Comunicat de presă

Munca umanitară în Europa în anul 2023

Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă colaborează cu organizații umanitare din întreaga Europă pentru a alina suferința și pe cei aflați la nevoie. Întrucât Ziua Internațională a Ajutorului Umanitar este sărbătorită în întreaga lume în data de 19 august, Prima Președinție a Bisericii a împărtășit un rezumat al muncii umanitare realizate în anul 2023. Țări din Europa și europeni au primit o bună parte din ajutorul și îngrijirea acordate anul trecut. 

Eric Rottermann, managerul Serviciului umanitar al Zonei Centrale, Europa, a Bisericii, supraveghează aceste proiecte, multe dintre ele fiind în curs de desfășurare. El a spus: „Să vezi ce se realizează cu donațiile generoase constând în timp și bani ale membrilor obișnuiți ai Bisericii este fascinant. Fiecare proiect care este implementat este încă un semn al dragostei imense a lui Dumnezeu pentru copii Săi”. 

În anul 2023, activitățile umanitare ale Bisericii din Europa s-au axat în mare parte pe ajutorarea populațiilor afectate de conflicte civile și dezastre naturale, multe dintre ele având nevoie de adăpost și alte lucruri de bază, precum și de îngrijire a sănătății mintale și fizice. 

Prima Președinție a spus: „Când Isus Hristos a fost pe pământ, El a împărtășit două mari porunci: să Îl iubim pe Dumnezeu și «să [iubim] pe aproapele [nostru] ca pe [noi înșine]» (Matei 22:39). Pe măsură ce căutăm să ne arătăm dragostea față de Dumnezeu, inimile noastre se întorc înspre buna stare a altora în mod natural. Hristos Însuși a stabilit un exemplu de dragoste față de aproapele nostru când i-a vindecat pe cei bolnavi, i-a hrănit pe cei înfometați, i-a îmbrăcat pe cei dezbrăcați și a avut grijă de cei vulnerabili”.  

Mai jos se regăsește un rezumat privind ajutorul oferit în Europa în 2023 pentru a continua munca sacră de îngrijire a celor aflați la nevoie.  

79 proiecte de răspuns în caz de urgență
În urma dezastrului provocat de cutremurele masive din februarie, Biserica a colaborat cu Autoritatea de Management în Situații de Dezastru și Urgențe și cu Ministerul Sănătății din Turcia pentru a oferi ajutor extins pentru supraviețuitori. Ca rezultat al acestei colaborări, cinci spitale mobile și 500 de containere de locuit au fost instalate și au fost oferite mâncare, apă și produse de igienă pentru a ajuta mii de persoane și familii. 

242 proiecte pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile
În unele zone din Europa, în 2023 s-a înregistrat o creștere a numărului de persoane care au probleme în a-și menține propria locuință — din cauza conflictelor sau a încercărilor personale. Biserica a răspuns cu câteva proiecte care privesc lipsa de locuință, inclusiv un proiect în Italia cu Progetto Arca pentru a oferi haine și alimente celor aflați la nevoie. Aceasta a inclus o bucătărie mobilă care a făcut posibil ca, în șapte orașe, să fie servite mese calde persoanelor aflate la nevoie. 

37 proiecte de urgență axate pe ajutorarea persoanelor strămutate
Având în vedere conflictul în desfășurare din Ucraina, Biserica a oferit prim ajutor psihologic și sprijin emoțional persoanelor afectate de violență și de strămutare. Voluntari ai Bisericii din Portugalia au confecționat, de asemenea, funde pentru conștientizare pentru sprijinirea cercetărilor privind cancerul de sân. În Rusia, Biserica a donat aparatură de asistență pentru copiii cu afecțiuni de vedere și cu tulburări de vorbire. 

Membri și conducători ai Bisericii sunt atenți la provocările cu care se confruntă oamenii în toată lumea.  Mai jos se regăsește un rezumat privind ajutorul oferit în toată lumea în cursul anului 2023. 

Ajutor în toată lumea 

4.119 proiecte umanitare în 2023 

1,36 miliarde în cheltuieli 

6,2 milioane ore de voluntariat 

191 țări și teritorii ajutate 

7.959.670 membre ale Societății de Alinare în toată lumea 

11.368 misionari responsabili de bunăstare și bizuire pe forțele proprii  

206 proiecte legate de apă potabilă, igienă și kituri sanitare 

921 proiecte de ajutorare a femeilor și copiilor 

374 proiecte de slujire a celor fără locuință 

415 proiecte de ajutor de urgență 

113 proiecte de ajutor de urgență pentru persoane strămutate 

601 proiecte de asistență medicală 

64 proiecte referitoare la mobilitate 

530 proiecte de siguranță alimentară 

„Suntem recunoscători pentru ocazia de a lucra cu organizații profesionale care se aliniază cu viziunea noastră referitoare la a avea grijă de cei aflați la nevoie”, a spus Gérald Caussé, episcopul care prezidează al Bisericii. „Colaborările noastre ne ajută să extindem impactul eforturilor noastre în lume, pe măsură ce urmăm exemplul lui Isus Hristos de a ne iubi aproapele și a-i sluji.” 

Rezumatul întreg de 43 de pagini este disponibil în 17 limbi pe Caring.ChurchofJesusChrist.org. Multe dintre proiectele incluse în rezumat sunt posibile prin colaborarea cu organizații cum ar fi WaterAid, UNICEF, World Food Programme, Water for People, ShelterBox și altele. 

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.