Comunicat de presă

Vârstnicul Uchtdorf le spune refugiaților ucraineni din Polonia că Dumnezeu este cu ei

Dânsul spune că ei sunt exemple de bunătate, hotărâre și lumină pentru întreaga lume

Duminică, 10 aprilie 2022, vârstnicul Dieter F. Uchtdorf, din Cvorumul celor Doisprezece Apostoli al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, le-a adus un mesaj de speranță concentrată asupra lui Hristos refugiaților ucraineni din Polonia.

Apostolul, dumnealui însuși refugiat de două ori în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a împărtășit întreaga zi lumina și speranța lui Hristos membrilor Bisericii. Într-o adunare de devoțiune desfășurată special pentru refugiați în Varșovia, dânsul a citit versete din Noul Testament care vorbesc în mod direct despre dificultățile refugiaților. De exemplu, în Romani 8, apostolul Pavel a întrebat: „Cine ne va despărți pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul, sau strâmtoarea, sau prigonirea, sau foametea, sau lipsa de îmbrăcăminte, sau primejdia sau sabia?”. Și el răspunde că nimic nu poate „să ne despartă de dragostea lui Dumnezeu, care este în Isus Hristos, Domnul nostru”.

Acest verset, le-a spus vârstnicul Uchtdorf refugiaților ucraineni, este „tot atât de adevărat și actual acum precum a fost în urmă cu 2.000 de ani. Și a fost adevărat de multe ori în această perioadă… Concentrarea asupra lui Isus Hristos vă va aduce pace în inimă pentru a trece cu bine prin această încercare, astfel încât să le puteți zâmbi copiilor dumneavoastră. Și când soțul dumneavoastră, tatăl sau prietenul nu este cu dumneavoastră, vă puteți gândi la ei și vă puteți ruga pentru ei. Și, când vă veți reuni din nou, veți spune: «Știam că se va întâmpla, deoarece eu cred că lucruri bune se vor întâmpla din nou pentru fiecare dintre noi». Și lucruri bune se vor întâmpla pentru dumneavoastră.”

Apostolul de origine germană a subliniat, de asemenea, istorisirea despre Isus calmând furtuna și marea la cererea ucenicilor Săi îngrijorați (vedeți Marcu 4).

„O furtună a izbucnit dintr-o dată, precum furtuna dumneavoastră de acum”, a spus vârstnicul Uchtdorf. „[Ce] le-a zis [Isus apostolilor Săi după ce a calmat furtuna?] «Tot n-aveți credință?». Dar este greu în timp ce se scufundă corabia. Dar aceasta este ceea ce a spus El. Și a calmat marea. Astfel, ei au învățat o lecție. Au învățat că trebuie să creadă și să aibă credință.”

Vârstnicul Uchtdorf a comparat, apoi, situația refugiaților cu cea a ucenicilor de la Marea Tiberiadei după moartea și învierea lui Isus (vedeți Ioan 21). Apostolii erau dezamăgiți. Mesia al lor murise. Nu știau ce să facă.

„Totul se sfârșise. Cele mai rele așteptări se îndepliniseră. Nu-mi pot imagina ce au simțit – cum nu-mi pot imagina ce simțiți dumneavoastră [ca refugiați din zilele noastre]”, a spus vârstnicul Uchtdorf. „Erau acolo, total tulburați, pe lac, și încercau să pescuiască – lucru pe care știau să-l facă, erau profesioniști – dar nu au putut prinde nimic. Cred că așa trebuie să vă simțiți dumneavoastră acum. Nu puteți face lucrurile pe care le-ați face în mod normal.”

Și, tot așa cum Isus le-a spus acelor apostoli să-și arunce plasa pe cealaltă parte a bărcii pentru a găsi pește, acești refugiați pot avea nevoie să caute lumină în moduri neconvenționale.

„Fiți dispuși să vă adaptați”, a spus vârstnicul Uchtdorf. „Să știți că Salvatorul vă iubește. El cunoaște sacrificiul dumneavoastră. El dorește să vă îmbrățișeze cu brațele Sale, cu dragostea Sa.”

Apostolul le-a spus refugiaților că ei sunt „un exemplu de bunătate, de hotărâre de a urma calea libertății și independenței și de a apăra ceea ce este neprihănit, o lumină pentru multe națiuni”. Mulți oameni, a spus dânsul, se vor uita la ei și vor spune: „Dacă ei pot să facă aceasta, și noi putem”. Dânsul i-a încurajat să nu subestimeze puterea exemplului lor. „Să știți că Dumnezeu este cu dumneavoastră”, a spus dânsul. „El vă va binecuvânta. Și, la sfârșit, El va îndrepta lucrurile, așa cum face întotodeauna. Poate nu la timpul nostru. Dar, cu siguranță, la timpul Său.”

Vârstnicul Uchtdorf i-a îndemnat pe refugiați să biruie mânia cu dragoste, să întâmpine ura cu bunătate și să învingă minciuna cu adevărul.

„Treceți prin viață având încredere în Dumnezeu și având credință în El”, a spus dânsul. „Vă binecuvântez să vedeți mâna Domnului îndrumându-vă prin această viață.”

Soția vârstnicului Uchtdorf, Harriet, le-a vorbit, de asemenea, refugiaților. Dânsa a spus: „Știu că Tatăl Ceresc vă cunoaște situația. Știu că Isus Hristos vă iubește pe fiecare în parte. El vă iubește cu adevărat… nu sunteți singuri”.

Una dintre refugiate, Maryna Bovt, a spus că vizita vârstnicului Uchtdorf a fost „un mare sprijin pentru tot poporul ucrainean”. Prezența apostolului i-a ajutat să vadă că Biserica recunoaște nu numai nevoile poporului ei ci, de asemenea, sentimentele lor.

Maryna a mai spus că observațiile vârstnicului Uchtdorf reprezintă o cheie care o va ajuta să îndure zilele grele care îi stau în față.

„Știți, este foarte greu să iubești pe toată lumea, să înțelegi pe toată lumea, când oamenii noștri suferă”, a spus dânsa. „Înțeleg că singura cale este să fim parte din Hristos.”

Sfinții din Polonia ajută refugiații din Ucraina cu mâncare, apă, medicamente, adăpost și alte nevoi.

Marcin Kulinicz, un bărbat din Varșovia, a înființat o pagină pe Facebook care are acum 9.000 de oameni care ajută refugiați. Până acum, grupul său a adunat destule provizii pentru șase transporturi la Lviv și Kiev. El a spus că mâna lui Dumnezeu poate fi văzută în această perioadă întunecată datorită luminii încrederii care crește printre oameni.

„În vreme de război, oamenii au nevoie să aibă mai multă încredere unul în altul… Eu am avut nevoie să am încredere în alți câțiva oameni”, a spus dânsul. „Și mulți oameni au avut încredere în mine, încredințându-mi viața lor, uneori – sau când aduceam refugiați aici, în Polonia – și pe cei dragi lor. Am adus soțiile și copiii altor oameni.”

Marcin a spus că este important să ne amintim că faptul de a ajuta refugiați este ca faptul de a alerga într-un maraton, nu ca într-un sprint.

„Să ajutăm refugiați în timp de război și reconstruirea după război sunt eforturi pe termen lung”, a spus dânsul. „Mulți oameni tind să se concentreze asupra muncii voluntare și contribuțiilor – și aceasta este minunat. Dar acestea sunt lucruri care vor dura ani de zile și trebuie să fim pregătiți pentru un efort pe termen foarte lung.”

O altă voluntară, Agnieszka Mazurowska din Varșovia, a spus să este fericită să ajute și să asculte.

„Înțeleg că faptul de a ajuta înseamnă să iubești oamenii. Și eu iubesc toți oamenii din lumea întreagă”, a spus dânsa. „Astfel, când văd o mamă singură cu copiii ei sau când văd o femeie însărcinată în fața mea, simt multă dragoste pentru ea și pentru ei și trebuie să-i ajut. Aceasta este datoria mea. Eu cred în Hristos, astfel că încerc să trăiesc asemenea Lui și acesta este modul în care acționez.”

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.