Comunicat de presă

Ziua mondială a refugiatului – o privire asupra ajutorului oferit de Biserică refugiaților din Europa

Curajoșii refugiați și eforturile de alinare depuse de sfinții europeni sunt onorați de Ziua mondială a refugiatului în anul 2023

În prezent, există 35,3 milioane de refugiați la nivel mondial, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați. În fiecare an, pe 20 iunie, Ziua mondială a refugiatului este marcată de Națiunile Unite pentru a-i onora pe cei care au curajul de a fugi din țara lor natală din cauza conflictelor și persecuțiilor. Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă se străduiește să ofere sprijin persoanelor și familiilor strămutate, colaborând cu alte organizații mondiale implicate în aceste acțiuni de ajutorare.

Biserica lui Isus Hristos își încurajează membrii să ajute refugiații forțați să-și părăsească țările natale. În anul 2021, Biserica a afirmat într-o actualizare a manualului general următoarele: „Ca parte a responsabilității lor de a avea grijă de cei aflați la nevoie, membrii Bisericii își oferă timpul, talentele și prietenia pentru a primi cu căldură refugiații ca membri ai comunităților lor”.

În ultimul an, conflictele au forțat multe persoane să fugă în diferite părți ale Europei pentru a se pune la adăpost de pericolele care persistă în țările și comunitățile lor natale. În anul 2022, prin intermediul a 174 de proiecte organizate pentru a răspunde nevoilor refugiaților, Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă și membrii ei din întreaga lume au oferit resurse acestor persoane și familii care speră la un viitor mai bun. Biserica din Europa s-a aflat în primul plan în cadrul acestui efort, ajutând refugiații indiferent de cultura, rasa sau religia lor.

Ajutor oferit în toată Europa

Ca urmare a acțiunilor militare din Ucraina, țările din Europa au primit cel mai mare de flux de refugiați de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Ca reacție la această criză, Biserica a cheltuit mai mult de 15,6 milioane de euro (16,8 milioane de dolari) pentru a ajuta refugiații ucraineni și a donat peste 900 de tone de mâncare și provizii ucrainenilor aflați la nevoie. În afara faptului de a oferi ajutor pentru bunăstarea lor fizică, Biserica a găzduit seminarii și discuții săptămânale pentru a-i ajuta pe ucrainenii aflați la nevoie să facă față încercărilor lor. Munca Bisericii în Ucraina a fost descrisă pe larg în acest articol care se găsește în redacția de știri a Bisericii.

Alte proiecte umanitare recente ale Bisericii lui Isus Hristos în Polonia, Spania, Grecia, România, Serbia, Croația și Georgia ajută refugiați din Ucraina și alte țări. Biserica a colaborat cu 294 de organizații din toată Europa în anul 2022 pentru a sprijini proiecte umanitare. Drept rezultat, mii de persoane și familii au găsi alinare și mângâiere în circumstanțe grele.

Oferirea de ajutor în Italia

În Italia, Biserica s-a ocupat de câteva proiecte de ajutorare a refugiaților, în parteneriat cu bănci de alimente, centre pentru refugiați, muzicieni, conducători ai comunității și complexe de apartamente pentru a oferi ajutor și alinare refugiaților.

Peace și Monday Ehigiamusoe, foști refugiați, au fugit din țara lor natală din Africa pentru a căuta refugiu în Roma, Italia. În timpul călătoriei pe care au făcut-o cu barca, grupul de refugiați a avut parte de furtuni violente în care mulți s-au înecat. Peace și Monday și-au pierdut puținele bunuri, dar au supraviețuit condițiilor dificile și au ajuns în siguranță în Italia. Ei s-au întâlnit cu voluntari ai Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă prin intermediul legăturilor cu alți refugiați din zonă și au primit resurse pentru a se pune pe picioare în noua lor țară.

Biserica a ajutat-o pe Monday să dobândească o educație și să găsească un loc de muncă stabil. Acum, Peace și Monday slujesc în mod consecvent în cadrul comunității lor locale, ajutând alți refugiați și alte persoane aflate la nevoie. Credința a jucat un rol important în motivarea familiei Ehigiamusoe pentru a căuta o viață mai bună și Biserica le-a oferit ajutor atât pentru bunăstarea lor fizică, cât și pentru cea spirituală.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.