Comunicat de presă

Mormonii slujesc comunității rome din Slovacia

LDS Charities, organizația umanitară a Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, a aprobat recent un proiect privind realizarea a 1.000 de truse de igienă pentru cei nevoiași. Pentru a face posibil acest lucru, organizația și-a unit forțele cu Tinerii Adulți Necăsătoriți și prietenii Bisericii din Europa Centrală și de Est, care s-au întrunit într-o conferință locală, desfășurată de marți, 10 iulie, până sâmbată, 14 iulie 2018 în localitatea Kouty, lângă Ledeč nad Sázavou. Au participat peste 100 de tineri din 13 țări, printre care Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Polonia, Germania și chiar S.U.A. și Japonia.

 

Participanții la conferință au fost rugați să aducă articole cu care puteau contribui la realizarea truselor. Ei au ambalat apoi articolele de igienă în cadrul unei acitivități comune de slujire. Trusele vor fi trimise așezărilor de romi unde vor fi distribuite copiilor care trăiesc în sărăcie. Pe lângă ambalarea articolelor de igienă, participanții și-au oferit, de asemenea, ajutorul unui cămin local de persoane în vârstă unde au făcut curățenie, s-au ocupat de grădină și au zugrăvit. „A fost foarte plăcut să petrecem timp cu prietenii, să ne bucurăm de activități și, în același timp, să slujim împreună”, a spus unul dintre voluntari despre această activitate. Vârstnicul și sora Schultz, care răspund de proiect, slujesc, în prezent, în calitate de cuplu misionar în Slovacia. Ei au avut ideea acestui proiect după ce au văzut familii care trăiesc în sărăcie, deseori fără a avea acces la articole de igienă. Vârstnicul Schultz a descris această dorință de a ajuta spunând: „Știm că obiectivul LDS Charities este de a sluji celor săraci și nevoiași și de a-i învăța să se bizuie pe forțele proprii. Ideea de a-i ajuta pe copiii sărmani a pornit de la aceasta”. „Ne-am întâlnit cu Darina, conducătoarea a șase comunități rome. Ea ne-a condus printr-un sat de aproximativ 700 de persoane și a estimat că aproximativ jumătate dintre ei sunt copii sub 17 ani. Am văzut casele în paragină în care nu se află apă curentă. Fântâna comună din mijlocul satului asigură apa curată pentru spălat, gătit și igienă personală. Am constatat că unii copii nu pot urma școala din cauza păduchilor și bolilor cauzate de condițiile de viață”, a adăugat vârstnicul Schultz. Trusele de igienă îi vor încuraja pe copii să încerce să-și îmbunătățească igiena personală. Potrivit spuselor Darinei, articole precum săpunul, pasta de dinți și șervețelele vor fi primite cu recunoștință și vor încuraja eforturile copiilor de a studia și a participa la orele de igienă personală pe care le desfășoară ea. Deși este doar un mic ajutor, acesta este și o ocazie de a-i ajuta pe membrii comunității rome în eforturile lor de a-și îmbunătăți viața. „În prezent, mulți dintre tinerii romi nu cred că au vreo șansă să iasă din sărăcie. Mentalitatea de ghetou în sine se aseamănă cu o «boală»”, spune vârstnicul Schultz. Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă oferă ajutoare și inițiază proiecte de dezvoltare în scopuri umanitare în ţări din întreaga lume. Proiectele se desfășoară indiferent de naționalitatea sau credința beneficiarilor ajutorului și sunt puse în practică mai ales datorită donațiilor membrilor Bisericii, dar și datorită donațiilor oamenilor din lumea întreagă. Mormonii cred că slujirea umanitară a altora este o manifestare și o parte importantă a devotamentului lor față de Salvator, Isus Hristos, care este cel mai măreț exemplu de slujire sinceră și altruistă a altora.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.