Comunicat de presă

Membrii Bisericii din Europa oferă alinare și ajutor refugiaților

Toate țările din Zona Europa participă la eforturile de ajutorare din ziua în care a început criza

Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă din Zona Europa participă activ la efortul de ajutorare pe măsură ce răspunde crizei refugiaților provocate de actualul conflict armat de pe continent. După cum s-a menționat într-o declarație oficială precedentă, încă de la început, Biserica s-a implicat imediat și oferă ajutor direct prin intermediul membrilor săi și împreună cu organizații de ajutorare.

Ukraine crisis 01
Ukraine crisis 01
Un camion este încărcat cu provizii adunate de Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, în Frankfurt, Germania. Proviziile au fost livrate refugiaților din Ungaria și România.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Membrii Bisericii sunt învățați cu regularitate să ajungă să se bizuie pe forțele proprii și să fie pregătiți să reacționeze în situații de criză. Ei sunt, de asemenea, învățați să urmeze exemplul lui Isus Hristos. El i-a invitat pe toți să facă tot posibil să-i ajute pe cei săraci și nevoiași. Vârstnicul Massimo De Feo, conducătorul ecleziastic al Bisericii din Europa, confirmă faptul că, ajutându-i pe alții, toți pot găsi mai multă tărie și scop. „Pe măsură ce oamenii se duc să slujească aproapelui lor, ei fac lucrarea Domnului și vor ajunge să-L cunoască mai bine pe Salvator. Oferind altora, găsim reînnoire și tărie personale.”

Un alt aspect care a contribuit la reacția rapidă este faptul că unii membri ai Bisericii din Europa au ei înșiși „o moștenire legată de calitatea de refugiat”. Faptul de a-i ajuta pe cei aflați într-o situație asemănătoare este, cu adevărat, ceva aproape de inima lor. Din prima zi, în cadrul congregațiilor Bisericii din întregul continent european s-au organizat comitete pentru situații de urgență și au început să ofere ajutorul atât de necesar. Conducători ai Bisericii din Europa, bărbați și femei – cunoscuți ca autorități ale zonei-Cei Șaptezeci și, respectiv, sfătuitoare ale organizațiilor la nivel de zonă – au început să coordoneze eforturile locale pentru a se asigura că ajutorul care urma să fie oferit era adaptat nevoilor reale de la fața locului. Președinția Zonei Europa îndrumă lucrarea de coordonare la nivel de zonă și conducătorii locali coordonează și se sfătuiesc în țările lor respective. Este de la sine înțeles că această lucrare de coordonare pentru a oferi alinare va continua mult timp.

Julia Wondra, care este din Austria și a cărei însărcinare în calitate de sfătuitoare a organizațiilor la nivel de zonă o pune în situația de a sluji în mai multe țări din Europa, a vorbit despre modul în care membrii Bisericii și alții sunt dispuși să ajute. «Este copleșitor să vedem câtă dragoste și dorință de a ajuta există. Inimile oamenilor sunt atrase unele față de altele. Copii și familii din Marea Britanie caută să trimită, prin intermediul rețelelor de socializare, mesaje de speranță care înalță familiilor care trec prin perioade dificile. Surori de la Societatea de Alinare (organizația femeilor din Biserică) din Polonia și România sunt mereu ocupate să ducă pături, scutece, medicamente și alte lucruri oamenilor aflați la nevoie. Ele reprezintă într-adevăr o societate de alinare» a încheiat dânsa.

Un exemplu simplu al ajutorului imediat oferit de Biserică, cu mijloace existente, a avut loc în orașul Berlin, chiar la începutul crizei actuale. Misionarii tineri cu timp deplin ai Bisericii care slujesc în această zonă au fost desemnați să stea la stațiile de tren din tot orașul și, având o pancartă mare pe care scria ce limbi vorbesc, au început să-i ajute pe cei care soseau din zona de conflict să se orienteze, să găsească următorul mijloc de transport, să înțeleagă, printre alte lucruri, ce fel de ajutor este disponibil.

Ukraine crisis 02
Ukraine crisis 02
Misionarii Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă oferă ajutor și îndrumare refugiaților care sosesc în Berlin, Germania.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Câteva zile mai târziu, două camioane încărcate cu provizii pregătite de Biserică, au plecat din Frankfurt am Main, Germania, și s-au îndreptat spre Ungaria și România. Printre proviziile trimise se numără o mie de saci de dormit, cinci sute de pătuțuri (paturi portabile) și zece corturi, care vor fi distribuite refugiaților care au sosit în acele țări. Distribuirea este coordonată de Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă. Proviziile vor fi distribuite prin intermediul câtorva organizații non-guvernamentale care se află deja la fața locului, și anume Ordinul de Malta și Crucea Roșie din Ungaria și prin intermediul Serviciului Iezuiților pentru Refugiați din România.

Ukraine crisis 03
Ukraine crisis 03
Misionarii Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă oferă ajutor și îndrumare refugiaților care sosesc cu trenul în Berlin, Germania.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Christian Ottiker, care conduce acțiunile de bunăstare și bizuire pe forțele proprii din Europa, explică faptul că organizația „Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă este, în prezent, implicată activ în acțiuni umanitare alături de parteneri și organizații non-guvernamentale mari din Ucraina, Republica Moldova, Polonia, Slovacia, România și Ungaria pentru a-i ajuta să ofere ajutor umanitar rapid celor care suferă.” Dânsul ne asigură că Biserica este pe deplin angajată să-i ajute pe cei aflați la nevoie și că organizația Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă este implicată activ în oferirea de ajutor. „Membrii din întreaga lume sunt invitați, în calitate de comunități ale Bisericii/cartierelor, să se implice independent în activități despre care simt că ar ajuta în această situație”, a concluzionat dânsul.

În Germania, membrii Bisericii din mai mulți țăruși (asemănători unei dioceze) au organizat până la 1.200 de paturi care sunt pregătite pentru cei care au fost strămutați din cauza conflictului, indiferent dacă sunt sau nu membri ai Bisericii. Aceste paturi gratuite sunt în căminele membrilor Bisericii și vor rămâne disponibile pentru a fi folosite pe o perioadă scurtă sau lungă.

Ukraine crisis 04
Ukraine crisis 04
Provizii pentru refugiați sunt pregătite pentru a fi încărcate într-un camion care se îndreaptă spre Ungaria și România. Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă, brațul umanitar al Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă cumpără și depozitează unele dintre provizii și coordonează livrarea cu alte organizații umanitare care oferă ajutor la fața locului.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

În Polonia, aproximativ două sute de membri din cinci ramuri (congregații mai mici) ale Bisericii s-au organizat și, împreună cu persoane care nu sunt membre și apropiați, au putut oferi 140 de paturi pentru cei aflați la nevoie. Doar în orașul Cracovia se află optzeci și șase dintre aceștia. Una dintre persoanele care se află în acele paturi este o femeie care nu este membră a Bisericii și care este însărcinată în opt luni. Soțul ei, membru al Bisericii, este încă în țara sa de origine.

Se așteaptă ca Polonia să fie țara din Europa care va avea cel mai mare flux de refugiați. David Chandler, președintele Misiunii Varșovia, Polonia, a Bisericii a spus că „poate mai mult decât oricare altă națiune de pe pământ, oamenii din Polonia înțeleg tragedia care se petrece. Spiritul lor de neînvins și devotamentul lor de neclintit de a se ajuta unul pe altul în perioade de conflicte și încercări i-au pregătit și i-au pus în poziția de a putea să-și ajute frații și surorile din Ucraina care au căutat refugiu în Polonia. Cu empatie de neegalat, ei au răspuns chemării de a aduce alinare emoțională, fizică și spirituală celor care caută refugiu. Eforturile lor comune au încurajat un sentiment profund de unitate care este atât palpabil, cât și plin de inspirație pe măsură ce urmează exemplul Salvatorului, «care a umblat din loc în loc, făcând bine… căci Dumnezeu era cu El» (Faptele apostolilor 10:38)”.

Multe congregații ale Bisericii din Austria, Germania și Elveția se pregătesc să sprijine direct congregațiile Bisericii din Polonia care sunt mai aproape de granița de est, astfel încât acestea să poată fi pregătite cât mai bine pentru creșterea așteptată a numărului de refugiați care ajung în acele zone.

Peter Huber, din Episcopia Pratteln (congregație mai mare) din Țărușul Berna, Elveția, este membru al Consiliului pentru răspuns în situații de urgență care a fost organizat în Zona Europa. Acest consiliu, format din diferite comitete locale, ajută la coordonarea eforturilor Bisericii de ajutorare din zonă. Membrii Bisericii din mai multe țări participă în mod voluntar la aceste comitete. Huber este unul dintre acei voluntari. El se gândește la ajutorul pe care membrii Bisericii îl pot oferi în fiecare congregație și loc. „Biserica nu trebuie și nici nu poate să rezolve toate problemele cu care ne confruntăm. Dar există încă multe situații în care membrii locali pot oferi ajutor rapid. Prin urmare, este crucial să implicăm și să coordonăm acțiunile cu organizații caritabile locale, să ajutăm vecinii să adune obiecte și provizii care pot fi trimise ulterior și, apoi, trebuie să identificăm alte posibile zone în care să oferim ajutor.”

Ukraine crisis 05
Ukraine crisis 05
Membrii și conducătorii Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă din mai multe țări ale Zonei Europa se întâlnesc prin intermediul tehnicii în cadrul unei adunări zilnice a Comitetului pentru răspuns în situații de urgență.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

În Praga, capitala Cehiei, atât personalul, cât și studenții de la Academia Cumorah, o fundație non-profit care a fost desemnată ca centru de ajutor în cadrul comunității al Bisericii, au hotărât, de asemenea, să găzduiască câțiva refugiați și să le ofere un loc temporar în care să locuiască. Până acum, au fost folosite aproximativ cincisprezece locuri și se așteaptă ca alte douăzeci să fie folosite în următoarele patru zile. Academia oferă, de asemenea, resurse financiare – care provin de la sponsorii ei – pentru mulți alți refugiați care sosesc în țară. Deoarece majoritatea învățătorilor sunt specialiști în domeniul lor, ei își oferă timpul și cunoștințele pentru a conecta refugiații cu alte organizații internaționale care pot oferi o soluție pe termen lung pentru nevoile lor. Ei oferă, de asemenea, sprijin în domeniul sănătății mintale, organizând voluntari care locuiesc în S.U.A. și care planifică să vină în Europa pentru a ajuta în această criză a refugiaților.

Datorită programului de misionari al Bisericii, mulți foști misionari care au slujit în țările din Europa de Est iau din nou legătura cu colegii lor misionari și, împreună, găsesc modalități de a muta refugiații în Germania și în alte țări din Europa. Deoarece ei vorbesc fluent limbile vorbite în țările cele mai afectate, aceasta este o abilitate foarte utilă pentru a identifica care sunt cele mai urgente nevoi și situații.

În Ucraina, membrii președinției Țărușului Kiev sprijină membrii Bisericii care locuiesc în limitele teritoriale ale țărușului. Comunicarea dintre conducători și membri este bine organizată acolo. Cei din președinția țărușului conduc toată ziua pentru a oferi materialele necesare persoanelor și familiilor. La fel ca în cazul multor alte inițiative, cooperarea membrilor Bisericii din țări diferite din Europa aduce o schimbare. În acest caz concret, sprijin pentru Țărușul Kiev vine direct din partea Țărușului Viena, Austria. Colectarea și organizarea de bunuri și provizii este coordonată de membrii acelui țăruș și, apoi, acele articole sunt trimise conducătorilor Bisericii din Kiev pentru ca, apoi, să fie distribuite în mare membrilor de acolo.

Pe măsură ce situația continuă să se schimbe cu fiecare oră, membrii Bisericii din Europa sunt invitați să doneze și să lucreze cu organizațiile din țările lor și să evite, pe cât posibil, să se ducă direct în zonele care sunt aproape de conflict. Membrii Bisericii din Europa sunt, de asemenea, invitați să se roage și să postească o zi întreagă duminica, 6 martie 2022. Alți membri din întreaga lume care doresc să ajute sunt invitați să facă acest lucru prin congregația lor sau să doneze fondului Bisericii pentru ajutor umanitar, care va fi folosit pentru a ajuta cu această criză și alte crize.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.