Comunicat de presă

Biserica lucrează cu guverne şi parteneri umanitari pentru a ajuta refugiaţii care vin în Europa

Un apostol vizitează tabere de refugiaţi din Germania şi Grecia

Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă îşi continuă parteneriatul existent de mult timp cu organizaţiile umanitare internaţionale pentru a se îngriji de nevoile cumplite ale refugiaţilor. Ajutoarele de alimente, adăpost, haine şi provizii medicale sunt deja pe drum.

Biserica urmează îndemnul lui Isus Hristos de a-i ajuta pe cei nevoiaşi. Isus Hristos i-a învăţat pe ucenicii Săi să-i primească pe cei străini şi să aibe grijă de ei (Matei 25:35-36).

În timpul unei vizite recente, vârstnicul M. Russell Ballard, din Cvorumul celor Doisprezece Apostoli, al doilea înalt forum care prezidează din cadrul conducerii Bisericii, şi-a exprimat sprijinul pentru aceste eforturi şi a văzut cu propriii ochii situaţia refugiaţilor din Europa.

„Proporţiile acestui flux de oameni trebuie mai întâi văzute pentru a fi crezute”, a spus vârstnicul Ballard. „I-am văzut pe membrii conlucrând cu prieteni noi, de toate credinţele şi de toate naţionalităţile, pentru a alina suferinţa celor care au fost izgoniţi din casele şi ţările lor. Sunt recunoscător pentru slujirea devotată a tuturor celor implicaţi în alinarea celor care au atât de multă nevoie de ea.”

Printre organizaţiile cu care conlucrează Biserica se numără UNICEF, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), Serviciul de Ajutor Maltez din Germania, Centrul pentru Gestionarea Crizelor din Republica Macedonia, Serviciile de Alinare Catolice, Medici per i Diritti Umani (MEDU) şi Corpul Internaţional de Medici.

„Suntem bucuroşi că putem să conlucrăm cu parteneri care dau dovadă de atât de multă compasiune şi experienţă”, a spus vârstnicul Patrick Kearon, preşedintele Zonei Europa a Bisericii. „Am văzut ce fac şi suntem convinşi că eforturile noastre unite vor fi benefice în vieţile celor care fug de război şi suferinţă”.

Vârstnicul Ballard a vizitat la jumătatea lunii noiembrie două tabere de refugiaţi. În Berlin, dânsul s-a întâlnit cu reprezentanţii Serviciului de Ajutor Maltez din Germania, căreia Biserica i-a donat articole de igienă şi patru paleţi de jucării pentru copiii care au trebuit să-şi abandoneze casele căutând să scape din războiul civil şi de alte greutăţi. Dânsul a fost însoţit de vârstnicul Craig C. Christensen, din Preşedinţia celor Şaptezeci, şi de soţia dânsului, Debbie, precum şi de vârstnicul Patrick Kearon, preşedintele Zonei Europa a Bisericii, şi de soţia dânsului, Jennifer. Aceşti conducători ai Bisericii au avut ocazia de a discuta cu familii de refugiaţi şi de a afla despre speranţele şi provocările lor.

Cu ajutorul Bisericii, UNHCR îi ajută pe refugiaţi oferindu-le informaţii despre drepturile lor şi asigurându-le alimente, apă, adăpost şi asistenţă medicală. Proiectul sprijinit de Biserică se concentrează asupra Greciei şi zonei Balcanilor.

Vârstnicul Ballard şi vârstnicul Kearon au vizitat o tabără situată pe una dintre insulele greceşti, unde refugiaţii ajung prima dată în Europa, pentru a afla mai multe detalii şi pentru a-şi exprima aprecierea pentru slujirea oferită celor nevoiaşi.

Biserica sprijină, de asemenea, un proiect al Fondului Naţiunilor unite pentru Copii (UNICEF) în vederea ajutorării a 225.000 de copii din familii de refugiaţi aflate în Italia – 90.000 în următoarele şase luni. Copiii primesc haine, pături şi jucării. Vor fi oferite, de asemenea, truse pentru hrănirea copiilor mici celor care au nevoie de acestea.

UNICEF creează spaţii pentru copii, în taberele pentru refugiaţi, pentru a-i ajuta pe copii să aibă parte de un mediu care să le permită să treacă mai uşor peste traumele şi suferinţele de care au parte. Copiilor refugiaţi aflaţi în zona de tranzit dintre Grecia şi Slovenia li se vor oferi căciuli care să-i protejeze împotriva frigului.

Organizaţia Servicii de Alinare Catolice este de mulţi ani un partener de încredere al Bisericii lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă. În Serbia şi Macedonia, ambele organizaţii vor coopera pentru a asigura alimente, provizii pentru situaţii de urgenţă şi consiliere psihologică refugiaţilor şi familiilor acestora.

Biserica sprijină, de asemenea, organizaţia Caritas din Atena pentru a-i ajuta pe refugiaţi.

MEDU (Medici pentru Drepturile Omului) este o organizaţie nonprofit cu sediul în Italia. Biserica a finanţat o unitate medicală mobilă pentru un program desfăşurat de MEDU. Acest vehicul va livra medicamente şi provizii medicale, precum şi alimente, ustensile de bucătărie refugiaţilor care sunt în prezent în Italia. O clinică deschisă va fi, de asemenea, pusă la dispoziţie pentru a oferi asistenţă medicală şi psihologică. MEDU a fost înfiinţată de un grup de medici, moaşe şi alţi voluntari. Corpul Internaţional de Medici oferă servicii medicale şi psihologice de bază refugiaţilor care sosesc pe diferitele insule greceşti, inclusiv pe Samos şi Kos.

Cu ajutor financiar din partea Bisericii, această organizaţie umanitară va asigura îngrijire medicală şi psihologică şi îi va trimite pe cei care au nevoie la spitalele locale pentru a primi îngrijire de nivel mai ridicat.

Biserica a oferit ajutor refugiaţilor din Orientul Mijlociu mai mult de un deceniu donând sute de mii de pături, haine, provizii medicale pentru situaţii de urgenţă, alimente şi alte resurse refugiaţilor din Iordania, Liban, Turcia şi Siria.

La sfârşitul lunii septembrie s-a anunţat că mormonii din Europa, sprijiniţi de sediul central al Bisericii din Statele Unite, îşi vor oferi ajutorul refugiaţilor care fug în Europa.

Îndrumări cu privire la stilul de scris:Când faceţi referire la Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă, vă rugăm să folosiţi numele întreg al Bisericii în prima menţiune. Pentru mai multe informaţii despre utilizarea numelui Bisericii, consultaţi Îndrumări cu privire la stilul de scris.