Comunicat de presă

Friendship Centres (Centrele Prietenia) schimbă vieți

În ultimii ani, multe persoane și-au părăsit căminele din cauza războiului, a persecuțiilor sau a dezastrelor naturale. Adesea, acestea sunt forțate să-și părăsească locuințele brusc, fără a avea timp sau modalități prin care să-și ia bunurile.

A intra într-o altă țară fără a avea adăpost și, adesea, fără bani este o experiență înspăimântătoare și în care te simți foarte singur. Potrivit celor relatate de Kent Miller, voluntar al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă la Peckham Friendship Centre (sud-estul Londrei), „cele două lucruri de care au cea mai mare nevoie, în afară de un loc de muncă, sunt o prietenie adevărată și să poată vorbi limba engleză”.

FriendshipCentre_03
FriendshipCentre_03
Peckham Friendship Centre, sud-estul Londrei, Anglia2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Scripturile din zilele noastre ne îndeamnă „[să-i ajutăm] pe slabi, [să înălțăm] mâinile obosite și [să întărim] genunchii care se clatină” (Doctrină și legăminte 81:5). Friendship Centres înființate de Caritatea sfinților din Zilele din Urmă, brațul umanitar al Bisericii, oferă refugiaților un loc în care să își facă noi prieteni, să lucreze în vederea integrării, să deprindă noi abilități și să simtă că fac parte dintr-o comunitate. În parteneriat cu alte organizații caritabile, cu autoritățile locale și cu organizații nonguvernamentale, acestea ajută la îndeplinirea nevoilor numeroșilor refugiați și imigranți care intră în Europa.

Primul centru a fost deschis în luna februarie a anului 2018 în Atena, Grecia. Au fost oferite cursuri de limba greacă, limba engleză, gătit, artă și muzică, precum și instruire pentru dezvoltarea personală.

FriendshipCentre_01
FriendshipCentre_01
Vârstnicul și sora Miller, voluntari la Peckham Friendship Centre, Anglia2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

În colaborare cu Biserica Episcopală, Rome Friendship Centre a fost deschis în luna mai a anului 2018, ajutând 25 de refugiați pe săptămână. Până în luna martie a anului 2019, au avut aproape 500 de participanți în fiecare săptămână. Au fost oferite cursuri de limba italiană, engleză și franceză, precum și îndrumare în ceea ce privește abilități de formare profesională și de viață.

Centrele au fost deservite de voluntari locali și internaționali. Au fost oferite, de asemenea, consiliere juridică și asistență în ceea ce privește documentele.

Friendshipcentre_02
Friendshipcentre_02
Vârstnicul și sora Barney, voluntari la Rome Friendship Centre, Italia 2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

De asemenea, au fost deschise centre la Peckham, precum și la Wembley (vestul Londrei), în Anglia. Au fost oferite cursuri de English Connect (EC), de competențe de bază în utilizarea calculatorului, de formare profesională și de consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă. Au fost oferite, săptămânal, meditații pentru copiii de vârstă școlară.

Centrele au fost închise la începutul anului trecut din cauza pandemiei de Covid. Cursuri online sunt acum predate de voluntarii centrelor din Marea Britanie din căminele lor. Participă cursanți din întreaga lume. Nelson Hafen, care a coordonat centrul din Wembley, i-a văzut pe aceștia devenind „prieteni între ei și cu învățătorii lor, deoarece învață cu toții împreună”.

FriendshipCentre_04

Peggy Powell, învățătoare la centrul Peckham, s-a gândit s-o ajute pe Katherine să învețe și să își stabilească obiective privind cariera. Ea a fost încântată apoi să o vadă pe Katherine începând să lucreze ca asistent suplinitor în învățământ. „Când a început cursul nostru English Connect, ea lucrase ca femeie de serviciu timp de doi ani în Anglia.

În Iacov 1:27 citim că: „Religia curată… este să cercetăm pe orfani și pe văduve în necazurile lor și să ne păzim neîntinați de lume”. Schimbarea vieții refugiaților prin slujire sinceră este esența acestor centre. Schimbarea vieții voluntarilor este un rezultat secundar al acestei slujiri. Gaylene Bickmore, o altă învățătoare, a spus: „Faptul de a preda aici m-a binecuvântat în mai multe feluri decât pot să vă spun”.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.