Malaria01_230809_v1.jpeg
Comunicat de presă

Biserica lui Isus Hristos ajută în noua campanie de vaccinare împotriva malariei din Africa

Aproape 40.000 de copii vor fi vaccinați

La Conferința mondială privind impactul vaccinării, care s-a desfășurat în Spania, în data de 15 iunie 2023, Gavi, Alianța pentru vaccinare, a anunțat o contribuție de 3 milioane de dolari americani din partea Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, pentru a sprijini campania istorică de imunizare împotriva malariei din Africa.

Donația Bisericii va întări acțiunile coordonate ale Gavi, UNICEF, Organizației Mondiale pentru Sănătate (WHO) și ale altora de a procura și distribui noul vaccin împotriva malariei, RTS,S. Datorită ajutorului Bisericii, un număr estimat de 39.500 de copii africani vor primi cele patru doze necesare pentru imunizarea împotriva malariei, ca rezultat direct al acestei donații. Aceasta face parte dintr-o campanie mai mare, multianuală, de a vaccina 4,5 milioane de copii până în anul 2025.

„Malaria rămâne una dintre bolile Africii care produc cele mai multe decese, omorând mii de copii mici în fiecare an”, a spus Guillaume Grosso, director al Gavi pentru Implicarea sectorului suveran și privat, Relații și campanii pentru donatori. „Datorită fondurilor vitale oferite de donatori precum Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, putem ajuta la protejarea mai multor copii care sunt supuși riscului, pe măsură ce vaccinarea va începe.”

Potrivit Gavi, un număr estimat de 475.000 de copii cu vârsta sub cinci ani au murit de malarie în Africa, în anul 2021, ceea ce face ca această boală să fie cel mai mare ucigaș de copii de pe continent – dar, până de curând, niciun vaccin nu a fost disponibil. Un vaccin împotriva malariei a fost în curs de cercetare de peste 18 de ani. Vaccinul RTS,S a fost aprobat de WHO pentru folosirea la scară largă în luna octombrie a anului 2021, după o campanie pilot de succes, desfășurată în Ghana, Kenya și Malawi, în cadrul căreia 1 milion de copii au fost vaccinați. Acesta este primul vaccin împotriva malariei aprobat de WHO, altele fiind, în prezent, în cercetare.

„Acest foarte necesar vaccin RTS,S împotriva malariei va ajuta la protejarea a mii de copii mici de această boală mortală”, a spus Gérald Caussé, episcopul care prezidează al Bisericii. „Suntem recunoscători să facem parte din această inițiativă istorică.”

RTS,S acționează împotriva Plasmodium falciparum, cel mai mortal parazit al malariei la nivel mondial și cel mai răspândit în Africa. RTS,S este primul vaccin recomandat pentru a preveni malaria la copii în zone cu transmitere moderată până la ridicată a malariei.

Ministrul sănătății din Ghana și sfântul din zilele din urmă, Kwaku Agyeman-Manu, au spus că acest vaccin împotriva malariei poate pune capăt suferinței produse în țară din cauza acestei „boli cumplite”.

„În comunitățile din țara mea, oamenii sunt entuziasmați și cererea este mare”, a spus dânsul.

Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă sprijină Gavi, Alianța pentru vaccinare, începând din anul 2011. Biserica oferă sprijin financiar unor colaboratori importanți, la nivel mondial, care se ocupă de imunizare, pentru a procura și livra vaccinuri, a monitoriza boli, a răspunde în cazul apariției de focare, a instrui lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței sociale și a dezvolta programe de eliminare și eradicare. Aceste acțiuni au ca rezultat faptul că sunt mai mulți copii imunizați și mai puține vieți pierdute din cauza malariei, pojarului, rubeolei, tetanosului matern și neonatal, poliomielitei, diareii, pneumoniei, febrei galbene și altor boli.

„Programele de imunizare reprezintă o investiție în capitalul uman”, a spus ministrul sănătății din Sierra Leone, Austin Demby. „Ele îmbunătățesc sănătatea publică, speranța de viață și productivitatea muncii. Sunt o plată în avans pentru viitoarea prosperitate economică.”

„Această îndelung așteptată acțiune de a imuniza copiii împotriva malariei va salva, cu adevărat, vieți”, a spus președinta generală a Societății de Alinare, Camille N. Johnson. „Este un mod minunat prin care putem ajuta pentru a oferi alinare așa cum ar face Salvatorul.”

Acțiunile umanitare ale Bisericii lui Isus Hristos

Prin acțiunile sale umanitare, Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă alină suferința, sprijină bizuirea pe forțele proprii și asigură ocazii de slujire. Biserica urmează îndemnul lui Isus Hristos de a hrăni pe cei flămânzi, a da apă de băut celor însetați, a adăposti pe cei străini, a îmbrăca pe cei dezbrăcați și a-i căuta pe cei bolnavi și suferinzi.

Ajutorul umanitar oferit de Biserică este posibil datorită donațiilor generoase și muncii de voluntariat ale sfinților din zilele din urmă și ale prietenilor credinței. Peste 6 milioane de ore de muncă sunt depuse în fiecare an de către voluntari în sprijinul inițiativelor pentru bunăstare.

Biserica sprijină proiecte de ajutorare și dezvoltare în peste 190 de țări și teritorii și oferă asistență fără să țină seama de rasă, afiliere religioasă sau naționalitate. Ajutorul se bazează pe principiile importante ale responsabilității personale, sprijinului comunității, bizuirii pe forțele proprii și sustenabilității.

Proiectul de vaccinare împotriva malariei este subvenționat în parte de Caritatea SZU Australia.

Despre Gavi, Alianța pentru vaccinare

Gavi este o organizație internațională creată pentru a îmbunătăți accesul copiilor care trăiesc în cele mai sărace țări ale lumii la vaccinurile noi și puțin folosite. Gavi a ajutat la vaccinarea unui număr de aproape 1 miliard de copii începând din anul 2000, prevenind mai mult de 16 milioane de posibile decese.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.