii, o tânără mamă dădea naștere unor gemeni care au avut exact aceleași simptome.   

 Dan Woodhead, instructorul echipei de terapeuți pentru probleme respiratorii, nu anticipase că va avea parte de o astfel de urgență, dar, sub îndrumarea sa, asistentul medical responsabil de neonatologie și un coleg au montat rapid echipamentul și au inițiat tratamentul pentru ambii bebeluși. „Am ajutat când a fost nevoie, deși  de puține ori, și ei au făcut o treabă excelentă”, își aduce aminte Dan. „Odată ce (echipamentul pentru respirație) a fost pus bebelușilor, ei au reacționat foarte bine la terapie, ceea ce a fost benefic pentru echipă.” Aproape 20 de asistenți medicali și medici, „îngrijorați, dar entuziasmați”, au asistat în timp ce echipa a pus în practică cu succes noile deprinderi.   

 Această instruire va continua după terminarea conferinței. Participanții instruiesc acum colegi în cele nouă centre din întreaga țară în care sunt aduși pe lume copii. Biserica a donat echipamente și alte materiale medicale importante sistemului de sănătate al țării, pentru a asigura supravegherea continuă și pe termen lung . Biserica lucrează împreună cu UNICEF și Ministerul Sănătății din țară, pentru a se asigura că programul „Instruiește instructorul” are un impact pe termen lung.

 „Țări din întreaga lume au văzut îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește mortalitatea și predispoziția la îmbolnăvire a bebelușilor, pe măsură ce au implementat aceste programe”, a spus Marcia Bennett, conducătoarea echipei care a organizat conferința alături de soțul ei, anesteziologul pensionar George Bennett. Familia Bennett a luat parte la acest efort încă de la început. 

 De peste 20 de ani, Biserica sponsorizează proiecte Maternal and Newborn Care (Îngrijirea mamelor și nou-născuților) și este privită ca fiind una dintre principalele organizații care pun la dispoziție instructori pentru MNC în întreaga lume.  Sora și vârstnicul Bennett, care sunt doar unul dintre cuplurile de misionari cu timp deplin care conduc echipe medicale în numele Bisericii, au desfășurat programe în peste 20 de națiuni, instruind mii de îngrijitori.

Sora și vârstnicul Bennett privesc înapoi la cei 20 de ani de slujire misionară cu nimic altceva decât recunoștință. „Faptul de a ne fi fost dată această ocazie minunată de a salva și a îmbunătăți viețile bebelușilor și mamelor din întreaga lume”, a spus Marcia, „a fost o experiență de-o viață”.    

Călătoria în Muntenegru a durat mai mult de un an și nu ar fi avut loc fără sprijinul și promovarea Idei Ferdinandi (UNICEF) și a Milicăi Dukic (Ministerul Sănătății din Muntenegru), potrivit celor spuse de Marcia Bennett.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.