Subiect

Desfășurarea operațiunilor Bisericii în acord cu principiile dezvoltării durabile ale mediului înconjurător

Președintele Russell M. Nelson ne-a învățat: „În calitate de beneficiari ai creației divine, ce trebuie să facem? Trebuie să avem grijă de pământ, să fim administratori înțelepți ai acestuia și să-l protejăm pentru generațiile viitoare. Și trebuie să ne iubim și să avem grijă unul de altul”.

Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă caută să urmeze acest sfat profetic gestionând în mod responsabil operațiunile sale din întreaga lume, care includ gestionarea caselor de întruniri, templelor, parcurilor de mașini, fermelor și clădirilor destinate programelor pentru bunăstare și educație. Multe programe sunt în curs de desfășurare de decenii. Altele au fost dezvoltate mai recent, pe măsură ce tehnicile și ocaziile au devenit disponibile.

Pentru a îndruma acțiunile sustenabile în cadrul paletei largi de operațiuni ale sale, Biserica a identificat câteva mari priorități, printre care și cele de mai jos.

Folosirea energiei regenerabile. Biserica are sisteme solare în funcțiune începând din anul 1986; din luna noiembrie a anului 2024, peste 750 de clădiri deținute de Biserică produc propria energie în diferite locuri, printre care se numără case de întruniri, temple, școli și depozite. Alte sute de clădiri participă la programe privind utilitățile pentru a plăti pentru electricitate obținută din surse regenerabile. Pe lângă aceasta, câteva case de întruniri și temple folosesc energia geotermală pentru a regla încălzirea și răcirea.

Îmbunătățirea eficienței energetice. Gestionarea clădirilor bine izolate și eficiente a fost un obiectiv de durată al Bisericii timp de mulți ani. Îmbunătățirile recente includ instalarea de leduri pentru iluminat, controlul inteligent al încălzirii, răcirii și irigării și depozitarea de acumulatori acolo unde rețelele de electricitate nu sunt de încredere.

Economisirea apei ținând cont de nevoile și resursele ecologice. În regiuni cu resurse limitate de apă, Biserica reduce utilizarea prin controlul inteligent al irigării, reducerea numărului de pajiști prea puțin folosite și modernizarea proprietăților cu alte amenajări care economisesc apa (cunoscute, de asemenea, ca amenajări xerice sau grădini uscate). În colaborare cu părțile interesate din comunitate, Biserica a plătit, ca donație, de asemenea, pentru zeci de mii de metri cubi de apă pentru a ajuta la protejarea Marelui Lac Sărat din Utah, Statele Unite.

Reducerea, reutilizarea și reciclarea pentru a evita risipa de bunuri. Biserica se străduiește să obțină bunuri prin sisteme de aprovizionare sustenabile, precum și să recicleze cât mai multe deșeuri pentru a nu le trimite la gropile de gunoi. Printre inițiativele remarcabile se numără cele de mai jos.

  • 100% din paharele pentru împărtășanie sunt făcute din plastic reciclat și pot fi reciclate după adunările de preaslăvire, acolo unde autoritățile municipale permit acest lucru. Experți din exterior au stabilit că plasticul reciclat are cel mai mic impact asupra mediului înconjurător, chiar și în comparație cu paharele din hârtie.
  • Operațiunile de tipărire din Statele Unite au capacități vaste de reciclare.
  • Componentele electronice vechi colectate din toate clădirile deținute de Biserică în S.U.A. și Canada sunt donate sau reciclate în mod responsabil.
  • În America Latină, magazinele de distribuție ale Bisericii înlocuiesc pungile de plastic cu unele reutilizabile.
  • Operațiunile de tipărire din Peru sunt autorizate pentru folosirea lemnului obținut din surse sustenabile.
  • În Brazilia, pentru conferințele tinerilor se comandă tricouri de la  companii care le produc din plastic reciclat.

Reducerea emisiilor cauzate de transport. Biserica a adoptat standarde înalte de eficiență pentru combustibilul folosit de parcul său internațional de vehicule, utilizate de administratorii dotărilor, misionari și alți lucrători. Parcări pentru biciclete sunt asigurate în anumite locuri în care există un număr mare de membri care folosesc biciclete. Încărcătoare pentru vehicole electrice sunt instalate la câteva temple și case de întruniri, acolo unde acestea sunt autorizate local sau unde încărcătoarele sunt considerate o ocazie strategică.

Proiectarea, dezvoltarea și construirea clădirilor noastre în mod sustenabil. Pe măsură ce Biserica construiește temple și alte clădiri frumoase, acordă atenție materialelor, alegerii locului și metodelor necesare pentru a sprijini funcționarea și întreținerea lor pe termen lung într-un mod benefic pentru mediu. În zonele rurale, a face lucrurile în mod sustenabil implică deseori implementarea unor proiecte mai mici și adaptate nevoilor locale, care necesită mai puțină energie.

Punerea în practică a principiilor sustenabilității în agricultură și creșterea vitelor în fermele din programele pentru bunăstare și investiții ale Bisericii din întreaga lume. Aceasta include folosirea culturilor de acoperire; rotația culturilor; cultivarea pământului fără a ara pământul sau reducând aratul; administrarea pășunilor; tehnici de precizie pentru reducerea apei, deșeurilor și folosiri substanțelor chimice; și alte practici care sprijină productivitatea pe termen lung și ajută la reducerea impactului negativ asupra mediului înconjurător.

Adaptarea la riscurile climei și îmbunătățirea rezistenței, în special prin implementarea proiectelor umanitare relevante și a standardelor de întreținere a clădirilor. Accelerarea frecvenței evenimentelor climatice extreme afectează în mod disproporționat populația săracă și vulnerabilă care nu are acces la resursele necesare pentru a se adapta la condițiile mai schimbătoare sau pentru a-și reveni în urma stricăciunilor de durată. Timp de decenii, Biserica a participat frecvent la proiecte destinate să înfrumusețeze și să întărească comunitățile locale. Printre aceste proiecte se numără cele legate de subvenționarea grădinilor urbane, dar și cele privind reducerea eroziunii prin plantarea de copaci. Mai mult, în parteneriat cu organizații nonguvernamentale acreditate, Biserica contribuie foarte mult la inițiative mondiale privind siguranța alimentară, independența energetică și accesul la apă curată – toate având importanță deosebită în ceea ce privește mediul înconjurător.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.