Comunicat de presă

Episcopul Waddell vizitează zonele lovite de cutremur din Turcia

Biserica oferă ajutor suplimentar în regiune

Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă își intensifică acțiunile umanitare în

Turcia și Siria, pe măsură ce regiunea continuă să se refacă după cutremurele devastatoare din februarie.

„În timp ce mergeam cu mașina prin orașul Antakya, am fost uimit de proporția distrugerilor. Am mai văzut așa ceva doar în fotografii cu orașe bombardate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este o apreciere lipsită de exagerare”, a spus W. Christopher Waddell, din Episcopatul care prezidează, care s-a întors recent dintr-o vizită de două zile în Turcia.

„Din toate punctele de vedere, orașul de 400.000 de locuitori nu mai există”, a spus episcopul Waddell. „Cele mai multe dintre case și fabrici s-au prăbușit. Acele case și clădiri care sunt încă în picioare vor trebui demolate.”

Antakya este capitala provinciei Hatay, situată în partea de sud a țării, lângă granița siriană. Orașul și-a pierdut, de asemenea, infrastructura, inclusiv rețelele de apă, energie electrică și canalizare.

După ce s-a întâlnit cu autorități din Europa și Africa ale Bisericii, episcopul Waddell a călătorit în Orientul Mijlociu alături de soția sa, Carol, și alți reprezentanți ai Bisericii. Dânșii au fost în Turcia, în zilele de 10 și 11 mai 2023, pentru a vedea rezultatele ajutorului umanitar oferit de Biserică în urma cutremurelor devastatoare și pentru a se întâlni cu oficialități turce cu scopul de a oferi ajutor suplimentar.

În timp ce se afla în țară, episcopul Waddell s-a întâlnit cu dr. Selami Kilic, director general pentru UE și Afaceri Externe al Ministerului Sănătății din Turcia și al Autorității pentru gestionarea dezastrelor și situațiilor de urgență (AFAD) din Turcia, cu sediul în Ankara. Dr. Kilic și-a exprimat înalta apreciere pentru ajutorul oferit de Biserică și a spus că Biserica a fost una dintre organizațiile cele mai eficiente în ceea ce privește răspunsul la cutremure, făcând ceea ce a promis că va face.

„Burhan Aslan și Nalan Aydin au mulțumit Bisericii pentru donațiile și ajutorul extraordinare oferit prin AFAD”, a spus episcopul Waddell. „Amploarea ajutorului a fost, de asemenea, deosebit de apreciată.”

De când s-a produs dezastrul, Biserica lui Isus Hristos a răspuns rapid și a lucrat cu un număr de organizații de asistență în zona cutremurului.

În timpul petrecut în Turcia, episcopil Waddell s-a dus, de asemenea, să vadă unele adăposturi temporare, inclusiv o tabără de corturi și o tabără de containere, precum și un spital mobil și o clinică mobilă în Payas.

În cursul vizitei dânsului, episcopul Waddell a semnat o scrisoare de donație pentru a oferi 500 de containere pentru locuit destinate oamenilor strămutați. Containerele dispun de toaletă și duș și asigură familiilor mai multă intimitate decât corturile. Cei care locuiesc în corturi trebuie să folosească toaletele și dușurile comunității.

Biserica oferă regiunii și clinici medicale mobile. Trei clinici sunt operaționale și a patra va fi livrată în curînd. Episcopul Waddell a aflat, de asemenea, despre un al cincilea loc în care este nevoie de o clinică medicală mobilă și aceasta a fost aprobată la întoarcerea dânsului acasă. Se va situa într-un oraș numit Oguzeli, în care populația a crescut la 70.000 de locuitori de la 10.000, deoarece supraviețuitorii se mută acolo pentru a căuta adăpost.

Pe lângă acestea, Biserica va ajuta la finanțarea reparațiilor pentru un spital din Gaziantep, care a fost afectat de cutremure.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.