Ceea ce a început ca o umilă contribuție constând în 20 de sere, în anul 2014, s-a dezvoltat într-un proiect mult mai mare, cofinanțat de Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă și Muslim Aid, pentru construirea a 2.720 de sere în Bosnia și Herțegovina. Caritatea Sfinților din Zilele din Urmă este brațul umanitar al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă.
De la începutul secolului XXI, în Bosnia și Herțegovina, 31% din populația care nu avea un loc de muncă și care căuta să-și găsească independența prin muncă cinstită nu a reușit.
De aceea, în anul 2014, când rata șomajului era încă la un nivel foarte ridicat de 27%, Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă a hotărât că ar fi cel mai eficient să lucreze alături de organizația caritabilă Muslim Aid, care se bucură de mult timp de o reputație bună, și atunci a început proiectul pentru construirea de sere.
Vă puteți întreba: De ce sere? Protejând culturile de vremea din Bosnia, serele triplează durata perioadei de creștere din Bosnia și dublează producția plantelor care cresc în ele, multiplicând efectiv de șase ori ocaziile care există în cultivarea pământului, permițând familiilor atât să se hrănească singure, cât și să vândă excesul, iar serele nu sunt donate fără a oferi beneficiarilor cea mai bună șansă de a reuși exploatându-le. Fiecare persoană sau familie care este suficient de norocoasă să primească o seră, primește, de asemenea, instruire în persoană de la un agronom cu pregătire profesională, semințe și răsaduri pentru primul an de producție și o urmărire cu regularitate a progresului.
Să oferi o seră și instruirile necesare de care beneficiarii să se bucure din plin, în loc să oferi doar mâncare, înseamnă să oferi, cu adevărat, un dar care continuă să dăruiască și acest lucru s-a întâmplat, cu siguranță, cu peste 90% dintre serele primite acum cinci sau mai mulți ani și încă în exploatare.
Exact acest lucru i s-a întâmplat lui Elkaz Husein, în vârstă de 50 de ani, care, alături de soția sa, își câștigă cele necesare din vânzarea surplusului de ardei și roșii. În timp ce Elkaz a întâmpinat în trecut dificultăți în găsirea unui loc de muncă din cauza statului său de refugiat și a dificultăților datorate unei boli mintale, el acum se bucură de o mai mare independență economică. În acest an, el și soția sa sădesc căpșuni în speranța ca acest lucru să fie și mai profitabil.
Lui Haris Alajbegovic, în vârstă de 34 de ani, proiectul cu sere i-a oferit liniștea că va avea mâncare sănătoasă pentru a-și hrăni cei doi fii și părinții cu produse fără pesticide. „Acest lucru nu are preț”, spune el.
În calitate de ONG internațional bazat pe credință, Muslim Aid se străduiește să-i ajute pe cei săraci să biruie suferința în țări din Africa, Asia și Europa.