„Aceste grupuri nu sunt doar nume pe un avizier din capelele noastre. Acestea sunt grupuri de persoane reale, care există, și care au o nevoie reală în lumea noastră.” Acest citat a fost împărtășit de un membru al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă din Franța, care a participat recent la primul grup dedicat recuperării victimelor de sex masculin ale abuzului sexual din Europa.
Acest grup on-line a adunat sfinți din zilele din urmă din mai mulți țăruși din Franța timp de 12 săptămâni pentru a discuta despre moduri de a depăși traume, fiind îndrumați de principii din Evanghelia lui Isus Hristos și conduși de membri voluntari care sunt licențiați ca terapeuți. La încheierea acestui program de 12 săptămâni, participanții au vorbit despre alinarea pe care au simțit-o și despre necesitatea acestei abordări pentru a avea parte de vindecare după situații de abuz.
„M-am întrebat dacă îmi voi găsi un loc aici. M-am întrebat ce voi găsi aici și la ce să mă aștept”, a spus un participant. „Acest grup este un loc plin de dragoste și sprijin. Este o manifestare a ceea ce este Evanghelia și o manifestare a dragostei lui Hristos.”
Participanții nu se cunoșteau foarte bine înainte de a face parte din acest grup dedicat recuperării, dar s-au apropiat pe măsură ce au discutat diferite subiecte în fiecare săptămână. În ultimii ani, Serviciile pentru familie, bunăstare și bizuire pe forțele proprii din Zona Centrală, Europa, au făcut disponibile multe resurse pentru a ajuta mai bine victimele, conducătorii Bisericii și membrii să prevină cazurile de abuz sexual și să le fie de ajutor celor care au suferit. Aceste resurse se găsesc pe o pagină specială, realizată de Serviciile pentru bunăstare și bizuire pe forțele proprii ale Bisericii din Europa, pe LifeHelpEurope.org. Pe site, pot fi găsite anumite resurse specifice fiecărei țări din Europa, împreună cu o opțiune pentru victime de a se alătura unui grup care vorbește limba lor, dedicat recuperării.
Participanții au avut diferite vârste, situații și perspective, dar au găsit un punct comun prin experiențele lor și prin puterea vindecătoare a lui Isus Hristos. La încheierea acestei perioade planificate, participanții au împărtășit că nu erau pregătiți pentru discuțiile care, până la urmă, i-au apropiat, și că vor continua să vorbească unii cu alții și după cele 12 săptămâni planificate.
„S-a creat o legătură între noi, toți. Îmi amintesc că, la prima noastră adunare, toată lumea era un pic timidă și că, acum, la ultima noastră adunare, ne este greu să ne imaginăm că nu ne vom mai vedea”, a împărtășit un participant. „Am simțit multă dragoste. Am simțit că sunt ascultat. Această legătură trainică a fost creată și nu poate fi distrusă. Acest grup este extrem de important și ne permite să ne reclădim pe noi înșine împreună.”
Multe victime înfruntă aceste încercări singure și deseori au parte, tot individual, de ajutor profesional precum terapia. Un obiectiv al conducătorilor locali și al Serviciilor pentru Familie ale Bisericii este de a ajuta victimele să descopere beneficiile de a se sprijini pe alții pentru a învinge o dificultate obișnuită. Deși nicio situație nu este asemănătoare, participanții din cadrul grupului au rezonat unii cu alții și au găsit dragostea despre care se vorbește în Biblie.
„Dragostea lui Dumnezeu față de noi s-a arătat prin faptul că Dumnezeu a trimis în lume pe singurul Său Fiu, ca noi să trăim prin El.” 1 Ioan 4:9
Un participant a spus: „Nu mi-am dat seama cât de mult aveam nevoie de acest grup. Am lucrat mult cu mine în trecut, dar acest grup m-a ajutat să înțeleg de unde veneau unele dintre problemele mele. Mi-am dat seama cât de mult mi-a afectat viața abuzul pe care l-am trăit, dar, de asemenea, mi-am dat seama că nu sunt singur în această situație”.
Un alt obiectiv al acestui grup a fost de a instrui mai bine conducătorii Bisericii care slujesc în congregațiile locale și ajută victimele abuzului. Moderatorii și participanții au împărtășit moduri în care conducătorii lor pot să păstorească mai bine acestor victime, cum ar fi faptul de a încuraja apelarea la consilierea de specialitate, a oferi alinare victimelor prin a nu le presa, prin a discuta cu ele cu regularitate și prin a se asigura că acestea știu că sunt iubite și că nu sunt singure. În cadrul ultimei adunări, participanții din cadrul grupului au fost încurajați să invite conducătorii din congregația lor, soțiile lor sau o persoană care îi sprijină pentru a asculta ce progres au făcut pe parcursul acestui program. Conducătorii Bisericii speră că aceste grupuri vor continua să fie organizate în întreaga lume pentru a sprijini victimele.
„Există alți bărbați ca noi care au trăit lucruri pe care noi le înțelegem”, a împărtășit un participant. „Ne putem ajuta unii pe alții și putem aduce mai multă lumină asupra lucrurilor pe care le-am trăit. Nu doar mai multă lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat în întuneric, dar și lumina păcii și înțelegerii.”