Comunicat de presă

De la o mică adunare de devoțiune la o transmisiune istorică – cum a fost creat concertul Martori ai Crăciunului – Simboluri ale lui Hristos, 2022

Concertul de anul trecut, Martori ai Crăciunului, produs de Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă din Europa, trebuia inițial să fie doar un concert cu public desfășurat la un centru al unui țăruș din Italia. De fapt, nu fusese denumit Martori ai Crăciunului – a fost doar o ofertă generoasă a violonistei Jenny Oaks Baker, nominalizată la premiile Grammy, de a cânta într-un concert de Crăciun împreună cu membrii familiei ei la Roma pentru câteva sute de sfinți locali. Oricât de distractiv și plin de inspirație ar fi fost, cu siguranță, se pare că Domnul avea planuri mai mari în minte.

Dată fiind oboseala provocată de pandemia virusului Corona, noul președinte al zonei, vârstnicul Massimo De Feo, s-a gândit că programul lui Jenny avea să fie cadoul perfect pentru toată lumea din Zona Europa. Fiind un adevărat miracol, ceea ce a început ca o mică seară la gura sobei s-a transformat într-o transmisiune istorică care a fost urmărită nu doar în întreaga Europă, ci în toată lumea. Fiind filmat la Centrul pentru vizitatori de la Templul Roma și la renumita biserică Church of Our Lady din Copenhaga, Danemarca, concertul Martori ai Crăciunului i-a inclus ca interpreți pe Jenny Oaks Baker and Family Four, Alex Sharpe, fostă membră a trupei Celtic Woman, renumitul actor danez sfânt din zilele din urmă Tomas Kofod, iar remarcile de încheiere au fost rostite de vârstnicul De Feo și de președintele Dallin H. Oaks, din Prima Președinție a Bisericii. Ținând cont de începuturile modeste ale producției și de faptul că COVID-19 amenința să oprească producția chiar de la început, totul a fost un succes miraculos.

Totuși, pe scenaristul, regizorul și producătorul Brian Cordray succesul producției l-a făcut să-și adreseze următoarele întrebări: Ce ar putea să facă Biserica din Europa pentru a clădi ceva pe baza acestei experiențe? Pe cine ar putea recruta pentru a face parte din noua distribuție? Ce cântece ar putea ei cânta? Unde ar putea interpreta? Cine ar putea să fie narator? Cum ar putea să facă scenariul să fie interesant? Și, în cele din urmă, cum ar putea el să invite același spirit al concertului anterior în timp ce clădește pe acest punct de început deja existent?

La toate aceste întrebări și la altele, el trebuia să găsească soluții începând cu luna ianuarie a acestui an. Urmând îndrumările Domnului și mergând înainte cu credință pas cu pas, echipa de producție a pornit de la zero și a produs o capodoperă de Crăciun.

Recrutarea artiștilor

Încă de la început, un lucru era clar – concertul trebuia să aibă un specific european. Deși circumstanțele evenimentului de anul trecut au făcut faptul de a avea orice persoană extrem de talentată în distribuție un lucru impresionant, anul acesta, având mai mult timp de pregătire, echipa a dorit să recruteze o distribuție exclusiv din Europa, ceea ce au și făcut în cele din urmă.

Folosind metoda abordării de la Hollywood, numită „Vitamina C”, sau faptul de a lucra prin intermediul cunoștințelor unor cunoștințe, echipa zonei a luat legătura cu o serie de interpreți profesioniști sfinți din zilele din urmă din întreaga Europă. Apeluri telefonice și mesaje e-mail din proprie inițiativă aveau să ducă la cunoașterea de persoane și la primirea de sugestii de scenarii în mod neoficial. Spre încântarea producătorilor, ei au putut să recruteze curând muzicieni de diferite naționalități și cu stiluri diferite și care, din dragoste pentru Salvator, și-au oferit timpul și talentele în mod gratuit.

Jack și Marta Tyndale-Biscoe (Marea Britanie și Spania) – pianistul Jack Tyndale-Biscoe a studiat muzica pe trei continente și a făcut multe turnee în întreaga Europă. Momentan, el este artist afiliat Talent Unlimited U.K. și DEBUT Classical Artist. Marta este o pianistă catalană și o pedagogă. Ambii au predat ca profesori asistenți de muzică și limbi străine în cadrul Universității Brigham Young – Idaho înainte de a se muta la Londra.

Vesna și Igor Gruppman (Serbia și Ucraina) – violoniștii Igor și Vesna Gruppman, câștigători ai premiului Grammy, s-au întâlnit la Conservatorul din Moscova și, de atunci, au avut mult succes în carieră ca interpreți, dirijori și profesori. Acum, ei trăiesc în Rotterdam, Olanda, unde Igor este prim violonist în cadrul Orchestrei Filarmonice din Rotterdam și Vesna predă violă la Conservatorul din Rotterdam.

Constanze și Wolfgang Gebauer (Austria și Germania) – amândoi fiind cântăreți de operă realizați, Wolfgang și Constanze Gebauer s-au întâlnit prima dată pe scenă și, de atunci, nu au mai părăsit-o, cântând împreună în piese de operă, musicaluri și concerte în întreaga Europă.

Naura (Spania) – Naura a studiat muzica la două instituții spaniole și a avut numeroase concerte ca soprană, acompaniată, printre alții, de Orchestra Simfonică Navarra, precum și de trupa Pamplonesa.

Ruth Lorenzo (Spania) – cunoscută pentru că a terminat pe locul cinci în cadrul X Factor U.K., Ruth a avut o carieră solo de succes, lansând 3 albume de top, având 4 turnee în Spania, și, poate cel mai important, a adus cea mai bună clasare a Spaniei în cadrul Concursului Muzical Eurovision.

Alex Sharpe (Irlanda) – Alex este cunoscută în mod special ca membră a grupului Celtic Woman, nominalizat la premiile Grammy, și a fost artista principală în diferite musicaluri și concerte solo din toată lumea.

Salome Moana (Elveția) – primind o diplomă de licență și de master de la Academia de Muzică din Basel, Elveția, Salome este o artistă de jazz-pop improvizat tot mai cunoscută, care și-a lansat albumul de debut în anul 2020, planificând să-și lanseze al doilea album în primăvara anului 2023.

Louis și Per Herrey (Suedia) – Louis și Per Herrey sunt doi din cei trei membri ai trupei de băieți The Herreys, care a câștigat Concursul Muzical Eurovision în anul 1984, lucru care a dus la o carieră cu 10 albume și mult succes în turnee.

Alegerea repertoriului

În timp ce programul de anul trecut a inclus piese instrumentale frumoase, anul acesta s-a pus accent pe interpretarea atât a unor piese instrumentale, cât și vocale. Pentru a realiza acest lucru, echipa de producție a cerut ajutorul lui Jenny Oaks Baker, principala interpretă din cadrul concertului de anul trecut, care a făcut un parteneriat cu premiatul compozitor Kurt Bestor pentru a face noi aranjamente ale preaiubitelor colinde europene de Crăciun care vor reflecta temele unice ale concertului.

    • Uvertură – Orchestră
    • Tu Scendi Dalle Stelle – Naura
    • Nu Tändas Tusen Juleljus – Herreys
    • O Tannenbaum – Gebauers
    • Holly & Ivy – Salome
    • Veniți credincioși – Tyndale-Biscoes
    • Carol of the Bells – Gruppmans
    • E bucurie în lume – Ruth
    • In the Bleak Midwinter – Alex
    • Final – Noapte sfântă cu toți interpretând

Întrebându-i pe interpreți care este partea lor preferată din concert, mai mulți au spus că este aranjamentul original al lui Bestor al cântecului clasic de Crăciun Noapte sfântă. Despre acest lucru, celebrul pianist Jack Tyndale-Biscoe a spus: „Sperăm că cei care vor asculta, mai ales acest ultim număr muzical, atât [cei] de credința noastră, cât și mulți alți prieteni din întrega lume, vor simți imboldul de a avea mai multă venerație pentru acea noapte sacră din istoria umanității, vor simți că mai multă lumină le pătrunde în suflet și inimă când se gândesc la darul Salvatorului și, în cele din urmă, vor simți mai multă dragoste când cugetă la ceea ce este important în perioada Crăciunului; recunoștința și faptul de a dărui”.

Găsirea locurilor

Uneori, calea potrivită ni se arată după ce facem un prim pas în necunoscut. La fel s-a întâmplat în cazul concertului de anul acesta. Ideea a fost de a găsi un loc care să creeze o conexiune unică între spectatori și vremurile lui Isus prin intermediul ruinelor de pe vremea Imperiului Roman, dar închirierea multora dintre locurile foarte cunoscute din Italia era prohibitiv de scumpă. Pe măsură ce distribuția era stabilită, Cordray a cunoscut-o pe Ruth Lorenzo, una dintre vedetele importante din Spania, care i-a prezentat locul de patrimoniu mondial UNESCO din Mérida, Spania, care cuprinde ruinele unei capitale de provincie romană, întemeiată cu doar 25 de ani înainte de nașterea lui Hristos. După câteva discuții, în luna octombrie, administrația a permis să se filmeze având ca fundal elemente ale arhitecturii romane.

Despre acest loc, solista Alex Sharpe a spus: „Fundalul cu amfiteatrul roman din Mérida, Spania, mi-a tăiat respirația și m-a dus imediat înapoi în timp, iar faptul de a fi pe acea scenă și a cânta sub stele m-a ajutat să mi-i imaginez pe Maria și pe Iosif în astfel de circumstanțe umile aducându-L pe Salvator în lume și să simt speranța în aer”.

Nararea istorisirii de Crăciun

Concertul de anul trecut a fost narat în mod minunat de actorul danez Tomas Kofod, care portretizase anterior rolul sacru al lui Isus Hristos în producția Bisericii numită The Testaments (Testamentele). De data aceasta, căutând un glas feminin, echipa de producție a putut să recruteze nici mai mult, nici mai puțin decât talentul lui Savannah Stevenson din Marea Britanie, pe care mulți dintre membrii Bisericii o recunosc ca fiind actrița care a jucat-o pe Maria, mama lui Hristos, în prezentările video din Biblie realizate de Biserica lui Isus Hristos. Cordray a spus: „Stevenson a adus căldură și profesionalism rolului de narator”.

Când au convins-o pe Stevenson să se alăture, echipa de producție a zonei a început să caute locuri în Marea Britanie unde puteau filma nararea. Pe măsură ce căutau un loc perfect, construit în epoca victoriană, membrii locali ai Bisericii au sugerat muzeul Charles Dickens din Londra. Pentru scenariul lui Cordray, acest lucru a fost inovator, deoarece el a văzut ocazia de a se inspira din clasica poveste a lui Dickens, O poveste de Crăciun. Până la urmă, potrivit lui Cordray, „este clar că a lui Scrooge călătorie este una spirituală, în care învață să fie mai asemănător lui Hristos. Nu este aceasta ceea ce ne dorim cu toții?”.

Echipa de producție a avut, de asemenea, din timp, ideea de a se gândi la câteva elemente ale Crăciunului care sunt considerate deseori ca fiind seculare (de ex.: pomii de Crăciun, ciubucele, clopoțeii, șosetele, coroanele etc.) au toate legătură cu Hristos.  Această idee a fost dusă până la capăt, de aceea multe dintre aceste simboluri apar în program și titlul a fost schimbat și este Martori ai Crăciunului – Simboluri ale lui Hristos.

A simți spiritul Crăciunului prin muzică

Pentru producători, faptul de a recaptura spiritul duios care a însoțit concertul inaugural, Martori ai Crăciunului, nu avea să fie un lucru dificil, atâta timp cât concertul avea să se concentreze asupra adevăratului motiv al acestei perioade: Isus Hristos. „[Dumnezeu] a oferit o scânteie divină acestui spectacol”, a spus cântăreața de operă Constanze Gebauer, „astfel încât toată lumea”, indiferent de mediu, naționalitate sau afiliere religioasă, „să o poată simți”.

În Noul Testament, Matei a scris: „Acolo unde sunt doi sau trei adunați în Numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor” (Matei 18:20). Pentru Martori ai Crăciunului – Simboluri ale lui Hristos, un număr mare de sfinți s-au adunat literalmente în numele Său – de la echipa de producție la distribuție, până la mulți traducători care au făcut ca acest concert să fie disponibil în 31 de limbi diferite. Așa cum ei mărturisesc într-un singur glas, Isus Hristos a fost, cu adevărat, „în mijlocul lor” în timpul acestei producții unice.

Modalități de vizionare

Concertul este filmat în limba engleză și va fi prezentat în 31 de limbi. Va fi disponibil pe canalele oficiale ale Bisericii, inclusiv: lumineazalumea.org, pagina națională a zonei, YouTube și Facebook, începând de duminică, 11 decembrie 2022, la ora 19:00, ora României, până la mijlocul lunii ianuarie 2023.

Pe lângă program, vor fi organizate activități pentru copii și familiile lor, activități care se pot găsi pe lumineazalumea.org.

Alte materiale, inclusiv un calendar pentru perioada Crăciunului, afișe, fluturași și prezentări video promoționale vor fi disponibile în curând pe lumineazalumea.org.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.