Comunicat de presă

Doi cântăreți din Franța devin membri ai Tabernacle Choir, corul renumit în întreaga lume

Printre primii europeni care participă.

Esther locuiește în orașul Bordeaux, din sud-vestul Franței. Clément locuiește în Reims, în nord-estul Franței. Acum, ei împărtășesc o legătură nouă, neașteptată. Amândoi au fost selectați ca membri internaționali ai The Tabernacle Choir at Temple Square din statul Utah, S.U.A. Ei vor cânta în cor în timpul Conferinței Generale transmise în întreaga lume a Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, din perioada 6-7 aprilie 2024.

Tabernacle Choir, câștigător a numeroase premii, este unul dintre cele mai vechi și mai mari coruri din lume. Corul a interpretat în fața spectatorilor din peste 28 de țări și a vândut milioane de discuri.

Născută în Strasbourg, Esther Petion este a noua din zece copii care au crescut într-o familie de muzicieni. Toți copiii au învățat de mici să cânte la un instrument și cu vocea, chiar și ea, care, mai târziu, a făcut din cântat o profesie. La vârsta de șapte ani, Esther era nerăbdătoare să înceapă studiile la conservatorul de muzică din Strasbourg, învățând teoria muzicală simplă și cântând în corul de copii. Ea a învățat lucruri elementare la pian de la mama ei și, la vârsta de nouă ani, a început să învețe violoncelul.

Esther locuiește acum în Bordeaux și lucrează ca logoped, ajutând copii și adulți. De asemenea, ea nu pierde nicio ocazie de a cânta. „Nu sunt profesionistă”, spune Esther, „dar mi-a plăcut întotdeauna să cânt pentru a-mi exprima plăcerea și bucuria”. Ea a cântat în multe coruri la conservator și la biserică. Asemenea mamei ei și majorității dintre surorile ei, Esther este soprană. „Faptul de a cânta în Tabernacle Choir va fi o experiență muzicală incredibilă și o ocazie de a-I oferi glasul meu Domnului.”

Esther va călători la orașul Salt Lake alături de Clément Jouault, un bas-bariton care s-a născut în Bordeaux, dar care acum locuiește împreună cu soția sa și tânăra sa fiică în Reims. Clément este controlor de trafic aerian, patiser amator și muzician serios. Nu este cântăreț profesionist, dar este foarte aproape de a fi.

Mereu s-a ascultat muzică în casa familiei lui Clément, unde el a început lecțiile de pian la vârsta de cinci ani. Părinții săi au văzut devreme ceva la Clément și nu l-au lăsat să întrerupă lecțiile când el a fost tentat să o facă. El a spus că faptul că și-a continuat lecțiile de pian i-a determinat să-l sprijine și să aibă răbdare cu el. În toți anii săi de școală, el a acompaniat la pian cântăreți și a fost activ în corul congregației sale locale, care era condus de un muzician profesionist.

Când Clément și familia sa s-au mutat la Reims acum zece ani pentru a-și urma cariera de controlor de trafic aerian, cariera sa muzicală s-a schimbat și el a dat probe pentru Conservatorul din Reims – nu pentru pian, ci pentru cântăreț de operă. „Atunci a început cu adevărat aventura în arta cântatului”, a spus Clément. Datorită profesorilor de calitate și a unor cântăreți de operă, el a fost implicat în producții profesioniste, inclusiv în „Flautul fermecat” de Mozart.

„A fost întotdeauna un vis al meu să cânt în Tabernacle Choir. La un moment dat, chiar m-am gândit să mă mut în Utah, să lucrez la aeroportul orașului Salt Lake, să studiez la Universitatea Brigham Young și să dau probe pentru cor, dar nu am putut face acest lucru”, a explicat Clément. „Am fost foarte uimit când am auzit despre acest program.”

După ce au fost recomandați de Președinția Zonei Centrală, Europa, atât Esther, cât și Clément au primit e-mailuri de la Tabernacle Choir, fiind invitați la o probă. Procesul a durat aproximativ zece săptămâni, începând cu un interviu on-line pentru a stabili detaliile practice. Apoi, a urmat proba practică. Ei au avut la dispoziție aproximativ o lună pentru a se înregistra cântând în moduri diferite, și, apoi, să trimită înregistrările comitetului de evaluare.

Proba care le-a dat cele mai multe emoții amândurora a fost cea de 15 minute, care s-a desfășurat în direct, on-line, cu Ryan Murphy, dirijor asistent al Tabernacle Choir. „Dânsul a fost foarte amabil, foarte profesionist și vorbește franceza”, au spus amândoi. Câteva săptămâni mai târziu, au fost înștiințați prin e-mail despre decizia finală.

Clément a explicat: „Într-o dimineață, când îmi opream alarma telefonului, am văzut că am primit câteva e-mailuri. Era unul din partea corului care începea cu «Felicitări». Am trezit-o pe soția mea și am spus: «Am reușit!»”.

„Când am văzut e-mailul, am avut multe emoții”, își amintește Esther. „Eram surprinsă, fericită, curioasă și nerăbdătoare să trăiesc restul aventurii și eram cu adevărat emoționată. Mai ales, eram foarte recunoscătoare Tatălui meu Ceresc.”

Esther și Clément vor avea câteva săptămâni pentru a învăța cele 11 piese muzicale pe care le vor interpreta alături de Tabernacle Choir. Când vor ajunge în orașul Salt Lake, cu două săptămâni înainte de conferință, vor fi desemnați ca misionari însărcinați cu muzica și își vor petrece tot timpul pregătindu-se pentru reprezentații. Amândoi sunt deosebit de recunoscători pentru ocazia pe care o au de a fi chemați ca misionari. „Aceasta înseamnă mult pentru mine, deoarece nu am slujit niciodată în calitate de misionară”, a spus Esther. „Astfel, aceasta este acum misiunea mea, într-un mod personalizat, care mi se potrivește. Cred că Tatăl Ceresc are un mod special pentru fiecare să fie un martor al Fiului Său și al îndurării Sale.”

Acești doi cântăreți din Franța vor fi oficial membri ai Tabernacle Choir pentru o perioadă de cinci ani, având ocazia de a cânta în cadrul a cel puțin trei conferințe generale ale Bisericii. Primii participanți internaționali au cântat cu corul în luna aprilie a anului 2023 și, pentru prima dată anul acesta, cântăreți din Europa au fost invitați să dea probe. Vor fi doisprezece participanți internaționali la viitoarea conferință, din aprilie 2024, dintre care șapte sunt din Europa – din Franța, Austria, Suedia, Danemarca și Anglia.

„Cred că mulți dintre prietenii mei de la conservator vor viziona sesiunile conferinței pentru a încerca să mă vadă”, a spus Clément. „Ei m-au ajutat și m-au încurajat pe parcursul probelor, așa că sunt fericit că ei pot să se bucure de această experiență alături de mine.”

„Este pentru prima dată când voi fi în fața atâtor oameni, ceea ce pare înfricoșător la început”, a reflectat Esther. „Dar știu că Tatăl Ceresc mă va ajuta să știu cum să acționez pentru a fi o bună misionară în timp ce fac parte din Tabernacle Choir.”

Conferințele generale ale Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă se desfășoară de două ori pe an, în lunile aprilie și octombrie.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.