Articol de ştiri

Opriți intimidarea și hărțuirea

Este corect? Este prietenos? Este de ajutor?

Când intri în sala de clasă a elevilor de liceu, trei întrebări sunt gravate cu litere mari, scrise caligrafic pe perete, deasupra ferestrelor. Întrebările invită elevii într-un mediu social încurajator, stimulant. Este corect?  Este prietenos? Este de ajutor?

Adresând aceste trei întrebări directe, acest profesor promovează un cod de comportament social eficient invitând elevii să se poarte într-un mod pozitiv unul cu celălalt. Învățarea este astfel îmbunătățită, când elevii sunt supuși acestui test de comunicare interpersonală rapid, alcătuit din trei întrebări: Este corect? Este prietenos? Este de ajutor?

               

Această abordare principială, încurajată într-o sală de clasă este un standard stimulant și un model adecvat pentru viața de familie, de muncă și interacțiunile pe rețelele de socializare. Limbajul nostru poate fie să înalțe și să încurajeze, fie să rănească și să jignească.

Comunicarea care nu promovează acest test simplu se poate întâlni în toate limbile și pe toate platformele tehnologice sociale populare. În fiecare situație, un model de comunicare nereușit devine corupt și jignitor. Imagini, limbaj, gesturi, meme, glume, povestiri și bârfe jignitoare trimise în texte, email-uri, website-uri și aplicații pe telefon sunt exemple de relații interpersonale corupte și lipsite de respect.

„Intimidarea și hărțuirea constituie o problemă de sănătate publică și, din acest motiv, trebuie oprită imediat prin prevenție, intervenție și terapie. În calitate de părinți, profesori și ca societate în întregul ei, avem responsabilitatea comună de a-i asculta pe copiii noștri și de a-i proteja prin intermediul informării, conștientizării și responsabilizării tuturor celor implicați, oferindu-le instrumentele și cunoașterea corespunzătoare”, a spus președintele European Antibullying Network, domnul Costas Yannopoulos.

                  

Vorbitorul principal în cadrul celei de-a cincea Conferințe internaționale a European Antibulling Network, Peter Smith, profesor emerit de psihologie la Universitatea din Londra și membru onorific a EAN, a prezentat consecvența diferențelor de gen în cadrul categoriilor celor care intimidează și a victimelor. Concluzia principală a profesorului Smith este că fenomenul de intimidare și hărțuire afectează în mod egal băieții și fetele.

Matt Watson, terapeut în cadrul Departamentului Servicii pentru Familie al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, spune că un comportament poate fi numit intimidare și hărțuire „când există teamă și intimidare sau când cineva spune «Stop», dar comportamentul continuă. Nu se iau în considerare sentimentele victimei”.

Trebuie să oprim comunicarea coruptă pentru a evita consecințele neplăcute. Vârstnicul Dieter F. Uchtdorf, din Cvorumul celor Doisprezece Apostoli al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, narează o puternică prezentare video de 10 minute despre personaje fictive care ilustrează consecințe nedorite relevante, precum și schimbarea inimii unui tânăr.  Vârstnicul Dieter F. Uchtdorf ne sfătuiește: când este vorba de ură, bârfă, ignorare, ridiculizare, a ține pică sau a dori să faceți rău – opriți-vă!

       

„Purtați pică vreunei persoane? Bârfiți, chiar și când ce spuneți poate fi adevărat? Îi înlăturați, îndepărtați sau pedepsiți pe alții fiindcă au făcut ceva? Invidiați pe cineva în secret? Doriți să faceți rău cuiva? Dacă răspundeți cu da la vreuna dintre aceste întrebări, veți dori să puneți în practică lecția din două cuvinte de mai devreme. Opriți-vă. Este destulă durere și tristețe în această viață fără să adăugăm noi la ea prin încăpățânarea, amărăciunea și ranchiuna noastră.”

Vârstnicul Uchtdorf continuă: „Haideți să fim amabili. Să fim iertători. Să vorbim calm unii cu ceilalți. Să facem bine tuturor. Să ne permitem să-i vedem pe alții așa cum ne vede Tatăl nostru Ceresc, ca oameni muritori cu vicii și imperfecțiuni, dar care au potențial și însemnătate dincolo de capacitatea noastră de a înțelege. Fiindcă Dumnezeu ne iubește atât mult, și noi trebuie să iubim și să iertăm. Amintiți-vă, la urma urmei, cel milostiv va avea parte de milă”.

În sala de clasă a vieții, relațiile noastre cu alți oameni sunt ceea ce contează cel mai mult. Amintiți-vă să testați mesajele voastre interpersonale cu trei întrebări principiale.

Este corect?
Este prietenos?
Este de ajutor?

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.