Unul dintre multele efecte nefericite ale conflictului din Ucraina este presiunea suplimentară pusă pe lanțul de aprovizionare pentru un număr de produse, în special produse alimentare de bază. Această întrerupere a afectat viața cetățenilor obișnuiți din toată țara și a limitat accesul la multe bunuri de bază, inclusiv la produse gătite puse în conserve, mâncare pentru bebeluși, făină, paste și orez.
- O-48795-UkraineFoodDon-01
- O-48795-UkraineFoodDon-02
- O-48795-UkraineFoodDon-03
- O-48795-UkraineFoodDon-04
- O-48795-UkraineFoodDon-05
- O-48795-UkraineFoodDon-06
1 / 2 |
După ce a fost prezentată neoficial unui consultant al prim vicepremierului Ucrainei, Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă a oferit ajutor printr-o acțiune urgentă de alinare în cadrul căreia a livrat provizii de alimente oamenilor din Ucraina.
„Când acest consultant al guvernului m-a contactat inițial, i-am făcut legătura cu echipa noastră din cadrul Serviciilor umanitare și el a fost impresionat”, a spus Oleksiy Hakalenko, care lucrează ca director de zonă în cadrul Bisericii și supraveghează eforturile umanitare ale Bisericii în Ucraina. „Pe măsură ce a aflat mai multe, el a devenit tot mai entuziasmat să facă un parteneriat cu Biserica în cadrul acestui proiect complex de donații de alimente.”
Cooperând cu guvernul ucrainean, Biserica a inițiat un proiect urgent de alinare pentru a livra produse necesare centrelor și depozitelor de alimente din țările învecinate, Polonia și România. Entități ale guvernului din Ucraina au folosit rețeaua lor de transport pentru a livra provizii de alimente în anumite locuri din Ucraina pentru a fi distribuite. Scopul transporturilor guvernului a fost de a duce provizii de alimente în acele zone și comunități din Ucraina care aveau cea mai mare nevoie de ele.
Această acțiune umanitară complexă a fost dificilă atât din punct de vedere al dimensiunilor, cât și al logisticii. Daniel Garcia, un angajat care se ocupă de achiziții în cadrul Departamentului de achiziții al Bisericii din Zona Europa, a spus: „Am întâmpinat dificultăți în fiecare zi în a găsi furnizori care aveau inventarul necesar pentru ca noi să putem cumpăra de la ei și care puteau livra într-un timp scurt. Costul mare al combustibilului a fost, de asemenea, un obstacol care a dus la întârzierea livrărilor și la costuri mărite ale transportului”.
S-au găsit și contactat furnizori din multe țări, inclusiv din Germania, Spania, Polonia și România. Principala cerință a fost capacitatea lor de a livra cantități enorme de mâncare într-un perioadă cu adevărat scurtă.
„Procesul de a găsi surse de aprovizionare a fost încetinit și de barierele lingvistice”, a mai spus García. În unele cazuri, toată comunicarea a fost făcută folosind instrumentul Google translate.
Transporturile de urgență au fost făcute într-un interval de opt săptămâni, între aprilie și mai 2022. În această perioadă, Biserica a livrat peste 1.000 de paleți cu alimente. Împreună cu alte acțiuni de ajutor oferite anterior oamenilor din Ucraina, donațiile umanitare ale Bisericii însumează peste 900 de tone de alimente și alte provizii.