Comunicat de presă

Îngeri „pământeni" în Slovacia

În slujirea umanitară, miracolele au loc adesea prin oameni obișnuiți.

Vârstnicul Scott și sora Kelly Kozak sunt un cuplu de misionari seniori care slujesc în Slovacia și Polonia în calitate de directori ai Departamentului Ajutor Umanitar al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă. Ei au lucrat pentru a ajuta o comunitate de romi foarte săracă de lângă Karolov Dvor, Slovacia, un oraș mic, situat la aproximativ 500 de kilometri est de Bratislava, să aibă lemne de foc pentru a putea să-și gătească mâncarea și să-și încălzească locuințele umile.

În luna februarie a anului 2023, familia Kozak a declarat că a căutat - și nu a reușit - să găsească o cantitate mare de lemne de foc la un preț bun pentru satul de romi. Era luna februarie și încă foarte frig. Ei au fost foarte recunoscători că au primit ceea ce au numit „îndurare blândă", când doi bărbați buni, care nu aveau nicio legătură cu ei sau cu cei din comunitatea romă, au ajutat la rezolvarea acelei probleme importante.

Populația romă este considerată proscrisă în multe zone ale lumii și mulți dintre ei trăiesc în sărăcie extremă, precum cei din acest sat. Singurul mod de a se încălzi și de a găti mâncarea în căminele lor improvizate este cu ajutorul unor sobe mici, cu lemne. Dar prețul lemnelor de foc în Slovacia a crescut de peste două ori. În contextul temutei crize energetice din Europa, tot mai multe persoane din Europa Centrală au trecut la a-și încălzi locuințele cu lemne, iar Slovacia este o sursă principală de furnizare a lemnului.

Romii pur și simplu nu-și puteau permite să cumpere lemnele de care aveau nevoie. Pe lângă provocările legate de costurile mari și cantitatea mare de lemn necesară au fost distanța și costul de livrare - satul de romi se află la trei ore de mers cu mașina de cea mai apropiată sursă de lemn.

Dar, apoi, „doi îngeri dintre noi au venit în ajutor", își amintește vârstnicul Kozak. În timpul unei conversații ocazionale cu un prieten nou pe nume Joseph Molnar, el a menționat problemele legate de lemnul de foc. Joseph s-a hotărât să ia legătura cu prietenul său Jozef Karahuta, care lucra în domeniul lemnului. Au stabilit ca soții Kozak să se întâlnească cu Jozef la depozitul său de cherestea pentru a discuta despre nevoia lor. Deși făcea comerț cu cherestea și nu cu lemne de foc, Jozef a fost de acord să pregătească o încărcătură uriașă de lemne de foc - suficientă pentru a aproviziona satul de romi pentru tot restul iernii - la un preț bun. Și nu doar atât, ci au și aranjat ca aceasta să fie livrată în doar trei zile. „Acești doi bărbați au fost literalmente îngeri, care au pregătit un miracol de ajutorare a oamenilor aflați la nevoie disperată", a spus familia Kozak.

Vârstnicul Jeffrey R. Holland, din Cvorumul celor Doisprezece Apostoli al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, ne-a învățat: „Mărturisesc despre îngeri, atât cei cerești, cât și cei pământeni. Când vorbim despre cei care sunt unelte în mâinile lui Dumnezeu, ni se amintește că nu toți îngerii sunt din partea cealaltă a vălului. Cu unii dintre ei mergem sau vorbim - aici, acum și în fiecare zi. Unii dintre ei locuiesc în cartierele noastre".

Familia Kozak a spus: „Tatăl nostru Ceresc continuă să ne binecuvânteze cu resursele de care avem nevoie pentru a ne îndeplini însărcinarea de a fi o binecuvântare pentru copiii lui Dumnezeu. Și, în unele cazuri, aceste resurse sunt unii dintre ceilalți copii ai Săi". Fratele și sora Kozak sunt doi dintre cei 50 de misionari cu timp deplin responsabili cu bunăstarea și bizuirea pe forțele proprii din Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă care slujesc în Europa și peste 200 de misionari din întreaga lume care slujesc în această calitate. Fiecare dintre ei poate spune din experiență că, atunci când urmăm îndemnul lui Isus Hristos de a ne iubi și sluji aproapele, Dumnezeu face miracole - și, uneori, trimite îngeri.

Sâmbătă, 8 aprilie, este Ziua Internațională a Romilor. Se sărbătorește cultura, istoria și arta romilor și contribuțiile acestora la multe națiuni. De asemenea, se urmărește creșterea gradului de conștientizare a numeroaselor încercări cu care se confruntă. Asemenea altor minorități etnice, de secole, romii au fost neglijați și dezavantajați. Aproximativ 80% dintre oamenii de etnie romă din Europa trăiesc într-o sărăcie cruntă, iar cei care locuiesc aproape de Karolov Dvor nu fac excepție.

În număr de câteva milioane, în Ungaria, Rusia, Slovacia, Serbia, Spania și Franța, romii reprezintă până la 12% (numărul exact nu este cunoscut) din populația totală. Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă slujește tuturor oamenilor, indiferent de rasă, crez, cultură sau țară. Biserica a avut 138 de proiecte umanitare în Europa în anul 2022, de care au beneficiat peste 351.000 de oameni.

Un simplu salut prietenos a făcut ca vârstnicul și sora Kozak să se împrietenească cu Joseph și Ludmila Molnar. Vârstnicul Kozak a spus: „Domnul lucrează în moduri misterioase. Joseph și Ludmila Molnar sunt originari din Slovacia, dar au locuit în S.U.A. timp de 10 ani. Ludmila a recunoscut accentul american al surorii Kozak când s-au salutat într-un magazin din blocul nostru". După ce au vorbit câteva minute, și-au dat seama că cele două familii locuiseră aproape una de cealaltă în Irvine, California, în urmă cu mai bine de 25 de ani. Fiecare dintre ele avea un fiu care a jucat hochei la acea vreme. Când s-a deschis un nou patinoar în Irvine, atât vârstnicul Kozak și fiul său, cât și Joseph și fiul său au fost prezenți la marea inaugurare a patinoarului și ar fi putut sta unii lângă alții.

S-au întâlnit, în cele din urmă, douăzeci și cinci de ani mai târziu - în Slovacia, la 10.600 de kilometri distanță de Irvine - pentru a aduce „îngeri pământeni" și o iarnă mai bună așezării de romi de la periferia orașului Karolov Dvor.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.