Când oamenii aud despre Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, este posibil să se gândească mai întâi la misionarii cu ecusoanele lor discutând cu oameni pe stradă. În repetate rânduri, media europeană a analizat prezența online a membrilor Bisericii. Un sondaj efectuat pe o duzină de tineri sfinți din zilele din urmă din întreaga Europă oferă informații directe despre modul în care aceștia folosesc platformele sociale – în special Instagram – și despre ceea ce îi diferențiază.
La fel ca în viața lor reală, majoritatea tinerilor sfinți din zilele din urmă își propun să fie o extensie a bunătății, creării de conexiuni și pozitivității în mediul online. Postările lor se îmbină cu ale altora – evidențiind momentele de zi cu zi – dar există o diferență notabilă în modul în care folosesc și privesc rețelele sociale. Această diferență își are rădăcinile în credința lor fundamentală în Isus Hristos.
Ei recunosc numeroasele beneficii ale rețelelor sociale, dar și dezavantajele acestora. Scopul lor final, chiar și atunci când folosesc aceste platforme, este să fie „în lume și nu din lume”, străduindu-se să urmeze exemplul lui Hristos și să răspândească bunătatea.

Cum să identifici un sfânt din zilele din urmă pe Instagram
Majoritatea sfinților din zilele din urmă intervievați spun că folosesc rețelele sociale la fel ca oricine altcineva. Ei rămân conectați cu prieteni prin mesaje directe, se bucură de divertismentul prezentărilor video scurte, le folosesc ca o evadare din stresul zilnic și rămân la curent cu viețile celor din jur.
În afară de o posibilă descriere care să indice afilierea lor religioasă – cum ar fi un link către o pagină a Evangheliei, o scriptură preferată sau un citat care inspiră – ei sunt la fel ca oricine altcineva.
Cum arată profilul unui sfânt din zilele din urmă?
Pe baza răspunsurilor tinerilor intervievați, pe profilul unui sfânt din zilele din urmă ați putea găsi lucruri precum cele de mai jos.
Ei împărtășesc postări despre stilul de viață, de la momentele cotidiene până la publicarea unor colecții de fotografii, adesea prin intermediul postările temporare sau al postărilor menite să ofere informații actuale prietenilor lor sau să-i ajute să țină un jurnal personal. Conținutul legat de pasiuni și carieră sunt obișnuite, inclusiv clipuri despre alergarea în natură, reclame pentru firme, clipuri în care cântă, clipuri despre aventurile din călătorii, clipuri despre experiența maternității, clipuri despre gestionarea unei afaceri sau promovarea unei companii, clipuri despre gătit și pentru împărtășirea de informații culturale.
O altă temă recurentă este conținutul religios. Unii sfinți din zilele din urmă împărtășesc doctrina Evangheliei sau crezurile lor sau, pur și simplu, urmăresc să-i înalțe pe alții cu mesaje pozitive. În timp ce unii menționează rar Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, alții o fac în mod constant când postează pe rețelele de socializare. Esther, o tânără sfântă din zilele din urmă care trăiește în Spania, a spus: „Rețelele de socializare ar trebui să fie o modalitate de a ne umple trupul cu lumină [și] o modalitate de a răspândi lumină”. Ea a împărtășit un verset din scripturi despre acest lucru, și anume (3 Nefi 13:22).
Cum le modelează religia viziunea privind rețelele sociale
Sfinții din zilele din urmă cred că fiecare persoană are capacitatea de a distinge adevărul de minciună. Într-o lume în care granița dintre ce e real și ce e generat de inteligența artificială continuă să se estompeze, volumul mare de conținut poate fi copleșitor. În pofida acestui lucru, acești tineri sfinți se simt pregătiți să deosebească binele de rău și caută în mod activ materiale înălțătoare, evitând în același timp conținutul care intră în conflict cu valorile lor.
Esther a mai explicat: „Aceasta (Evanghelia) influențează tot ceea ce fac. Trebuie să aleg să caut lucruri care să mă ajute să am Spiritul”.
Oliver, un tânăr adult din Austria, a împărtășit, de asemenea, că este conștient de conținutul care „nu este potrivit” pentru el, deși poate fi pentru alții. El a descris modul în care materialele nepotrivite sau pline de umor pot distrage atenția de la aspecte mai importante ale vieții și a subliniat nevoia de a rămâne conștient.
Făcând referire la președintele Dallin H. Oaks, din Prima Președinție, Saby Montoya de Angus a împărtășit în articolul său, intitulat „Oare rețelele de socializare vă distrag atenția de la ceea ce contează cel mai mult?”, următoarele: „Desigur, este bine să urmărești divertisment sănătos sau să obții informații interesante. Dar nu toate lucrurile de acest fel merită timpul din viața noastră pe care îl oferim pentru a le obține. Unele lucruri sunt bune, iar altele sunt cele mai bune”.
Haneia, o creatoare de conținut din Elveția, și-a exprimat îngrijorări similare cu privire la pierderea timpului pe internet și a subliniat importanța de a fi atent la cine te influențează. Ea crede că media pe care o consumăm cu regularitate poate avea un impact de durată.
A ne compara este o problemă importantă privind folosirea rețelelor sociale. Aproape toți cei chestionați și-au exprimat îngrijorarea cu privire la această încercare. Cu toate acestea, au recunoscut și aspectele pozitive ale rețelelor de socializare, care, pentru mulți, le depășesc pe cele negative.
Mulți tineri sfinți din zilele din urmă văd rețelele sociale ca pe o cale – și chiar o responsabilitate – de a împărtăși bunătatea. Ei caută să fie autentici pe internet, să creeze conexiuni reale și să răspândească pozitivitate. Adesea, acest lucru include a folosi mai puține filtre, a împărtăși conținut înălțător, a păstra legătura cu cei dragi și a fi atenți la ceea ce ei postează.
Un studiu din anul 2024, publicat de PubMed Central1, parte din National Library of Medicine, a intervievat tinerii adulți din Italia cu privire la folosirea rețelelor sociale. Studiul a concluzionat: „Interacțiunea dintre valorile tinerilor și valorile transmise de media este într-adevăr o temă complexă și care tot evoluează […] În loc să se concentreze pe cum să se promoveze sau cum să se prezinte într-un mod șlefuit și impecabil, tinerii aleg sau pretind că apreciază autenticitatea în detrimentul imaginii false […] În această privință, o educație de bază privind media poate ajuta la dezvoltarea abilității de a evalua conținutul media ținând cont de valorile personale sau de a folosi media pentru a se prezenta pe sine sau a crea conținut într-un mod conștient și responsabil” (Tirocchi, 2024).
Acest sentiment este împărtășit de tinerii sfinți din zilele din urmă intervievați. Deși există atât aspecte pozitive, cât și negative ale rețelelor sociale, aceștia acordă prioritate conștientizării și educației privind media pentru a naviga cu atenție pe aceste platforme.
CAFI (WWJD) pe Instagram?
C.A:F.I. (W.W.J.D.) (Ce ar face Isus?) este o expresie folosită adesea de sfinții din zilele din urmă pentru a se concentra asupra exemplului lui Hristos.2 Participanții la sondaj au fost întrebați cele de mai jos. Dacă sfinții din zilele din urmă se străduiesc să fie asemănători lui Isus, ce credeți că ar face El pe Instagram?
„El se va concentra asupra fiecăruia în parte”, au spus ei, ceea ce înseamnă că va comunica personal cu oamenii, va crea conexiuni importante și va împărtăși Evanghelia cu sinceritate.
„El ar arăta dragoste și ar răspândi lumină în lume.” Ei și-au imaginat că profilul Său ar fi unul care înalță, care inspiră, plin de dragoste, fericire, optimism, primitor, distractiv și inovator.
„El ar spune adevărul.” Asta nu înseamnă să eviți controversele, ci să fii sincer și autentic. Isus ar trăi și ar împărtăși Evanghelia în mod deschis, risipind confuzia și folosind scripturi și învățături pentru a-și răspândi mesajul.
Deci, puteți recunoaște un sfânt din zilele din urmă pe rețelele de socializare?
Poate că da, poate că nu. Profilurile lor ar putea fi ca ale altora, dar influența lor este evidentă în modul în care se ei înalță, se conectează și inspiră. Într-o lume digitală plină de conținut, poate că acesta este genul de prezență care merită remarcată.
Isabelle Davis, autoarea acestui articol, aparține generației Z și este studentă la relații publice la Universitatea Brigham Young din Statele Unite.
1. Tirocchi, Simona. „Generation Z, values, and media: from influencers to BeReal, between visibility and authenticity.” Frontiers in sociology, vol. 8, nr. 1304093. 10 ian. 2024, doi:10.3389/fsoc.2023.1304093, pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10809394/#abstract1
2. Redactorii volumului „The Religions Book”, publicat pentru prima dată în Marea Britanie în anul 2013, de Dorling Kindersley Limited, au selectat „Ask yourself: «What would Jesus do?» – Following the example of Christ” ca titlu al capitolului despre Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă.