FRANKFURT – Luna martie aduce cu sine două zile importante în care sărbătorim și ne exprimăm aprecierea față de femeile de pretutindeni: Ziua Internațională a Femeii, în data de 8 martie; urmată de aniversarea întemeierii Societății de Alinare, în data de 17 martie.
Oameni din întreaga lume folosesc această ocazie pentru a cugeta la valoarea și contribuțiile aduse de femei atât în prezent, cât și în trecut. Femeile care fac parte din Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă folosesc, de asemenea, această ocazie pentru a sărbători calitatea lor de membre ale unei organizații care există de peste 175 de ani.
Societatea de Alinare a fost organizată în data de 17 martie 1842 pentru a întări femeile și familiile și pentru a-i ajuta pe cei nevoiași. Emma Smith, prima președintă a Societății de Alinare, le-a spus celor 20 de femei prezente la prima adunare a Societății de Alinare: „Urmează să facem ceva extraordinar”. Societatea de Alinare se mândrește acum cu peste șapte milioane de membre în întreaga lume.
În fiecare an, membrele Societății de Alinare din Europa se adună laolaltă pentru a sărbători întemeierea organizației lor remarcabile.
Scopul Societății de Alinare
Motoul Societății de Alinare se găsește în 1 Corinteni 13:8: „[Caritatea] nu va pieri niciodată”. Motoul le-a adus aminte și a încurajat toate membrele să se ducă, pline de caritate, să slujească aproapelui lor.
De la întemeierea ei, Societatea de Alinare s-a implicat în acțiuni sociale, umanitare și comunitare. Președinta Eliza R. Snow, care a slujit în perioada 1866-1887, s-a concentrat asupra educării femeilor și a ajutat trimițând femei la școli de medicină pentru a deveni doctori și asistente medicale. Președinta Emmeline B. Wells, care a slujit în perioada 1910-1921, a fost o susținătoare îndârjită a dreptului de vot al femeilor și prietenă a lui Susan B. Anthony. Prin munca lor asiduă, femeile din Utah au fost primele femei care au putut vota în cadrul unor alegeri naționale.
Timp de o sută de ani, începând din anul 1876, membrele Societății de Alinare au cultivat grâu, l-au depozitat și l-au oferit celor nevoiași. Ele au putut să doneze grâu supraviețuitorilor cutremurului de pământ din anul 1906 din San Francisco, supraviețuitorilor Primului Război Mondial și ai celui de al Doilea Război Mondial, precum și oamenilor din comunitățile lor. Programul privind grâul a devenit parte a Programului de bunăstare al Bisericii în anul 1976.
Jean B. Bingham, actuala președintă generală a Societății de Alinare, susține ajutorul umanitar, dialogul interconfesional și drepturile femeilor la nivel internațional. Prima consilieră a dânsei, Sharon Eubank, slujește ca directoare a organizației umanitare a Bisericii la nivel mondial, denumită LDS Charities (Ajutor caritabil oferit de SZU). A doua consilieră a dânsei, Reyna I. Aburto, s-a născut în Nicaragua, unde a supraviețuit unui război și unui cutremur mare de pământ. De când s-a alăturat Bisericii, la vârsta de 26 de ani, dânsa a lucrat pentru a-și sluji comunitatea, pentru a sluji tinerilor și Bisericii.
Președinția generală a Societății de Alinare – de la stânga la dreapta: Sharon Eubank, președinta Jean B. Bingham, Reyna I. Aburto.