Comunicat de presă

Donațiile de sânge salvează viețile celor mici

Sărbătoriți Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge

Nu-ți amintești întotdeauna de nevoia donării de sânge decât atunci când apare un anunț de la Crucea Roșie, un afiș care anunță o campanie locală de donare de sânge sau când o persoană dragă are nevoie de o transfuzie de sânge care să-i salveze viața. Rebecca Waring, membră a Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă din Marea Britanie, își amintește momentul în care și-a dat seama că micuța ei nou-născută, Megan, avea nevoie de sânge care să-i salveze viața.

Deși s-a născut la termen, Megan avea mult sub greutatea normală. Părinții lui Megan, William și Rebecca Waring, au primit vestea sfâșietoare că ceva nu era în regulă cu fetița lor. Un consult cardiologic pediatric a confirmat că Megan suferea de o afecțiune gravă cunoscută sub numele de Tetralogie Fallot (TF). Această afecțiune rară face ca sângele sărac în oxigen să iasă din inimă și să ajungă în tot trupul.

Waring_family_2021
Waring_family_2021
Familia Waring, Rebecca (stânga), Megan, Ezekiel, William și Dylan sunt membri ai Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă din Anglia. Fotografia aparține: Brett Beresford© 2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Pentru a remedia afecțiunea cardiacă, Megan avea nevoie de o operație pe cord deschis la doar 4 luni.

Medicii au descoperit că grupa de sânge a lui Megan era 0 negativ. Fiind una dintre cele mai rare grupe de sânge, care reprezintă doar 6,6% din populația lumii, spitalul a făcut un apel la nivelul întregului oraș pentru donatori de sânge cu grupa 0 negativ.

Familia Waring și congregația bisericii lor au postit și s-au rugat pentru voluntari care să doneze sânge. Chiar a doua zi, ei au primit răspuns la rugăciunile lor când 73 de străini au răspuns la apel. Rebecca își amintește emoțiile intense pe care le-a avut atunci când a văzut intrând în spital puhoiul de oameni care au sărit în ajutorul copilului ei.

„Într-o zi, au venit 73 de persoane. Unii oameni au călătorit de la Newcastle, care se află la trei ore de mers cu mașina, doar pentru a putea dona”,  spune Rebecca. „Și, evident, nu puteam să spun: «O, pe fiica mea o ajutați», dar am stat la intrare privind la oamenii care intrau și întrebau unde să meargă. Și da, a fost un răspuns enorm de mare la o rugăciune.”

Megan a primit 14 transfuzii de sânge, câte una pentru fiecare oră petrecută în operație. Cu ajutorul voluntarilor care au donat sânge, viața lui Megan a fost salvată în acea zi.

În fiecare an, donațiile de sânge salvează milioane de vieți, precum cea a lui Megan. Donațiile de sânge sunt folosite pentru diferite lucruri, precum pacienți cu traume, naștere, anemie, boli de sânge, tratamente împotriva cancerului și multe altele. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății afirmă că donarea unei unități de sânge poate salva până la 3 vieți.

În data de 14 iunie, țări din întreaga lume sărbătoresc anual Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, această zi este menită să mulțumească donatorilor de sânge voluntari și neplătiți pentru donațiile de sânge care salvează vieți și să crească gradul de conștientizare a populației cu privire la nevoia de a dona sânge în mod regulat pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui pentru pacienții aflați în nevoie.

Familia Waring dăruiește pentru a-și arăta aprecierea pentru transfuziile de sânge care i-au salvat viața lui Megan. Tatăl și bunicul lui Megan donează sânge o dată pe lună, din dorința de a da înapoi comunității care i-a salvat viața lui Megan.

Megan_Waring_2021

Treisprezece ani mai târziu, Megan se bucură de multe dintre lucrurile de care s-ar bucura un adolescent obișnuit, cum ar fi fotbalul, tenisul și dansul. Rebecca adoră să o vadă pe fiica ei sănătoasă, făcând toate lucrurile pe care nu și-au imaginat niciodată că micuțul lor copil bolnav le va putea face.

„Uneori mă uit la ea și mă gândesc, cum s-a întâmplat aceasta?”, spune Rebecca. „A trecut de la un bebeluș micuț care abia avea suficientă energie pentru a plânge, la o persoană dinamică, energică și drăguță.”

„Nu te gândești cu adevărat la [donarea de sânge] până când nu ești tu însuți persoana care are nevoie sau până când copilul tău nu este cel care are nevoie de aceasta”, spune Rebecca. „Nici măcar nu cred că ar fi fost pe radarul nostru dacă nu am fi avut atât de disperată nevoie de ea. Și, astfel, cred că oamenii care împărtășesc relatări despre experiențele lor personale ajută la creșterea gradului de conștientizare.  Într-o zi, s-ar putea să aveți nevoie [de sânge în condiții de siguranță] și acesta trebuie să fie acolo.”

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.