La mai bine de doi ani de la începerea conflictului din țara lor natală, refugiații ucraineni continuă să-și păstreze speranța de a se întoarce la casele lor, în timp ce își clădesc o viață nouă în alte țări. Biserica lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă a ajutat Biserica La Răscruce, o biserică evanghelică care administrează un centru comunitar din Iași, România, să ofere ajutor refugiaților care trăiesc acolo.
Adrian Palady din cadrul Bisericii „La Răscruce” a văzut o nevoie tot mai mare de alimente de bază și articole de igienă pentru ucrainenii care trăiesc în Iași și a căutat ajutor din partea Bisericii. În urmă cu doi ani, când a început conflictul din Ucraina, „La Răscruce” și Biserica au colaborat pentru a distribui truse de igienă donate de Biserică. „La Răscruce” a oferit, de asemenea, servicii umanitare direct Ucrainei în următoarele orașe: Odessa, Ismail, Vinitsa, Kiev, Hmelinsky și Herson. Peste 25 de călătorii au fost făcute în Ucraina.
Majoritatea refugiaților ucraineni din România sunt femei, copii și persoane cu dizabilități. Barierele lingvistice, nevoia de a avea grijă de copiii mici și provocările fizice le îngreunează găsirea unui loc de muncă. Pe lângă acest aspect, din cauza duratei conflictului, resursele de sprijin au fost reduse.
Ca răspuns la această cerere, Biserica a donat alimente de bază și articole de igienă pentru 250 de familii ucrainene. Congregația „La Răscruce” s-a alăturat membrilor Bisericii la centrul lor pentru a aduna și a face pachete cu alimentele și produsele de igienă. Biserica a donat, de asemenea, 3.000 de porții de mâncare gătită pe o perioadă de două luni ucrainenilor din Iași care sunt imobilizați la domiciliu, permițându-le să se bucure de o masă caldă în fiecare zi.
Unul dintre cei ce au beneficiat de ajutor i-a scris lui Adrian: „Mulțumesc că ești mereu alături de noi, cei din Ucraina. Pentru sprijin și îngrijire, pentru ajutorul oferit în momentele dificile”. O altă persoană a scris: „Când am despachetat plasele cu produse, am început să plâng și să-i mulțumesc lui Dumnezeu că există astfel de oameni pe pământ”.
Adrian a explicat că, pe lângă faptul că oferă ajutor material refugiaților, este și un memento al faptului că aceștia nu sunt uitați și nu sunt singuri. Această colaborare interconfesională a binecuvântat familiile ucrainene care au primit alimente și produse de igienă, contribuind, în același timp, la formarea de noi prietenii, la dezvoltarea încrederii și înțelegerii pentru toți cei implicați în acest proiect.